«10»: Οι κορυφαίες ερμηνείες της Beth Hart

...και δέκα αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα για να μη χάσεις τη συναυλία της

Από τους Παντελή Κουρέλη, Αντώνη Μουστάκα, 10/06/2019 @ 15:59

Τέσσερα χρόνια μετά τα capital controls και τη βροχή που στέρησαν κάτι ακόμα περισσότερο μεγαλειώδες από το ελληνικό κοινό, η σπουδαία Αμερικάνα τραγουδίστρια μας επισκέπτεται ξανά.

Στην πλέον μακρά καριέρα της έχει εντυπωσιάσει πολλές φορές με τις ζωντανές ερμηνείες της είτε σε δικές της κυκλοφορίες είτε σε συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς όπως o Jeff Beck και ο Joe Bonamassa.

Οι παρακάτω δέκα είναι οι πιο αγαπημένες μας και αυτές που ακούμε σε επανάληψη τον τελευταίο καιρό αναμένοντας την εμφάνισή της στο Θέατρο Βράχων στις 27 Ιουνίου.

Απολαύστε τη, λοιπόν, στα παρακάτω σπουδαία δείγματα rock, soul και blues μουσικής.

Rocking.gr Spotify Playlist: Beth Hart's Best Performances

1
Strange Fruit (με τον Joe Bonamassa - Live in Amsterdam)
"Black bodies swinging in the southern breeze / Strange fruit hanging from the poplar trees"
Beth Hart - Strange Fruit
H συνεργασία με τον Bonamassa δίνει την ευκαιρία στη Hart να ερμηνεύσει «άγια» τραγούδια, συνδεδεμένα απόλυτα με μερικές από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες των blues της jazz και της soul. H αναμέτρηση με τις ασύγκριτες Billie Holiday και Nina Simone την αφήνει όχι μόνο όρθια αλλά και με παράσημα. Με τη θεατρικότητα και το συναίσθημα στο μάξιμουμ - αφαιρώντας σωστά το γνωστό νάζι και γρέζι που τη χαρακτηρίζει - υποστηρίζει πανάξια τους συγκλονιστικούς αντιρατσιστικούς στίχους του Abel Meeropol που αναφέρονται στα λιντσαρίσματα των μαύρων στην Ιντιάνα. Από κοντά και o Bonamassa ηλεκτρίζει με το σόλο του. Α.Μ.
 
2
I'd Rather Go Blind (με τον Jeff Beck - 35th Annual Kennedy Center Honors)
"I would rather be blind boy / Than to see you walk away, see you walk away from me"
Beth Hart - I'd Rather Go Blind
Η Beth στην τελετή Kennedy Center Honors, όπου τιμούνται μουσικοί από διάφορα είδη, ενώνει τις δυνάμεις της με τον μεγάλο Jeff Beck, μπροστά στο προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, αλλά και (ακόμα σημαντικότερο) μπροστά στους Buddy Guy, Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones και Jimmie Vaughan, για μια απίστευτα παθιασμένη και σέξι εκτέλεση του "I’d Rather Go Blin". Ειδικά εκεί στο κλείσιμο, που λέει ότι προτιμά να τυφλωθεί παρά να τον δει να φεύγει μακριά της. Η Hart κάνει αυτό το υπέροχο τραγούδι αγάπης κτήμα της, σάρκα από τη σάρκα της και το αποτέλεσμα είναι το standing ovation από τους πάντες στο τέλος της εκτέλεσης. Ναι, και από τους Zeppelin, τους οποίους τόσο θαυμάζει. Π.Κ.
Video
3
Am I The One (Live At Paradiso)
"A passion in your cares, floats from your fingertips / And I pray for the day, that I hear those precious words pass through your lips"
Beth Hart - Am I The One
H over the top ερμηνεία με όλη τη σημασία του όρου. Επιθετικά και απαιτητικά σέξι, άσεμνη και με απίστευτη ενέργεια επιστρέφει μετά από τη μεγάλη καμπή της καριέρας και της ζωής της και καταθέτει τα πάντα μπροστά στο ολλανδικό κοινό (και ιδιαίτερα μπροστά στην αποσβολωμένη κοπέλα στην πρώτη σειρά του Paradiso). Από εκεί και πέρα η πορεία της θα είναι δικαίως ανοδική ενώ η ίδια θα ωριμάζει χρόνο με τον χρόνο ως ερμηνεύτρια. Εδώ πάντως την απολαμβάνουμε στην απόλυτη rock 'n' roll φάση της. Α.Μ.
Video
4
Your Heart Is As Black As Night (Live At The Royal Albert Hall)
"If I let you hang around / I’m bound to lose my mind"
Beth Hart - Your Heart Is As Black As Night
Μαγευτικός χώρος, του οποίου ο μαγνητισμός είναι ασύγκριτος. Σε αυτό το περιβάλλον, η Hart παίρνει το τραγούδι της Melogy Gardot και του προσθέτει λίγη αλητεία, το κάνει λίγο περισσότερο «του δρόμου» και μας το τρίβει στα μούτρα με τη βοήθεια και του ωραίου solo του Jon Nichols. Αναδύοντας ανεπιτήδευτο ερωτισμό και αισθησιασμό χωρίς να το επιδιώκει ακόμα και με το ρυθμικό της λίκνισμα ενώ είναι καθισμένη σε σκαμπό, μεταφέρει στον... ενδιαφερόμενο με βεβαιότητα το μήνυμα ότι για να μη χάσει το μυαλό της, δε θα είναι μαζί του. Κι ας έχει και τα πιο θελκτικά μάτια και τα πιο γλυκά χείλη. Η Beth κρατάει γερά. Π.Κ.
 
