«10»: Τα τραγούδια των Manowar που θέλουμε να ακούσουμε για τελευταία φορά ζωντανά

Δέκα έπη που πρέπει να απολαύσουμε ζωντανά πριν η μεγαλύτερη epic metal μπάντα αποσυρθεί

Από τους Χρήστο Καραδημήτρη, Κώστα Πολύζο, 22/11/2017 @ 11:22

Οι Manowar ξεκίνησαν την "The Final Battle World Tour", που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει, αλλά θα είναι η τελευταία μεγάλη περιοδεία τους.

Βλέποντας το εντυπωσιακό setlist των πρώτων εμφανίσεων, επιλέγουμε τα δέκα τραγούδια από τη δισκογραφία της μπάντας που θα είναι κρίμα να μην απολαύσουμε ζωντανά έστω κι αν ενδιάμεσα πρέπει να ακούσουμε το σόλο μπάσο του αρχηγού ή κάποιον από τους πύρινους λόγους του.

Disclaimer: Το άρθρο περιλαμβάνει επιτηδευμένα γραφικές περιγραφές προς χρήση ανώνυμων «αστειατόρων/κριτών». Και γιατί έτσι μάθαμε εμείς με τους Manowar.

1
Guyana (Cult Of The Damned)
"Sign Of The Hammer"
Manowar - Sign Of The Hammer
Εδώ δεν με παίρνει να αστειευτώ (πολύ). Ίσως πρόκειται για  το πιο σοβαρό στιχουργικά τραγούδι τον Manowar και το οποίο  μιλάει για την μαζική αυτοκτονία στην Jonestown της Guyana. Ένα τραγούδι μνημείο για το επικό metal με το οποίο θα ήθελα να πέσει η αυλαία της ύστατης εμφάνισής τους. Να είναι το τελευταίο πράγμα που θα ακούσω ποτέ ζωντανά από αυτούς. Η αλληγορία είναι δυνατή εδώ. Οι Manowar διατάζουν το τέλος και εμείς αντί για kool-aid θα πίνουμε μπύρες μέχρι τελικής πτώσης. What a glorious way to go...
Κ.Π.
2
Metal Warriors
"The Triumph Of Steel"
Manowar - The Triumph Of Steel
Τραγούδι με το οποίο θα εντοπίσουμε  τους κατασκόπους του εχθρού (posers) ανάμεσα στο πλήθος και θα τους ωθήσουμε σε άτακτη έξοδο από το "Hall", στο οποίο δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται. Ήρθες για να γελάσεις με τα τσαλίμια και τους πύρινους λόγους του αρχηγού και να κοροϊδέψεις το heavy metal που παίζουν οι Manowar; Πάρε πούλο τώρα και άσε εμάς τους υπόλοιπους που έχουμε ακούσει το κάλεσμα να αγκαλιαστούμε και με υψωμένες τις γροθιές να ενώσουμε τις φωνές μας τραγουδώντας  έναν ύμνο στην αγαπημένη μας μουσική. Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει πως στα ‘90s σε κάποιο σπίτι στο Γκύζη και ενώ είχαν καταναλωθεί μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ακούστηκε το εν λόγω άσμα για πάνω από 15 συνεχόμενες φορές. Είναι αλήθεια και μάλιστα ταυτόχρονα ήταν πατημένο το rec στο κασετόφωνο.
Κ.Π.
3
Bridge Of Death
"Hail To England"
Manowar - Hail To England
Το θες απεγνωσμένα. Το θες σαν κολασμένος. Θες να Τον ακούσεις να καλεί το όνομά σου. Τι ποιον; Τον Εωσφόρο φυσικά. Ήταν αυτός που μπήκε στο μυαλό των Manowar και τους ανάγκασε να γράψουν για Εκείνον και το μεγαλείο του. Ο Έκπτωτος θα στέκεται μέσα στις φλόγες και θα γελάει καθώς η ψυχή σου θα γίνεται θυσία στον βωμό της επιστροφής του στα πράματα, καθώς θα τον επικαλείσαι και θα του την προσφέρεις δωρεάν. Μπορεί βέβαια να το κάνεις έναντι κάποιου συμβολικού αντιτίμου, όπως για παράδειγμα την αθανασία. Και μιας και όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικούς ας αρκεστούμε στο στιχουργικό παραμύθι που μας ταΐζουν οι Αμερικάνοι, αλλά που μας το σερβίρουν μέσα σε έναν τόσο μα τόσο γαμάτο μουσικό περιτύλιγμα.
Κ.Π.
4
Battle Hymn
"Battle Hymns"
Manowar - Battle Hymns
Συναυλία των Manowar χωρίς το "Battle Hymn" είναι σαν χωριάτικη χωρίς φέτα. Τραγούδι που μεταφέρει κάτι δειλούς ,κουράδες και αγύμναστους τύπους σαν και του λόγου μου κατευθείαν στο πεδίο της μάχης. Και εκεί, μετά το αργό σημείο που χιλιάδες «συμπολεμιστές» σου θα τραγουδούν τους στίχους, θα έρθει το επικό μπάσιμο στα τύμπανα, η κραυγή του Adams και η σολάρα του Ross The Boss και εσύ θα νιώθεις ήδη βουτηγμένος μέσα στα αίματα και οι σφυγμοί σου έχουν ανέβει λες και όντως βρίσκεσαι στον απόηχο της μάχης πίνοντας ζεστό κρασί σε κάποιο χωράφι το οποίο κάποτε ήταν καταπράσινο, αλλά πλέον είναι γεμάτο από πτώματα των εχθρών σου. Αυτός ο πόλεμος ενάντια στους posers έχει κερδηθεί, ας πιούμε στην νίκη. Victory victory, αα αα αα ααααα!
