Planet Of Zeus, Deaf Radio @ Gagarin 205, 13/05/18

It's one of those nights...

Από τον Σπύρο Κούκα, 15/05/2018 @ 10:49

Μετά τον πανζουρλισμό (και το αναμενόμενο sold out) της Σαββατιάτικης εμφάνισης τους, μια εμφάνιση της οποίας η ζήτηση «ανάγκασε» το σχήμα να προσθέσει μια επιπλέον ημέρα για να ικανοποιήσει το πολυπληθές κοινό της, είναι γεγονός πως ήμασταν σχετικά υποψιασμένοι για το τι μας περιμένει το βράδυ της Κυριακής. Βλέπετε, μπορεί λόγοι «ανωτέρας βίας» να μην επέτρεψαν να παρευρεθούμε και στις δύο ιστορικές για τους Planet Of Zeus βραδιές όπου θα λάμβανε χώρα η ηχογράφηση του πρώτου live άλμπουμ τους, αλλά τα όσα έγιναν γνωστά σε «πηγαδάκια» και μαρτυρίες όσων κατάφεραν να δώσουν το παρόν στην πρώτη εξ αυτών έλεγαν τα καλύτερα, ενισχύοντας την - έτσι κι αλλιώς εδραιωμένη - πεποίθηση μας πως οι Αθηναίοι heavy rockers αποτελούν μια από τις κορυφαίες εγχώριες μπάντες επάνω στο σανίδι (και όχι μόνο), αλλά και προετοιμάζοντας μας για μια εξίσου κορυφαία εμφάνισης τους την Κυριακή που μας πέρασε.

Περνώντας, όμως, τάχιστα στα όσα συνέβησαν πριν δύο βράδια στο γνωστό μαγαζί της Λιοσίων, αξίζει σημαντικής αναφοράς πως τα πάντα κύλησαν «ρολόι», από τους χρόνους των προγραμματισμένων εμφανίσεων μέχρι το συνολικό stage show και τον ήχο. Πραγματικά, με τις καθυστερήσεις και τα διάφορα ευτράπελα να έχουν καταντήσει να θεωρούνται μέρος σχεδόν του οποιουδήποτε εγχώριου συναυλιακού «πακέτου», το γεγονός πως όλα έγιναν ως όφειλαν ξεχώρισε ως μια πολύ ευπρόσδεκτη έκπληξη, βοηθώντας τα μέγιστα στο να εστιάσουμε πλήρως σε όσα συνέβαιναν επί σκηνής και μόνο σε αυτά.

Έτσι, ένα τέταρτο πριν τις εννέα, οι Deaf Radio, επίτιμοι προσκεκλημένοι των Planet Of Zeus σε αυτήν την εορταστική περίσταση, ανέβηκαν στη σκηνή, με τις πρώτες νότες του "Revolving Doors" να βγαίνουν εκκωφαντικά από τα ηχεία. Έχοντας μερικά θεματάκια αρχικά στον ήχο τους (που, ευτυχώς, γρήγορα λύθηκαν), το αθηναϊκό κουαρτέτο δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να ζεστάνει το απαιτητικό (και συνωστισμένο από νωρίς κιόλας) κοινό, με αδιαμφισβήτητο σύμμαχο υπέρ τους την ενέργεια και διάθεση που έβγαζαν σε κάθε τους κίνηση.

Deaf Radio

Παρουσιάζοντας κομμάτια τόσο από το περσινό ντεμπούτο τους, όσο κι από την επερχόμενη νέα τους δουλειά, έδειξαν πως ξέρουν πώς να συνδυάσουν τους alternative ήχους με το heavy rock/stoner groove, αν και τελικά οι ατμόσφαιρες σε κομμάτια όπως το "Astypalea" και το "Anytime" προκρίνονται ως το κρυφό τους όπλο. Οι Queens Of The Stone Age φαντάζουν ως μια δεδομένη σταθερά σε ό,τι αφορά τις επιρροές τους, όπου το post-punk και το εναλλακτικό rock/metal των '90s διεκδικούν με αξιώσεις ανά στιγμές την προσοχή, με μοναδικό σημείο που θα ήθελα να προσέξουν σε μελλοντικές τους εμφανίσεις να είναι τα σημεία που οι φωνητικές ερμηνείες «ξεφεύγουν», καταντώντας αρκετά τραβηγμένες.

Deaf Radio

Πάντως, κρίνοντας από το θερμό χειροκρότημα στο τέλος του set τους, οι Deaf Radio επιτέλεσαν άψογα το ρόλο τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προέλαση που θα πραγματοποιούσαν οι Planet Of Zeus λίγο αργότερα και αποχαιρετώντας ιδανικά τον μπασίστα τους (που θα αποχωρούσε έπειτα από αυτήν τους την εμφάνιση).