5
Whole Lotta Love (Live At Paradiso)
"Shake for me girl / I wanna be your backdoor man"
Beth Hart - Whole Lotta Love
Το πόσο της ταιριάζει το τραγούδι το αντιληφθήκαμε και στην Τεχνόπολη το 2015. Η συγκεκριμένη εκτέλεση από το Paradiso όμως παραμένει αξεπέραστη. Θα μπορούσαμε να βάλουμε αυτούσιο το κείμενο για το "Am I The One" που διαβάσατε παραπάνω για να περιγράψουμε την ερμηνεία της. Η διαφορά είναι πως στο συγκεκριμένο τραγούδι η Hart δεν την «πέφτει» σε συγκεκριμένη κοπέλα στην μπροστινή σειρά αλλά ουσιαστικά τρελαίνει όλο το κοινό αντιδρώντας ερωτικά στα υπέροχα riff που σκάρωσε κάποτε ο Jimmy Page (ναι, κλέβοντας τα blues, σας προλαβαίνω). Α.Μ.
 
6
Tell Her You Belong To Me (Front and Center, Live From New York)
"She'll never win / I’m not giving in / No matter how long / I still be hanging on"
Beth Hart - Tell Her You Belong To Me
Παρ’ όλο που έχει βρεθεί στον απόλυτο πάτο, στο βάθος του ωκεανού, η Beth επιμένει να ζητά πίσω και να διεκδικεί με πάθος, με ένταση και με αισθαντικότητα το αντικείμενο του πόθου της. Το τραγούδι συμπυκνώνει όλες τις φάσεις αυτής της κατάστασης: αρχικά ψελλίζει τα λόγια διεκδίκησης πληγωμένη, έπειτα προειδοποιεί την ανταγωνίστρια σχεδόν βρυχώμενη σαν πληγωμένη λέαινα και κλείνει το κομμάτι με γλύκα, αυτοπεποίθηση και αίσθηση νίκης - ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό. Η δε στάση του σώματος, ακολουθεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία και από εύθραυστη καταλήγει σε επιβλητική. Η κατακλείδα βέβαια είναι πάντα: «τι φωνάρα είναι αυτή!». Π.Κ.​
 
