Συνέντευξη Eyehategod (Mike Williams)

«Συνεχίστε την επανάσταση. Συνεχίστε να αγωνίζεστε...»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 07/05/2014 @ 11:34
Μετά από δεκατέσσερα χρόνια σιωπής, ένα από τα θρυλικά συγκροτήματα της ακραίας μουσικής επιστρέφει και δισκογραφικά. Μετά από πολλά εμπόδια και δυσκολίες οι Eyehategod ηχογραφούν ένα νέο άλμπουμ και είναι έτοιμοι να διαδώσουν τον λόγο τους στους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία τον καινούριο τους δίσκο. Με δεδομένη αυτή την συγκυρία είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον frontman της μπάντας, Mike Williams, για το συγκρότημα, την απώλεια του Joe, τους Corrections House και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Γεια σου Mike. Πώς είσαι;
Είμαι καλά για την ώρα. Είμαι στη Γερμανία. Έχει κρύο και έχω κάνει συνεντεύξεις για δύο ημέρες. Είναι κουραστικό, αλλά είμαι καλά.

Δεν πρόκειται να σε βασανίσω πολύ. Εντάξει;
(γέλια ) Το εκτιμώ αυτό.

Το ομότιτλο του νέου δίσκου σας, υποθέτω ότι σημαίνει ένα νέο ξεκίνημα. Αισθάνεστε ότι σας χρειάζεται κάτι τέτοιο;
Δεν νομίζω ότι αυτό το χρειαζόμασταν. Νομίζω ότι έλειπε στην μπάντα, γιατί παίζουμε ζωντανά συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και χωρίς ένα νέο δίσκο, πάντα παίζαμε live, πάντα υπήρχαμε ως συγκρότημα. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που ηχογραφήσαμε το άλμπουμ τελικά. Αλλά ήταν κάτι χαλαρό για το οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Είχαμε πολλούς διαφορετικούς τίτλους. Αφού ο Joe απεβίωσε, αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε τους εν λόγω τίτλους. Είπαμε ας το ονομάσουμε "Eyehategod". Σχεδόν σαν μια δήλωση, λέγοντας ότι αυτοί είμαστε εμείς, αυτή είναι η μπάντα. Το 2014 είμαστε ακόμα εδώ.

Ο νέος σας δίσκος πηγαίνει πίσω στις ρίζες του sludge όταν το punk ήταν αναπόσπαστο μέρος του ιδιώματος. Για παράδειγμα, το τραγούδι "Agitation! Propaganda!" είναι ένα άμεσο hardcore punk τραγούδι. Αισθάνομαι ότι οι sludge μπάντες στις μέρες μας φαίνεται να ξεχνούν την punk πτυχή αυτής της μουσικής. Τι πιστεύεις γι 'αυτό; Είναι αυτό κάτι που βγαίνει φυσικά;
Πρώτα απ' όλα, δεν μου αρέσει ο όρος sludge. Δεν μπορώ να τον αντέξω. Εγώ δεν ξέρω καν τι είναι το sludge. Εμείς δημιουργήσαμε τον ήχο μαζί με κάποιες άλλες μπάντες όπως οι Buzzoven, Cavity, 13, Grief. Αυτή είναι η μουσική που παίζουμε. Εμείς ποτέ δεν θέσαμε ως στόχο να ξεκινήσουμε ένα είδος μουσικής επανάστασης. Αλλά το κάναμε με έναν τρόπο, το οποίο είναι καλό. Αλλά ξέχασα το ακριβές ερώτημα.