Deaf Radio

Έχοντας πλέον δει ζωντανά τους Planet Of Zeus σε διάφορες περιστάσεις, από το Gagarin στο An, στην Ιερά Οδό, στο Six Dogs και πίσω στο Gagarin, με δύο, τρεις και τέσσερις δίσκους στην πλάτη τους, τον Μπάμπη με μαλλιά και χωρίς, το άμεσο και ακλόνητο συμπέρασμα είναι πως ότι και να συμβεί, θα περάσεις παραπάνω από καλά βλέποντας τους. Θέλεις η αμεσότητα σε μουσική και προθέσεις, θέλεις το συνολικό attitude με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος ακροατής και να γουστάρει, η μπάντα είναι εγγύηση μουσικά, ανεβαίνοντας πολλά επιπλέον σκαλιά στις ζωντανές της εμφανίσεις και μετατρέποντας κομμάτια-δυναμίτες σε πραγματικά πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής.

Planet Of Zeus

Έτσι, όντας πλέον μπαρουτοκαπνισμένοι και με πρόσφατη την εμπειρία από την τελευταία, ιδιαίτερα επιτυχημένη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, οι συνθήκες έμοιαζαν ιδεατές για μια ακόμη μνημειώδη εμφάνιση τους, με το επιπλέον δέλεαρ της ζωντανής ηχογράφησης των όσων θα συνέβαιναν να αυξάνει τον πήχη για μπάντα και κοινό, με την πιο ευεργετική έννοια. Άλλωστε, το δίδυμο "Macho Libre"/"Doteru", με το οποίο άνοιξαν επιβλητικά το set τους, δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, «γυρίζοντας» σχεδόν αστραπιαία την μπάντα σε "beast mode" και πετώντας το μπαλάκι των εντυπώσεων στο σχετικά βραδύκαυστο κοινό.

Planet Of Zeus

Το βλέπαμε να έρχεται κι επαληθεύτηκε, με τον Δάνδολο να είναι Μέγας σε ακόμη μια ζωντανή του παρουσία και να γνωρίζει την πρώτη (από τις πολλές που θα ακολουθούσαν) πραγματικά ένθερμη υποδοχή του κατάμεστου μαγαζιού, με το ελαφρώς Maiden-ίζον "A Girl Named Greed" και το κάργα συναυλιακό ομότιτλο από το "Loyal To The Pack" να συνεχίζουν απτόητα την επίδειξη ισχύος. Στο "Something’s Wrong" δε, η riff-άρα στο μέσον του μας ταρακούνησε συθέμελα, κάνοντας απαραίτητο το ρίξιμο της έντασης με το πιο «χορευτικό» "Them Nights".

Planet Of Zeus

Η ίδια η μπάντα, δια στόματος Μπάμπη, «παραδέχτηκε» (μεταξύ σοβαρού κι αστείου) πως ήταν ακόμη καλύτερη από τη σαββατιάτικη εμφάνιση της και γιατί εμείς να το αμφισβητήσουμε, όταν σε κάθε επόμενο τραγούδι μας δίνονταν αρκετοί λόγοι για να την αποθεώνουμε με το γνωστό πλέον «Σεξ και βία στον πλανήτη Δία» σύνθημα; Άλλωστε, κι αφιερώσεις με νόημα στο γυναικείο πληθυσμό είχαμε ("Little Deceiver"), και hit-άρες με ρεφρέν που μπορεί να τραγουδιέται μέχρι το πρωί ("Leftovers"), και old school drum solo (πριν το "Vanity Suit") είχαμε, πάντα με ήχο κρύσταλλο και απόδοση για σεμινάριο.

Planet Of Zeus

Φθάνοντας στο encore, το κοινό θα είχε την ευκαιρία του να ξεπεράσει εκείνο της προηγούμενης νύχτας, με τα υπέροχα ξεχειλωμένα από το άκρατο jamming "The Beast Within" και "Vigilante" να προσφέρουν πολλές στιγμές για να σιγουρέψουμε πως οι φωνητικές μας χορδές θα είναι άχρηστες την επόμενη μέρα.  Όπερ κι εγένετο, με το sing along να δίνει και να παίρνει, αφήνοντας στην ιστορία δύο βραδιές όπου οι Planet Of Zeus σφράγισαν μια και καλή τη θέση τους ανάμεσα στις σπουδαιότερες εγχώριες μπάντες της γενιάς τους.

Φωτογραφίες: Δανάη Φωκίου

SETLIST


Macho Libre
Doteru
The Great Dandolos
A Girl Named Greed
Loyal to the Pack
Devil Calls My Name
Something's Wrong
Them Nights
Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself
Little Deceiver
Stab Me
No Tomorrow
Leftovers
Woke Up Dead (William H. Bonney)
Drum Solo 
Vanity Suit

Encore:

The Beast Within
Vigilante

  • SHARE
  • TWEET