«10»: Μεγάλες στιγμές του Joe Cocker

Οι ερμηνείες του σπουδαίου τραγουδιστή που ακροβάτησε μεταξύ της soul και του rock

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Κώστα Σακκαλή, 29/12/2014 @ 10:54
Αν ο Joe Cocker πέθαινε το 1969 από υπερβολική δόση λίγα λεπτά μετά την μνημειώδη του εμφάνιση στο Woodstock, θα έμενε και πάλι στην ιστορία της μουσικής. Η ερμηνεία του στο "With A Little Help From My Friends" των Beatles, ίσως η κορυφαία rock ερμηνεία που μαγνητοσκοπήθηκε ποτέ, αποτέλεσε ένα αρχέτυπο για τους τραγουδιστές του rock σε όλο τον πλανήτη. Η συνέχεια της καριέρας του βραχνού αυτού Βρετανού πέρασε από πολλά κύματα, πολλά από αυτά πετυχημένα, ειδικά αυτό της ένωσης της soul με τo rock που δοκίμασε μαζί με τον Leon Russell. Από εκεί και πέρα καταχρήσεις και επιλογές τον οδήγησαν σε πιο soft rock και blue-eyed soul μονοπάτια, τα οποία προσέφεραν στην καριέρα του μερικές εμπορικές αλλά και ποιοτικές αναλαμπές, τις περισσότερες φορές με πετυχημένες διασκευές.

Joe Cocker

Εμφανίστηκε ζωντανά στην χώρα μας το 1995, στο στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το 2007 στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, παρουσιάζοντας και στις δύο περιπτώσεις ένα δυνατό greatest hits πρόγραμμα.

Έφυγε από την ζωή πριν λίγες μέρες, αφού πρόλαβε να αφήσει παρακαταθήκη αρκετές σπουδαίες ερμηνείες. Διαβάστε τις δέκα αγαπημένες μας παρακάτω, με χρονολογική σειρά.

Joe Cocker - With A Little Help From My Friends  
1   Feelin' Alright
"With A Little Help From My Friends" (1968)

Αυτή η σούπερ funky διασκευή στο τραγούδι των Traffic αποτέλεσε μια από τις πρώτες επιτυχίες του Βρετανού τραγουδιστή. Σε αντίθεσή με την larger than life ερμηνεία στο "With A Little Help From My Friends" εδώ επιδεικνύει μεγάλη άνεση και στις soul και feel good εκφάνσεις της φωνής το,  οι οποίες θα του δώσουν  μεγάλη δημοφιλία σε επόμενες δεκαετίες.
 


Various Artists - Woodstock: Music From The Original Soundtrack And More  
2   With A Little Help From My Friends
"Woodstock: Music From The Original Soundtrack And More" (1970)

Σπάνια η εικόνα είχε τόσο αντίκτυπο στον κόσμο της μουσικής όσο στην εμβληματική εμφάνιση του άγνωστου τότε Joe Cocker στο Woodstock. Απολύτως μαστουρωμένος αλλά ενσωματώνοντας κι αυτό στην παράστασή του, συχνά φαίνεται σαν να ήταν ο μόνος από τους συμμετέχοντες που ήξερε την ιστορικότητα της στιγμής. Δεν είναι υπερβολή ότι δίνει την παράσταση της ζωής του, ούτε το να πούμε ότι είναι ίσως η μοναδική φορά που ένας καλλιτέχνης οφείλει τόσα σε μία ζωντανή του εμφάνιση.
 


Joe Cocker - Mad Dogs And Englishmen  
3   The Letter
"Mad Dogs And Englishmen" (1970)

Στον απόηχο της επιτυχίας του Woodstock ο Cocker βγάζει το συγκρότημά του στο δρόμο προσθέτοντας και έναν σκασμό περίφημους μουσικούς (με προεξέχοντα τον Leon Russell), σε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί rock big band. Σε αυτό το στυλ, με τα πνευστά να αλλάζουν ρυθμικά το παλιότερο αυτό pop τραγούδι των Boxtops, απολαμβάνουμε μια εκτέλεση που για αρκετούς είναι και η απόλυτη εκδοχή του.
 


Joe Cocker - Mad Dogs And Englishmen  
4   Delta Lady
"Mad Dogs And Englishmen" (1970)

Η ιδέα για την ένωση της soul με τα blues που υπηρέτησε  το συγκρότημα των Russell / Cocker βρίσκει στο "Delta Lady" την απόλυτη ενσάρκωσή της, ιδωμένη όμως μέσα από το πρίσμα ενός rock 'n' roll οργίου. Ένα γκρουπ μουσικών που συγκροτήθηκε μεν βιαστικά από τον Leon Russell, προσέφερε δε μεγάλες big band στιγμές.
 


