«10»: Τραγούδια για τον Paul O' Neill

Δέκα συνθέσεις των Savatage αφιερωμένες στον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία τους

Από τους Χρήστο Καραδημήτρη, Κώστα Πολύζο, 06/04/2017 @ 21:15

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Όλοι ξέρουν τη συνεισφορά του Paul O' Neill στον μύθο των Savatage και πώς στάθηκε ως τρίτος αδερφός στον Jon και τον Criss Oliva. Ακόμα κι αυτοί που του επέρριπταν ευθύνες, είτε για την αλλαγή στη μουσική κατεύθυνση της μπάντας, είτε για το ότι την έβαλε στη σκιά της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας των Trans-Siberian Orchestra, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το έκαναν από υπερβολική αγάπη για την μπάντα κι όχι γιατί είχαν κάτι απτό να του προσάψουν κι αναγνώριζαν τον σημαντικό ρόλο του.

Υπήρξε σημαντικός όσο ελάχιστοι για τη metal μουσική, κι εκτός από σπάνιο επιχειρηματικό μυαλό, υπήρξε εξαιρετικός παραγωγός και φυσικά μαζί με τους αδερφούς Oliva συν-συνθέτης μερικών εκ των σπουδαιότερων τραγουδιών που έγραψαν ποτέ οι Savatage.

Επιλέγουμε κάποια εξ αυτών και βρίσκουμε διάφορους λόγους για να του τα αφιερώσουμε ως φόρο τιμής.

R.I.P Paul O' Neill

1
Savatage
Η ιδέα να πάρουν το κλασσικό θέμα από το "In The Hall Of The Mountain King" του Edvard Grieg και να το παίξουν κατά αυτόν τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε πλέον, ήταν ιδέα του Paul O' Neill. Μάλιστα, ο μύθος θέλει τον Jon Oliva να μη συμφωνεί με αυτήν την ιδέα, θεωρώντας πως δεν θα τύχει ιδιαίτερα καλής αποδοχής από τον κόσμο. Νομίζω πως ξέρουμε ποιος δικαιώθηκε τελικά...
2
Savatage
Another death to mourn
Ο συνδυασμός της δύναμης (gutter) και του συναισθήματος (ballet) καθιστούν αυτήν τη σύνθεση έναν πονεμένο ύμνο και μια από τις καλύτερες στιγμές των Savatage στο σύνολο της δισκογραφίας τους. Η ερμηνεία του Jon που σε στοιχειώνει καθώς τραγουδά τους θλιμμένους στίχους και οι μελαγχολικές και ντελικάτες μελωδίες του Criss, συνθέτουν αυτό το πραγματικά αριστουργηματικό τραγούδι που θα σε ταξιδέψει σε βρώμικους υπονόμους, φορώντας την καλύτερη όμως φορεσιά σου. Το όραμα που είχε ο Paul O' Neill έπαιρνε σάρκα και οστά με αυτό το τραγούδι...
3
Savatage
Another note for my requiem
 
Το "Gutter Ballet" είναι ένας πολύ έντονος δίσκος, σχεδόν βιωματικός. Τι κι αν οι στίχοι εδώ μιλάνε για κάποιον ξεπεσμένο καλλιτέχνη, το μυαλό σου πλάθει τη δική του πραγματικότητα και ξαφνικά βρίσκεσαι μια ανάσα πριν το θάνατο, πριν πέσει η τελευταία αυλαία. Όταν ξέπνοος επιμένεις να κρατηθείς για λίγο ακόμα στο φως της ζωής πριν σε κατακλύσει το σκοτάδι. Να γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τους Savatage. Σε κάνουν να μη φοβάσαι να αντικρίσεις το σκοτάδι της ψυχής σου γιατί όπως λέει και ο Jon... in the dark it's easier to see.
4
Savatage
Forever is a long time they say
Δεν νομίζω πως μπορώ να ακούσω αυτό το τραγούδι νύχτα και να μη βουρκώσω γιατί οι Savatage είχαν αυτήν την ικανότητα να σε βάζουν να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα συναισθήματά σου. Δεν ξέρω αν φταίνε οι μελωδίες ή η ερμηνεία, ή η επιβλητική ενορχήστρωση ή όλα αυτά μαζί, αλλά το "If I Go Away" είναι από εκείνα τα τραγούδια που τα νιώθεις αμέσως δικά σου, που μιλάνε για τον εαυτό σου και ας μην λένε τίποτα για εσένα. Τόνοι πόνου ξεχύνονται από τα ηχεία κάθε φορά και κάθε φορά το βιώνεις έντονα. Θα το διάλεγα να παίξει στην κηδεία μου, αλλά δεν θέλω ο κόσμος να πηδάει στον λάκκο μαζί με το άψυχο κουφάρι μου, άλλωστε ποτέ δεν φεύγουμε πραγματικά όσο παραμένουμε στις αναμνήσεις των ανθρώπων.
5
Savatage
 
