«10»: Summer songs

Από τους Θεοδόση Γενιτσαρίδη, Κώστα Σακκαλή, Γιώργο Ζαρκαδούλα, Βαγγέλη Ευαγγελάτο, Χρήστο Καραδημήτρη, Γιάννη Χυτήρογλου, Λουκιανό Κοροβέση, Κώστα Πολύζο, Ιάσονα Τσιμπλάκο, Μάνο Πατεράκη, 16/07/2012 @ 12:51
Όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα κομμάτια, τα οποία έχουν συνδεθεί με αναμνήσεις, καταστάσεις, συναισθήματα κι εποχές. Όσο αφορά το τελευταίο και μιας και βρισκόμαστε στην μέση του καλοκαιριού, δέκα συντάκτες του Rocking.gr σας παρουσιάζουν «10» κομμάτια που έχουν συνδεθεί με το καλοκαίρι, μιλούν για το καλοκαίρι ή απλά σε μεταφέρουν σε κάποιο καλοκαιρινό σκηνικό από την πρώτη τους νότα.



Η επιλογή είναι υποκειμενική και η σειρά τυχαία. Με μόλις δέκα επιλογές σίγουρα θα αφήσουμε κάποιους παραπονεμένους. Οι παραλίες, οι αμμουδιές, τα καλοκαιρινά πάρτι, οι «ξάπλες», τα «ζεστά» βράδια, οι κραιπάλες, οι διακοπές, η θάλασσα, οι μπύρες, οι φεγγαρόλουστες βραδιές, η άμμος, τα νησιά, τα καράβια, τα μπικίνι, ο ξάστερος ουρανός και ότι άλλο θυμίζει καλοκαίρι, μπορούν να δεθούν με ένα διαφορετικό «soundtrack».

Ελπίζοντας λοιπόν ότι καλύπτουμε ένα ευρύ μουσικό φάσμα το οποίο περιέχει stoner, alternative, pop, indie rock, post-rock, blues και country επιτυχίες και καταλήγει σε punk, heavy metal, hard rock και thrash metal κομματάρες, σας προκαλούμε να ακούσετε και να θυμηθείτε, μήπως «ταιριάζουν» και στο δικό σας καλοκαιρινό «σκηνικό».

Splash!

Queens Of The Stone Age - Feel Good Hit Of The Summer  
10   Queens Of The Stone Age - "Feel Good Hit Of The Summer"
«Nicotine, Valium, Vicodin, Marijuana, Ecstasy and Alcohol , C-c-c-c-c-cocaine»

Το stoner rock είναι ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε κάτω από τον ήλιο της ερήμου. Το συγκεκριμένο hit των QOTSA επιβάλλεται ν’ ακούγεται κάτω από τον ζεστό ήλιο, επί της άμμου, σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα, με σαγιονάρα και μαγιό. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας ουσίας εξ αυτών που αναφέρονται στους φτωχούς του στίχους. Αν και μια μπυρίτσα, ακουμπισμένη σε ένα παχύ κορμό δέντρου ο οποίος έχει βυθιστεί στην άμμο, φαντάζει η πλέον ταιριαστή εικόνα σε τούτο το απόλυτα καλοκαιρινό soundtrack. Κλείνω τα μάτια και απλώνω το χέρι ώστε να ακουμπήσω το ιδρωμένο μπουκάλι της... κι ονειρεύομαι ασταμάτητο χορό σε καλοκαιρινά μουσκεμένα πάρτι.

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
 


Lee Hazlewood & Nancy Sinatra - Summer Wine  
9   Lee Hazlewood & Nancy Sinatra - "Summer Wine"
«She took my silver spurs, a dollar and a dime / And left me cravin' for more summer wine»

Ένα ντουέτο του Ηazlewood με την Suzi Jane Hokom χωρίς επιτυχία, έγινε διάσημο το 1967 με συνοδό τη Nancy Sinatra και αποτέλεσε τη φόρμα για τα ντουέτα που ακολούθησαν ανάμεσα στους δύο. Ενισχυμένο με την ογκώδη ενορχήστρωση του Hazlewood που έγινε σήμα κατατεθέν του και επηρέαζει μέχρι και τώρα τον pop rock κόσμο, είναι στην πραγματικότητα η αντίθεση της ώριμης φωνής του με την αθώα της Sinatra που δίνει στο τραγούδι έναν ρομαντικό αέρα. Η ιστορία για έναν cowboy που πέφτει θύμα μιας όμορφης γυναίκας, σπανίως λαμβάνεται υπόψη όταν το τραγούδι ταιριαστά χρησιμοποιείται ως υπόκρουση σε χαλαρές, τρυφερές καλοκαιρινές βραδιές. Διασκεύαστηκε με εμπορική απήχηση και καλλιτεχνική πανωλεθρία από τον Ville Vallo και την Natalia Avelon.