Joe Cocker - Joe Cocker / Something To Say  
5   Woman To Woman
"Joe Cocker" aka "Something To Say" (1972)

Από τα σημαντικότερα, αν όχι το πιο όμορφο τραγούδι στην καριέρα του, κυρίως γιατί είναι το μοναδικό που είχε τέτοια επιτυχία και, όχι μόνο είναι πρωτότυπο, αλλά ανήκει (έστω και εν μέρει) σε αυτόν. Ο funky ρυθμός του είναι πολυσαμπλαρισμένος αλλά είναι η φωνή του που για άλλη μία φορά εντυπωσιάζει όχι μόνο με την εκφραστικότητά της αλλά και με το βάθος της.
 


Joe Cocker - I Can Stand A Little Rain  
6   You Are So Beautiful
"I Can Stand A Little Rain" (1974)

To εύθραυστο του έρωτα δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη φωνή από αυτή του Cocker για να αποθεωθεί. Αυτή η συναισθηματική και συγκινητική εκτέλεση του τραγουδιού του Billy Preston έμελλε  να σβήσει από την μνήμη μας κάθε προηγούμενη αλλά και κάθε επόμενη  προσπάθεια διασκευής του.
 


Joe Cocker - Sheffield Steel  
7   Seven Days
"Sheffield Steel" (1982)

Παρότι δεν είναι από τα τραγούδια που ο περισσότερος κόσμος θυμάται από τον Joe Cocker, αυτή η σύνθεση του Bob Dylan του ταίριαξε γάντι. Ακροβατώντας όπως συνήθως ανάμεσα στη soul και την rock μουσική αναδεικνύει όλη του τη μελωδία που ο ίδιος ο δημιουργός του δεν μπόρεσε να αναδείξει. Μόνο μειονέκτημα ότι είχαμε πλέον ήδη μπει στη δεκαετία του '80 οπότε ο πλαστικός ήχος των synthesizer και των drums καταστρέφει τη στούντιο έκδοση. Κάντε χάρη στον εαυτό σας και ακούστε το όπως του πρέπει από κάποια από τις πολλές ζωντανές εκτελέσεις αυτής της περιόδου.
 


Joe Cocker - Unchain My Heart  
8   Unchain My Heart
"Unchain My Heart" (1987)

Μπορεί την  καταραμένη δεκαετία του '80 η δισκογραφική του εταιρία να προσπάθησε να τον μεταμορφώσει σε αρσενική Tina Turner, παρόλα αυτά κάποιες από τις «χωρίς και τόσο γρέζι» ερμηνείες του τελικά του προσέφεραν εκ νέου αναγνώριση  κρατώντας και το ποιοτικό στοιχείο. Κάπως έτσι ήρθε άλλη μια επιτυχία με το τραγούδι που πρωτοέκανε γνωστό ο Ray Charles, με μια ηλεκτρική μεν αλλά και πολύ soft rock δε εκτέλεση.
 


Joe Cocker - Have A Little Faith  
9   Let The Healing Begin
"Have A Little Faith" (1994)

Σχεδόν μπορείς να ακούσεις τον Tony Joe White που έγραψε το τραγούδι να το σιγομουρμουράει μαζί με τον Joe Cocker. Μπορεί η soul του να είχε γίνει πλέον πολύ πιο μελιστάλαχτη αλλά στο τραγούδι αυτό αποδεικνύει ότι η μετρημένη ερμηνεία του μπορεί να ξεπεράσει σε εκφραστικότητα και συναίσθημα ό,τι άλλοι πασχίζουν να πετύχουν τραβώντας τις φωνές τους από ...τα μαλλιά.
 


Joe Cocker - Organic  
10   Many Rivers To Cross
"Organic" (1996)

Αυτή η σύνθεση του Jimmy Cliff διασκευάστηκε από τον Cocker πρώτη φορά το 1982, αλλά η ...χρονολογία μας αναγκάζει να διαλέξουμε την ζεστή και οργανική εκτέλεση από το "Organic" του 1996. Η εμπειρία του σημαντικού ερμηνευτή εδώ κυριαρχεί, μετριάζοντας την έκρηξη για χάρη του συναισθήματος. Άλλη μια περίπτωση που η ακρόαση μιας διασκευής οδηγεί στη λανθασμένη εντύπωση πως αυτό που άκουσες ήταν και το πρωτότυπο.
 


  • SHARE
  • TWEET