Κ.Π.
5
Mountains
"Sign Of The Hammer"
Manowar - Sign Of The Hammer
Ξέρεις τώρα, την ώρα που θα βγει ο DeMaio -οπωσδήποτε φορώντας γούνινο βρακί και αλειμμένος από την κορυφή ως τα νύχια με baby oil- και θα παίξει τις πρώτες νότες ενός από τα πιο επικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, το αιώνιο ερώτημα θα σκάσει μύτη και πάλι στο μυαλό σου. «Μα πώς γίνεται να συνδυάζεται αυτή η γραφικότητα με τέτοια μουσική τελειότητα;». Αυτό όμως θα διαρκέσει ελάχιστα δευτερόλεπτα καθώς την επόμενη κιόλας στιγμή θα βρίσκεσαι στην κορυφή ενός βουνού (εκεί που πετάνε οι αετοί) τραγουδώντας μαζί με τον Adams "Like a man is a mountainside, greatness waits for those who try, none can teach you, it's all inside, Just climb".
Κ.Π.
6
Heart Of Steel
"Kings Of Metal"
Manowar - Kings Of Metal
«Ρε φίλε σαράντα χρονών φτάνεις, Manowar ακούς ακόμα;». Ένα ερώτημα που απαντάς λίγο πιο εύκολα όταν το κάνεις ο ίδιος στον εαυτό σου, αλλά αντιλαμβάνεσαι πως μπορεί να έχει και μια βάση όταν στο ρωτάει κάποιος τρίτος. Μετά σκέφτεσαι τι ακούει αυτός που σε ρωτάει και το αντιπαραβάλεις με το "Heart Of Steel", τους στίχους και την ερμηνεία του και ξέρει ότι του αξίζει ένας λόγος του De Maio στα ελληνικά να του εξηγήσει ωραία. Το ακούς live από παιδική χορωδία κι ανατριχιάζεις, γιατί να μην θες να το ακούσεις και από τους ίδιους;
Χ.Κ.
7
Blood Of My Enemies
"Hail To England"
Manowar - Hail To England
«Ατααααααααααάκ». Το πιο κοντινό που μπορείς να ζήσεις στο να ακούς το εν λόγω τραγούδι ζωντανά σε συναυλία των Manowar, είναι στο φημισμένο Metal Union Club του Αγρινίου, μετά το πέρας κάποιας συναυλίας που έχει γίνει εκεί, με τριάντα ηρωικούς μαχητές να έχουν πιει για τριακόσιους. Το πιο πιθανό είναι και στη συναυλία να είναι εκεί, το ίδιο πιωμένοι και να ενώσουν μαζί τους τις φωνές τους, σε ένα από τα μεγαλύτερα ρεφρέν που έχουν γραφτεί στο χέβι μέταλ απάνω.
Χ.Κ.
8
Spirit Horse Of The Cherokee
"The Triumph Of Steel"
Manowar - The Triumph Of Steel
Χωρίς το πρώτο ενάμιση λεπτό με το μουρμουρητό, μπαίνοντας κατευθείαν το κοφτό, βαρύ κι ασήκωτο riff, θα στήσουμε έναν νοητό ινδιάνικο χορό (με air drumming και headbanging), όπως επιτάσσουν οι στίχοι του τραγουδιού. Θα ξελαρυγγιαστούμε στο μεγάλο ρεφραίν, θα προσποιηθούμε πως μπορούμε να βγάλουμε τις κραυγές του Adams και θα ως άλλοι Black Jack θα πάρουμε το πιο βλοσυρό κι υπερήφανο ύφος μας τραγουδώντας "the Cherokee are brave, we’re not afraid to die".
9
Secret Of Steel
"Into Glory Ride"
Manowar - Into Glory Ride
Εδώ τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, που ούτε η εικόνα του εξωφύλλου του “Into Glory Ride” μπορεί να στο χαλάσει. Με ένα τρόπο ίσως και να βοηθάει στο να μεταφερθείς στο τοπίο που περιγράφουν οι στίχοι του:  στην κορυφή του βουνού, εκεί που το ποτάμι ρέει, που το δάσος είναι μαύρο και το χιόνι άσπρο από πάνω. Μην ξινίζεις τα μούτρα. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από το να παίζεις DnD με τους φίλους σου (αυτό που έπαιζαν ο Dustin, ο Will, o Mike κι ο Lucas, όχι αυτά στο PC), από το να βλέπεις ξανά την πρώτη ταινία του Conan, από το να διαβάζεις τα παλιά σου κόμικ ή βιβλία του Moorcock και του Tolkien. Είναι το μαγικό συναίσθημα της «απόδρασης» που προσφέρει κάθε ακρόαση του “Secret Of Steel” και στο live θα πρέπει να είναι ακόμα πιο έντονο.
10
Hail And Kill
"Kings Of Metal"
Manowar _Kings Of Metal
Στην εισαγωγή θα πιάσω τον Πολύζο αγκαζέ και θα του υπενθυμίσω ότι βρισκόμαστε στην κοιλάδα των βασιλιάδων. Φαντάζομαι ότι θα είναι αρκετά πιωμένος για να μην δώσει σημασία στο ότι δεν βγάζει κανένα νόημα. Μετά, θα μπει το δυνατό σημείο και θα προσπαθήσουμε να μην χαθούμε με την υπόλοιπη παρέα για να ενώσουμε τις φωνές μας, φωνάζοντας "hail & kill" προς όποιον δεν αντελήφθην ποτέ τι σημαίνει Manowar.
Χ.Κ.
  • SHARE
  • TWEET