Κώστας Σακκαλής
 


Danzig - Dirty Black Summer  
8   Danzig - "Dirty Black Summer"
«I Got A Feeling It’s Just A Dirty Black Summer»

Αν υπάρχει ένας μουσικός που έχει τη δυνατότητα να αμαυρώσει το high score σου μες στην τούρλα του Αυγούστου, αυτός είναι ο Glenn Danzig. Δεν έχει σημασία αν καταπίνεις τα mojito σου το ένα πίσω από το άλλο, αν «ρομαντίζεσαι» βλέποντας το ηλιοβασίλεμα σε κάποια παραλία, περνώντας ανέμελες στιγμές και σκεφτόμενος την επερχόμενη κραιπάλη. Με το πρώτο φως της ημέρας, φτύνοντας ταυτόχρονα κόκκους άμμου από το στόμα σου, θα αναζητήσεις μια παγωμένη μπύρα για να σκοτώσεις το hangover και το ζεϊμπέκικο του Evil Elvis για να διώξεις από δίπλα σου τη «σαύρα» που λίγες ώρες νωρίτερα, φάνταζε ως το "The Next Big Thing" σου. Της νύχτας τα καμώματα...

Γιώργος Ζαρκαδούλας
 


Sacred Reich - Surf Nicaragua  
7   Sacred Reich - "Surf Nicaragua"
«But now it’s too late, you’re entering Managua / If you had brought your surfboard you could surf Nicaragua»

Στο EP "Surf Nicaragua" του 1988, οι Sacred Reich εξελίσσουν το punk thrash τους, συνοδεύοντας την πολιτικοποιημένη τους θεματολογία με κυνικούς στίχους που αποδοκιμάζουν τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του τότε πλανητάρχη, Ronald Reagan. Παραπέμποντας σε μία διάσημη σκηνή της ταινίας "Αποκάλυψη Τώρα", το ομότιτλο κομμάτι συνδυάζει τη σοβαρότητα του πολέμου με την εύθυμη «καλοκαιρινή» διάθεση, χρησιμοποιώντας το riff του "Wipe Out" των Surfaris στο μέσο του και καταλήγοντας ως ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του thrash των 80s. Τι καλύτερο από μπύρες, surf και headbanging στην παραλία;

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
 


Kid Rock - All Summer Long  
6   Kid Rock - "All Summer Long"
«Sipping whiskey out the bottle, not thinking ‘bout tomorrow, singing Sweet Home Alabama all summer long»

Υπάρχουν πολλά για να προσάψει κανείς στον Kid Rock, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδεχτεί πως ο τύπος ξέρει να περνάει καλά, έχοντας κάνει πράγματα σε αυτή τη ζωή που οι περισσότεροι δεν έχουμε καν φανταστεί. Αυτό ακριβώς το feel good συναίσθημα - που όλοι αναζητάμε κάποια στιγμή το καλοκαίρι - καταφέρνει να περάσει στο έπακρο με το "All Summer Long", σε μια σύνθεση της οποίας η μουσική δεν είναι και πολύ δικιά του (βλέπε "Werewolves Of London" και ειδικά "Sweet Home Alabama"), αλλά περικλείει όλη εκείνη την ανεμελιά που ονειρευόμαστε κάθε φορά που σχεδιάζουμε τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές μας.

Χρήστος Καραδημήτρης
 


Zac Brown Band - The Foundation  
5   Zac Brown Band - "Where The Boat Leaves From"
«So get away to where the boat leaves from, it takes away all of your big problems»

Οδηγίες: Ανακατεύεις country με reggae μαζί με ένα μέρος άμμο και ένα μέρος θάλασσα, βάζεις για ομπρελίτσα την επιρροή του άρχοντα του country-chill Jimmy Buffet και έχεις έτοιμο ένα cocktail αλλαξοδιάθεσης (mood-swinger). Ο Zac Brown αφήνει για λίγο το fiddle στην Atlanta και υπόσχεται να πνίξει τα προβλήματά σου στο βυθό. Είτε πας μονοήμερη μέχρι το Αγκίστρι είτε φεύγεις για να χαθείς στη Γαύδο πάρε αυτό μαζί σου και o Marley θα σου χορεύει αγκαλιά με τον Willie Nelson.

