ProgSession #30: My Solid Ground

Μια ακροβασία μεταξύ του γερμανικού kraut και της hard rock τεχνοτροπίας

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 18/09/2013 @ 13:58
Όση χαρά προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους η παρακολούθηση της επικαιρότητας και η βιωματική συναίσθηση του παρόντος, άλλο τόσο, και ίσως και περισσότερο, ενδιαφέρον έχει η ενασχόληση με το άγνωστο παρελθόν, με το σκάλισμα της Ιστορίας, με τις πιο αφώτιστες γωνιές της. Στα πλαίσια αυτής της διαστροφής, το Rocking.gr κάθε μήνα θα παρουσιάζει, μέσω μίας στήλης που καθόλου τυχαία επέλεξε να παίξει με τις λέξεις progress και obsession, ένα δίσκο από το ευρύτατο φάσμα και την κληρονομιά του progressive rock, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει ενός cult συλλεκτικού επιπέδου.

Days of progressive past Vol. 30:

My Solid Ground - My Solid GroundMy Solid Ground - My Solid Ground
1971
Bacillus

Σε μια εποχή που η γερμανική σκηνή ξεκινούσε να διαμορφώνει νέες αντιλήψεις και τεχνογνωσία στον ήδη αναπτυσσόμενο χώρο του προοδευτικού rock, οι My Solid Ground ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, ένα άλμπουμ που έμελλε να είναι και η μοναδική τους παρακαταθήκη. Με κινητήριο μοχλό και ιδρυτικό μέλος τον 15-χρονο Bernhard Rendel, οι Γερμανοι My Solid Ground ξεκίνησαν στα τέλη του '69 την πορεία τους και πειραματίστηκαν μέχρι την εποχή της ηχογράφησης και κυκλοφορίας του ομώνυμου δίσκου τους, το 1971.

Με κύριες επιρροές τα αρχετυπικά kraut rock ηχοτοπία και τις πρώιμες Pink Floyd ψυχεδελικές παραπομπές, οι Γερμανοί στο ντεμπούτο τους κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εξαιρετικό δίσκο,  ο οποίος ακροβατεί φυσικά μεταξύ γερμανικού kraut και hard rock τεχνοτροπίας, ιδίως στις κιθάρες. Η πορεία του συγκροτήματος ξεκινάει το 1970, όταν και κέρδισαν τη δεύτερη θέση σε ένα διαγωνισμό που διεξήγαγε ο ραδιοσταθμός SWF, με το κομμάτι "Flash". Από κει και πέρα, με σταθερό line-up, οι My Solid Ground κερδίζουν δισκογραφικό συμβόλαιο και κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους. Το επικό "Dirt Υellow Mist" που ανοίγει το άλμπουμ, στα δεκατρία λεπτά που διαρκεί παρουσιάζει στον ακροατή ένα συγκρότημα που έχει τη διάθεση για πειραματισμό και καινοτομίες χωρίς προαπαιτούμενα. Οι Pink Floyd του "Meddle", η ψυχεδελική χροιά των late 60s και η επαναλαμβανόμενη, σχεδόν μονότονη μελωδία στην κιθάρα, αποδίδουν στο συγκεκριμένο κομμάτι πρωταγωνιστικό ρόλο στα kraut rock δρώμενα της εποχής. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυθεντικής space rock αισθητικής που συναντά τις πιο Sabbath-ικές καταβολές, με αισθητά βαρύτερες κιθάρες και μια λογική με αρκετά πιο προσβάσιμες συνθέσεις στη συνέχεια του άλμπουμ.

Σε κομμάτια σαν το "Handful Of Glass" και το "That's You" το συγκρότημα προσεγγίζει την προοδευτική τάση της εποχής με μια βαρύτερη διάθεση και σημεία που πρωταγωνιστούν οι κιθαριστικές πινελιές και τα riff, μια ατμόσφαιρα που συνδυάζεται άψογα με τις αρκετές Floyd παραπομπές, οι οποίες αποπνέουν και τον απαραίτητο πειραματισμό. Ακόμα, στο "Melancholie" οι My Solid Ground προσφέρουν μια εξαιρετικά ζεστή σύνθεση, βασισμένη στο πιάνο και αποπνέει έναν ρομαντισμό συμβατό με την εποχή και τις ψυχεδελικές / kraut επιρροές. Με το "X", ένα ορχηστρικό κομμάτι, το άλμπουμ κλείνει με μια επίσης πειραματική διάθεση και τα μέλη του συγκροτήματος να επιδίδονται σε μια εναλλαγή από μινιμαλιστικά σημεία σε hard rock ξεσπάσματα.

Συνολικά ένα από τα χαρακτηριστικότερα άλμπουμ της πρώιμης γερμανικής kraut σχολής, ένα άλμπουμ το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό δείγμα του ταλέντου των My Solid Ground. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, υπήρξαν ανακατατάξεις στα μέλη του συγκροτήματος, μέχρι που τελικά διαλύθηκαν το 1974 και ο mastermind, Bernhard Rendel αποφάσισε να φοιτήσει και τελικά να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα σαν λέκτορας. Το "My Solid Ground" εν καιρώ αναγνωρίστηκε για την πρωτοποριακή και καινοτόμο διάθεση και αποτέλεσε ένα σπάνιο άλμπουμ μεταξύ των οπαδών του ήχου, μέχρι που επανακυκλοφόρησε και σε CD, προσφέροντας μερικές επιπλέον συνθέσεις και εκτελέσεις των κομματιών, αλλά και ένα απτό παράδειγμα της εξαιρετικής συνθετικής ικανότητας του συγκροτήματος, το σχεδόν 24-λεπτο "Flash". Επίσης το 2001 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "SWF", με live κομμάτια των My Solid Ground μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, αλλά και με νέες συνθέσεις του Rendel, οι οποίες κινούνται μεταξύ ambient ατμοσφαιρικών περασμάτων, ηλεκτρονικού πειραματισμού και jamming.

Τον επόμενο μήνα επιστροφή στην Μεγάλη Βρετανία, τον γεωγραφικό χώρο που συγκέντρωσε την πεμπτουσία του προοδευτικού ήχου.
  • SHARE
  • TWEET