7
I'm Going Down (με τον Jeff Beck - Crossroads 2013)
"I've got my head out the window / And my big feet on the ground"
Beth Hart - I'm Going Down
O Jeff Beck την καλεί με κάθε ευκαιρία και η Hart καταφέρνει πάντα να εντυπωσιάζει άπαντες με την έκταση, το συναίσθημα και τη δύναμη της φωνής της. Σε αυτήν την περίπτωση ο συνδυασμός της κιθάρας του σπουδαίου Beck, του βιολιού της Lizzie Ball και της τσιρίδας της Beth Hart απογειώνουν τη σύνθεση του Don Nix της οποίας η μορφή χαράκτηκε στην blues και rock κουλτούρα από τη διασκευή-ποίημα των Leon Russel και Freddie King. Πάνω στη διασκευή αυτή λοιπόν οι Beck, Ball και Hart ζωγραφίζουν ηλεκτρίζοντας το κοινό της Νέας Υόρκης και όσους ήρθαν αργότερα σε επαφή από το μαγνητοσκοπημένο υλικό. Ακούγεται δυνατά. Α.Μ.​
 
8
I Love You More Than You'll Ever Know (με τον Joe Bonamassa - Live in Amsterdam)
"I can be Queen of everything / or just a tiny grain of sand"
Beth Hart - I Love You More Than You'll Ever Know
Μουσικά μιλώντας, η σύμπραξη της Hart με τον Joe Bonamassa μπορεί να μας έδωσε μόνο διασκευές, ήταν όμως πολύ ενδιαφέρουσα από την άποψη ότι συνδύασε τη φοβερή κιθαριστική επιδεξιότητα του Bonamassa με μια πραγματική φωνάρα. Σε αυτή την παράσταση από το Amsterdam έχουμε μια υπέροχη blues εκτέλεση στην οποία η Beth και πάλι λάμπει, θυμίζοντας ελαφρώς τόσο την Joplin όσο και τον Plant. Το κομμάτι των Blood, Sweat & Tears έχει πλέον πρωταγωνίστρια αντί για πρωταγωνιστή και η Beth μας το σερβίρει από τη γυναικεία πλευρά, με τη γνωστή της αυτοπεποίθηση, βγάζοντας και πάλι τα εσώψυχά της στο μικρόφωνο. Τέλειο συμπλήρωμα, το αψεγάδιαστο solo του Bonamassa στο τέλος. Π.Κ.
 
9
A Change Is Gonna Come (Live at Rockpalast 2011)
"Then I go to my brother and I say, brother, help me please / But he winds up knocking me back down on my knees"
Beth Hart - A Change Is Gonna Come
Όπως και στην περίπτωση του "Strange Fruit", η Beth Hart αναμετράται με το σπουδαίο και βγαίνει αλώβητη. Στο σημαντικό αυτό τραγούδι του Sam Cooke για την πάλη του αδύναμου βγάζει το συναίσθημα που αρμόζει στο στίχο αλλά και την ένταση της δική της προσωπικότητας. Η κορύφωση στο τέλος της συγκεκριμένης εκτέλεσης ενθουσιάζει όσες φορές και αν επιλέξεις «επανάληψη». Α.Μ.​
 
10
Over You (37 Days)
"Well mama I can hardly wait / To take a little chance on fate / Kick it up into the sky / Finally see what love feels like"
Beth Hart - Over You
Παρ’ όλο που η φωνή της μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα και ανάμεσα σε ορυμαγδό μουσικών οργάνων, στην απογυμνωμένη αυτή εκτέλεση του “Over You” από το “37 Days” ακούμε τη Beth εύθραυστη και ελαφρώς απεγνωσμένη, να αγωνιά να ανακαλύψει επιτέλους τι είναι η αγάπη. Συνοδευόμενη μόνο από το πιάνο της και μια ακουστική κιθάρα, στοιχειωμένη για μια ακόμα φορά, παλεύει τραγουδώντας να πετάξει από μέσα της τον πόνο. Να ξεπεράσει αυτόν γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν η ζωή της. Να ξεφύγει. Να απελευθερωθεί. Και να βρει την αγάπη. Μ' αυτή τη φωνάρα που έχεις, ουρές θα κάνουν αγαπητή Beth. Διάλεξε σωστά! Π.Κ.​
 

Rocking.gr Spotify Playlist: Beth Hart's Best Performances

  • SHARE
  • TWEET