Μπορεί να υπήρξε απλώς ένα bonus track του "Streets" και φαινομενικά πρόκειται για μια ακόμα μπαλάντα από τις πολλές των Savatage: με πιάνο και φωνή, με πολύ ωραία μελωδία, συναισθηματικά φορτισμένους στίχους και εξαιρετική ερμηνεία από τον Zachary Stevens. Αυτό που το προκρίνει για να μπει σε αυτήν την ιδιαίτερη λίστα, όμως, είναι πως η Desiree στην πραγματικότητα δεν είναι άλλη από τη γυναίκα του Paul O' Neill, οπότε πιθανότατα για τον ίδιο δεν ήταν ποτέ μια ακόμα μπαλάντα...
6
Savatage
And all is well until the heart betrays
 
Στην πιο συναισθηματικά φορτισμένη σύνθεση του "Edge Of Thorns" υπάρχει έντονο το στοιχείο του αποχαιρετισμού. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Jon το αφιέρωνε στον αδερφό του όταν οι Savatage το έπαιζαν ζωντανά. Νομίζω πως πλέον θα το αφιερώνει και στον Paul αν τύχει και το ερμηνεύσει ξανά επί σκηνής ο Mountain King...
 
7
Savatage
Who would be the witness, should you chance to die?
 
Το «broadway στοιχείο» (πολυφωνικά μέρη) που εισήγαγε ο Paul στους Savatage εδώ κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του και πιθανότατα παραμένει αξεπέραστο. Κάποιοι, ίσως, ισχυριστούν ότι εδώ ξεκινάει η μεταμόρφωση των Savatage σε Trans-Siberian Orchestra, αλλά στην πραγματικότητα το "Chance" συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο καλλιτεχνικό του όραμα.
 
8
Savatage
You can't make promises all based upon tomorrow
 
Ξεκινάει το τραγούδι, φαντάζεσαι κάποιον να παίζει σε ένα αραχνιασμένο πιάνο, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα σκονισμένο λαμπατέρ, ένα ποτήρι και ένα άδειο μπουκάλι ουίσκι. Το μεταξένιο λαρύγγι του Stevens δίνει μια περισσότερο λεπτεπίλεπτη αίσθηση στα τραγούδια των Savatage οι οποίοι ακόμη και εν απουσία του αδικοχαμένου Criss συνεχίζουν να μεγαλουργούν. Δεν θα γράψω περισσότερα. Όλη η ουσία, όλο το νόημα, όλος ο πόνος συμπυκνώνεται σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα (1:30-1:45) όπου όλα αποδεικνύονται μάταια, ακόμα και οι προσευχές.
9
Savatage
Όταν ο τραγουδιστής σιωπά και αφήνει τη μουσική να μιλήσει, όταν τα έγχορδα μετατρέπονται σε φωνή, όταν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα συναντούν το heavy metal, όταν η μυθοπλασία συναντά την πραγματικότητα, όταν ο Vedran Smailović συναντά τον Tomaso Albinoni, όταν η φρίκη του πολέμου συναντά τη μαγεία της τέχνης. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά γεννιέται μια από της πιο έντονες μουσικές στιγμές του "Dead Winter Dead". Μπορεί κάποιες φορές να στεκόμαστε πάνω στα ερείπια της ζωής μας, αλλά από αυτά θα ανοικοδομήσουμε το μέλλον μας. Μια νότα αισιοδοξίας εν μέσω μιας καταιγιστικής μουσικής τρικυμίας.  Αυτό είναι για εμένα το "Christmas Eve". Κατά τα άλλα, είναι το τραγούδι που γέννησε τους Trans-Siberian Orchestra και ξαφνικά όταν ολόιδιο κυκλοφόρησε μέσω αυτών πούλησε μερικά εκατομμύρια παραπάνω από όσα είχε πουλήσει ως τραγούδι των Savatage.
10
Savatage
There's a thief on a summer's night
 
Πρόκειται μάλλον για το τελευταίο σπουδαίο τραγούδι που έγραψαν/κυκλοφόρησαν οι Savatage κι ένα από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι το πολυφωνικό του μέρος. Όπου πολυφωνικό μέρος και Paul O' Neill, οπότε δεν είναι πολύ δύσκολο να το συνδέσουμε κι αυτό με τον εκλιπόντα, κρατώντας το στις μνήμες μας ως την τελευταία μεγάλη του σύνθεση.
  • SHARE
  • TWEET