«10»: Love is for suckers: Όχι στον Άγιο Βαλεντίνο

Τα τραγούδια που ...δεν πάνε με την ημέρα

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Θοδωρή Ξουρίδα, Θεοδόση Γενιτσαρίδη, Nτίνο Παυλίδη, 14/02/2014 @ 12:41
Η 14η του Φλεβάρη είναι η μέρα που για κάποιο λόγο πρέπει να νοιώθεις την αγάπη στον αέρα και να κάνεις δώρα στο αγαπημένο σου άνθρωπο. Τι γίνεται όμως όταν δεν νοιώθεις έτσι;

Η παρακάτω λίστα είναι αφιερωμένη σε όσους σήμερα τουλάχιστον βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των συναισθημάτων αγάπης.

 
10   Here Today, Gone Tomorrow - Ramones
«I want you still but just can't take it / The time has come we oughta break it»

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το συγκρότημα γνωρίζουν για τον μεγάλο έρωτα που δίχασε τους Ramones και έκανε τον Joey και τον Johnny να ταξιδεύουν για χρόνια αμίλητοι και μουτρωμένοι, στις διπλανές θέσεις του ίδιου βαν. Παρότι δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν οι στίχοι, το μήνυμα τους εκφράζεται πεντακάθαρα. Μία αγάπη που αναγκάζεται να λάβει τέλος, δύο ψυχές που με άδοξο τρόπο αποχωρίζονται και στη συνέχεια βασανίζονται, μια λάθος απόφαση και ένα τραγούδι που σε κάνει να θες να χωρίσεις μόνο και μόνο για να κλάψεις σιγοτραγουδώντας το ρεφραίν του.

Ν.Π.
 


 
9   Du hast - Rammstein
«Du hast mich gefragt und ich hab nichts gesagt»

Το τραγούδι αυτό παίζει έξυπνα με την Γερμανική γλώσσα και ανάλογα πώς το μεταφράζεις αλλάζει το νόημά του. Πάντως, είτε η ερώτηση είναι αν θα μείνουμε μαζί «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», είτε «μέχρι το θάνατο του αιδοίου»,  το σίγουρο είναι πως η απάντηση είναι «Nein».

Video

Α.Μ.
 


 
8   Ι Ηate Myself For Loving You - Joan Jett And The Blackhearts
«I turn my back and you're messin' around / I'm not really jealous don't like lookin' like a clown»

Αυτή η μεγάλη επιτυχία της Joan Jett παρουσιάζει τις σκέψεις της απατημένης γυναίκας η οποία αν και δεν θέλει να γελοιοποιείται από τις απιστίες του άντρα της, είναι έτοιμη να τον συγχωρήσει και για αυτό «μισεί τον εαυτό της».  Σίγουρη επιτυχία από τη στιγμή που μπλέχτηκε ο Desmond Child, ο οποίος έπεισε και την Jett να αλλάξει τον αρχικό τίτλο "I Hate Myself Because I Can't Get Laid."

Video

Α.Μ.
 


 
7   Go Your Own Way - Fleetwood Μac
«If I could / Maybe I'd give you my world / How can I / When you won't take it from me»

Η σύνθεση του Lindsey Buckingham που έγινε επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού περιγράφει τα συναισθήματα του άντρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τη γυναίκα και για αυτό πρέπει αυτή «να πάρει τον δρόμο της». H έμπνευση προήλθε από την περίπλοκη σχέση του με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Stevie Nicks.

Α.Μ.
 


 
6   I Don't Believe In Love - Queensrÿche
«I don't believe in love / It's never worth the pain that you feel»

Μέσα από το ιδιαίτερο concept του "Operation: Mindcrime" των Queensrÿche αναδεικνύεται ένα τραγούδι που περιγράφει με τρόπο απόλυτο το συναίσθημα της ερωτικής απογοήτευσης και τον πόνο που αυτή συνεπάγεται. Από την μία ακούγεται σκληρό, από την άλλη όμως ίσως είναι η μοναδική άμυνα για εκείνον που υποφέρει.

Video

Θ.Ξ.
 


 
5   Tainted Love - Soft Cell
«I love you though you hurt me so / Now I'm gonna pack my things and go»

Η σύνθεση αυτή του Ed Cobb για την Gloria Jones έγινε παγκοσμίως γνωστή από την εκτέλεση των Soft Cell.  Κλασικό τραγούδι που περιγράφει την αγανάκτηση του ενός για την «δηλητηριασμένη» συμπεριφορά του άλλου και τον επικείμενο χωρισμό.

Video

Α.Μ.
 


 
4   Love Stinks - J. Geils Band
«And so it goes / Till the day you die / This thing they call love / It's gonna make you cry»

Το τραγούδι των J.Geils Band γράφτηκε από τον τραγουδιστή Peter Wolf πιθανότατα για τα προβλήματα στην σχέση του με την ηθοποιό Faye Dunaway. Περιγράφει κλασικά συναισθήματα απογοήτευσης μετά από χωρισμό, ενώ έγινε ακόμα πιο γνωστό όταν το ερμήνευσε ο Adam Sandler στην ταινία "The Wedding Singer".

Video

Α.Μ.
 


 
3   Love Will Tear Us Apart - Joy Division
«Why is it something so good / Just can't function no more?»

Το τέλος του έρωτα, του σεβασμού και όλων των πραγμάτων που φέρνει ό χρόνος στις μακροχρόνιες σχέσεις περιγράφει ο Ian Curtis σε αυτό το μελαγχολικό, σκοτεινό, αντιερωτικό και καθόλα μαύρο  τραγούδι, που αποτελεί «απάντηση» στο "Love Will Keep Us Together" των  Captain & Tennille. Λίγο καιρό αργότερα, απογοητευμένος από τον διαλυμένο γάμο του θα δώσει τέλος στη ζωή του.

Video

Θ.Γ.
 


 
2   Love Is For Suckers - Twisted Sister
«You're so beautiful, so unforgettable / To me that just don't mean anything»

Όσο κι αν υποκρινόμαστε, την κρίσιμη στιγμή παραμερίζουμε τον εγωισμό μας και υποκύπτουμε στις ορέξεις της σάρκας. Αυτήν την απλή διαπίστωση πραγματεύεται το ομώνυμο τραγούδι από το κύκνειο άσμα των Twisted Sister, απορρίπτοντας φυσικά τον ρομαντισμό στις διαπροσωπικές σχέσεις. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λοιπόν, όλοι είμαστε λίγο πολύ «suckers».

Θ.Ξ.
 


 
1   Broken Hearts Are For Assholes - Frank Zappa
«Some of you might not agree / 'Cause you probably likes a lot of misery / But think a while and you will see / Broken hearts are for assholes»

Το γνωστό χιούμορ του Frank Zappa είναι παρόν και σε αυτό το τραγούδι με το διττό νόημα, ανάλογα πως αντιλαμβάνεται ο ακροατής την λέξη asshole. Απογοητευμένος ερωτικά άντρας βρίσκει παρηγοριά στο gay anal έρωτα για να γυρίσει με νέες «ιδέες» πίσω στην γυναίκα του. Τα σχόλια περιττεύουν.

Α.Μ.
 


  • SHARE
  • TWEET