Η ακριβής ερώτηση ήταν σχετικά με την punk προσέγγιση του νέου σας δίσκου, ενώ άλλες μπάντες φαίνεται να το ξεχνούν αυτό.
Εξαρτάται από τις ρίζες σου. Κοίταξε τους Crowbar. Αυτοί οι τύποι προέρχονται από τη metal πλευρά της μουσικής. Έτσι, δεν έχουν αυτά τα στοιχεία, αυτή την punk / hardcore πτυχή. Μεγάλωσα στην εφηβεία μου και εξακολουθώ να είμαι ένας punk rock τύπος. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Πάντα θα βρίσκεται εκεί, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε. Ο Jimmy Bower προέρχεται από το metal, αλλά υπήρξε σε πολλές hardcore μπάντες. Του αρέσoυν οι Bad Brains, Black Flag, Void, Blast. Γι 'αυτό είναι ένα κομμάτι μας. Έτσι, αν μια μπάντα θέλει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία είναι στο χέρι της. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Είπες πριν ότι το sludge είναι ένας όρος που δεν καταλαβαίνεις. Πώς χαρακτηρίζεις τη μουσική σας;
Απλά την λέω rock 'n' roll. Αυτό είναι. Είμαι απλά ένας rock 'n' roll τύπος. Αυτό είμαστε. Παίζουμε rock 'n' roll μουσική και αυτός είναι ο τρόπος που ζούμε. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι, επίσης, μια blues μπάντα. John Lee Hooker, Hopkins, όλα αυτοί οι bluesmen, όπως ο Muddy Waters. Εάν ο Muddy Waters ήταν στους The Black Flag, θα ακουγόταν σαν εμάς, σαν τους Eyehategod. Δεν λέω ότι ο όρος sludge είναι παράξενος, εγώ λέω ότι είναι ηλίθιο. Οποιοσδήποτε παίζει αυτό το είδος της μουσικής μπορεί να το κάνει περισσότερο metal ή οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να είναι πιο ανοικτό. Μόλις βάλεις μια ταμπέλα σε ένα είδος μουσικής, οι άνθρωποι αρχίζουν να παίζουν, σαν τις άλλες μπάντες. Οι Eyehategod κάνουν αυτό που κάνουν, αλλά οι άλλες μπάντες πρέπει να πειραματιστούν. Και υπάρχουν και άλλες μπάντες που παίρνουν αυτόν τον ήχο και κάνουν διαφορετικά πράγματα, αυτό είναι το ωραίο μέρος της φάσης. Δεν πρέπει να έχει ταμπέλα αυτό το πράγμα.

Ποιές νομίζεις ότι είναι οι διαφορές μεταξύ του νέου σας άλμπουμ και των προηγούμενων σας;
Είμαστε καλύτεροι μουσικοί από ότι ήμασταν στο παρελθόν. Ο Jimmy έχει ακόμα τέσσερις χορδές στην κιθάρα του. Ποτέ δεν έπαιξε με περισσότερες από τέσσερις χορδές, γιατί δεν τις χρειαζόμαστε, δεν έχουμε leads. Ο Brian είχε leads, αλλά ο Brian είναι ένας διαφορετικός κιθαρίστας. Όταν ο Jimmy και εγώ ξεκινήσαμε την πορεία της μπάντας, ο ήχος μας ήταν απλός και ακατέργαστος. Μας αρέσει ακόμα αυτό. Επιπλέον, στα φωνητικά νομίζω ότι διατήρησα το ίδιο στυλ των Eyehategod, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε τι λέω, να κατανοείτε τους στίχους. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να έχουν αυτό το ακατέργαστο συναίσθημα.

Αυτός είναι ο πρώτος δίσκος μετά από ένα κενό δεκατεσσάρων χρονών. Πότε ξεκινήσατε να συζητάτε ξανά για να γράψετε καινούριο υλικό;
Είναι μια συνεχής διαδικασία δεκατεσσάρων χρόνων.

Αλήθεια;
Φυσικά, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε ότι ήρθε η ώρα να βγάλουμε ένα δίσκο. Αυτό το νομίζουν όλοι. Δεν ξέρω γιατί. Είμαστε μια μπάντα και παίζουμε συνεχώς live. Γι' αυτό και πάντα μιλάμε για το τι πρόκειται να κάνουμε με τον επόμενο δίσκο μας. Πάντα τα πράγματα οδηγούνται σε ένα δρόμο. Υπήρχαν κάποια προβλήματα που μας κρατούσαν μακριά από το να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε νέο υλικό. Ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας να βγάλουμε ένα δίσκο, αλλά δεν ήμασταν σε θέση να το κάνουμε.

Γιατί σας πήρε τόσα χρόνια; Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να κυκλοφορήσεις δίσκο.
Όπως μόλις είπα είχαμε πολλά εμπόδια. Ο τυφώνας Κατρίνα, προβλήματα με ναρκωτικά, νομικά προβλήματα, προσωπικά προβλήματα, πες το όπως θες. Έτσι είναι η ζωή εν γένει. Τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους μερικές φορές. Καταφέραμε να περιοδεύσουμε και να γράψουμε νέα τραγούδια. Έχουμε παίξει πολλά από αυτά τα τραγούδια από αυτό το άλμπουμ για χρόνια ζωντανά. Μας πήρε λίγο χρόνο να μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε αυτά τα τραγούδια.