Γιάννης Χυτήρογλου
 


Joe Cocker - Summer In The City  
4   Joe Cocker - "Summer In The City"
«And babe, don't you know it's a pity / The days can't be like the night / In the summer in the city But at night it's a different world / Go out and find a girl»

Έχεις ξεμείνει στην πόλη καλοκαίρι, τα τσιμέντα βράζουν και εσύ κοιτάς το ρολόι για το πότε θα πάει πέντε, για να φύγεις από τη δουλειά. Στο γυρισμό, θα ακούσεις σίγουρα το απόλυτο τραγούδι παρηγοριάς των Lovin Spoonful από τα 60s, το οποίο θα σου υπενθυμίσει πως όσο και να πήζεις, το καλοκαιρινό βράδυ στην πόλη, κρύβει εκπλήξεις. Με ένα εξαίσιο κουπλέ που σου κολλάει στο μυαλό και ένα refrain που σε ανεβάζει, το "Summer In The City", ειδικά από το λαρύγγι των διασκευών Joe Cocker, θα αποτελέσει σίγουρα τον ιδανικό σύντροφο για την έναρξη άλλης μιας καλοκαιρινής μοναχικής (;) βραδιάς στην πόλη...

Λουκιανός Κοροβέσης
 


Savatage - Gutter Ballet  
3   Savatage - "Summer’s Rain"
«And do you know how it feels inside to be all alone a fool and his pride»

Το Δεκέμβριο του 1989 οι Savatage κυκλοφόρησαν το "Gutter Bullet" συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και το τραγούδι που έμελλε να στοιχειώνει τις άγρυπνες καλοκαιρινές νύχτες, πνιγμένες στο αλκοόλ και τις αναμνήσεις. Αναμνήσεις για ένα χαμένο έρωτα και για όλα εκείνα τα πράγματα που γίνανε λάθος. Θες δε θες, τα αδέρφια Oliva, ο ένας με την σπαρακτική του ερμηνεία (Jon) και ο άλλος μετουσιώνοντας τον πόνο της καρδιάς σε κιθαριστικές μελωδίες (Criss), θα σε κάνουν να αδιάσεις το ποτήρι μέχρι τον πάτο, μόνο και μόνο για να το ξαναγεμίσεις, ενώ θα συνεχίζεις να προσπαθείς να κρατηθείς σε έναν παλιό όρκο, ο οποίος δεν έχει πλέον καμία αξία. Το καλοκαίρι λοιπόν κατεύθασε, αλλά πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα ευχόντουσαν να μην ερχόταν ποτέ.                    

Κώστας Πολύζος
 


AFI - Decemberunderground  
2   AFI - "Summer Shudder"
«Under the summer rain, we burned away»

Ως μίζερα πρωτοπαλίκαρα, οι AFI παρουσιάζουν για άλλη μία φορά το πικρό πρόσωπο της απώλειας και της ανεκπλήρωτης επιθυμίας μέσα από τους στίχους του "Summer Shudder". Κομμάτι από το concept δίσκο "Decemberunderground", παίζει με το πως χειρίζεται ο βασικός πρωταγωνιστής την απώλεια της αγαπημένης του και όλα τα σχετικά. Κομματάκι εμφανώς μη καλοκαιρινό, αλλά ποιος δηλαδή είπε πως το καλοκαίρι είναι μονάχα για γελάκια και έρωτες;

Ιάσονας Τσιμπλάκος
 


Yndi Halda - Enjoy Eternal Bliss  
1   Yndi Halda - "A Song For Starlit Beaches"
«There would be birdsong over flooded beach/and we would be daylight over the shipwreck-sands»

Λίγες μπάντες έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ έχοντας βγάλει μόνο ένα EP. Οι Yndi Halda κυκλοφόρησαν μόνοι τους το μεθυστικά όμορφο "Enjoy Eternal Bliss" EP το 2005, το οποίο περιείχε μόλις 3 κομμάτια (όλα διάρκειας πάνω από 10 λεπτών), καταφέρνοντας τόσο απλά να φτάσουν σε κορυφές που λίγες post-rock μπάντες έχουν σκαρφαλώσει. Στην επανέκδοση -και κανονική επιτέλους κυκλοφορία- του "Enjoy Eternal Bliss" EP το 2007, υπήρχε ένα επιπλέον κομμάτι ονόματι "A Song For Starlit Beaches"... Δε γνωρίζω αν κατάφεραν τόσο επιτυχημένα να μας προκαταβάλλουν με τον τίτλο του, μα το σπάνιας ομορφιάς 19-λεπτο (σχεδόν) instrumental κομμάτι με την αισιοδοξία και των ενθουσιασμό των post-rock κιθαρών να νυμφεύονται τον νόστο και την ευαισθησία του βιολιού δεν μπορεί παρά να ακούγεται τ’ ανάσκελα σε σκοτεινές παραλίες, με τα βότσαλα στην πλάτη και τα αστέρια να φεγγοβολούν εκεί μπροστά. Ή έστω, να σε μεταφέρει εκεί.

Μάνος Πατεράκης
 

  • SHARE
  • TWEET