Την περσινή χρονιά συμμετείχες στο supergroup, Corrections House. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Αυτό δεν ήταν μόνο το τελευταίο έτος. Εξελισσόταν για περισσότερα χρόνια. Σε δύο μέρες (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε στις 08/04) θα παίξουμε δύο συναυλίες στο Roadburn. Επίσης, πρόκειται να γράψουμε ένα νέο δίσκο, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ήμασταν απλά φίλοι. Γνωρίζω τον Scott Kelly πολλά χρόνια. Οι Eyehategod περιόδευαν με τους Neurosis μερικούς μήνες κάποτε, στο σύνολο των ΗΠΑ. Ήξερα τον Bruce από μια άλλη παρέα. Αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε το project, θέλαμε να παρουσιάσουμε το υλικό μας σε περιοδεία. Ο Bruce παίζει σαξόφωνο με τα εφέ, noise  και όλα αυτά τα πειραματικά. Ο Scott κάνει το ακουστικό σετ και εγώ κάνω τις ομιλίες (σ.σ.: ανέφερε spoken words). Κατέληξε να πάρουμε στην μπάντα τον Sanford, τον οποίο γνώριζα από μια διαφορετική παρέα, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος του Bruce. Έγραψε πολλά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στα τραγούδια. Αλλά στο τέλος βγήκαμε μαζί και συνεργαστήκαμε σε κάτι. Δεν είχαμε καμία ιδέα για το τι πρόκειται να κάνουμε. Έτσι κάναμε αυτό, γράψαμε τρία τραγούδια, που έγιναν επτά. Είπαμε ας το συνδυάσουμε όλο μαζί. Έτσι γράψαμε το "Last City Zero". Είναι ένα συγκρότημα. Ένα πράγμα που προχωράει.

Τα περισσότερα supergroup πέφτουν στην παγίδα που ο καθένας θέλει να κάνει το δικό του και δεν κάθονται να εργαστούν σαν ομάδα. Είχατε τέτοια προβλήματα; Επειδή από το τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να υπήρχαν τέτοια εμπόδια.
Φυσικά και όχι. Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να πω ότι δεν αποδέχομαι τον όρο supergroup. Αυτό δεν ισχύει για μας. Δεν είμαστε κάτι το ξεχωριστό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας αποκαλούν supergroup. Είμαστε ακριβώς απλοί, κανονικοί άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε προβλήματα όπως αυτό. Αν το κάναμε, θα σταμάταγα. Δεν θα ήθελα να είμαι σε ένα συγκρότημα μαζί με ανθρώπους με εγωισμό και τέτοια πράγματα. Αυτό ήταν ακριβώς που συνέβη με τους Shrinebuilder. Ο Scott Kelly μου λέει ιστορίες για αυτό το συγκρότημα και τον εγωισμό που στεκόταν πολύ ψηλά. Με τους Corrections House δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, απολύτως. Δεν υπάρχουν εγωισμοί. Αυτό προέρχεται από το πέρασμα μας από την punk rock σκηνή. Εγώ και ο Scott μεγαλώσαμε στην punk rock σκηνή της δεκαετία του '80. Κανείς δεν κρατούσε μια τέτοια στάση.

Έχεις ασχοληθεί με την ποίηση. Από πότε σε ενδιαφέρει αυτή η μορφή τέχνης;
Από τότε που ήμουν παιδί. Πάντα διάβαζα βιβλία. Δεν ήμουν από αυτά τα παιδιά που αθλούνταν. Ποτέ δεν έπαιξα σπορ, το μισούσα. Ήμουν πάντα στη βιβλιοθήκη, μερικές φορές ακόμα και δέκα ώρες την ημέρα και διάβαζα όσο το δυνατόν περισσότερο. Πάντα ενδιαφερόμουν για το γράψιμο και την ανάγνωση, Bukowski και William Burns.

Προσπαθείς να διοχετεύσεις την ποίηση σε μια ακραία μορφή μουσικής. Νομίζεις ότι αυτά τα δύο μπορούν να πάνε μαζί;
Φυσικά. Τα πάντα μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέγεται πειραματικό. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Δεν υπάρχουν όρια για κανέναν. Ελπίζω ότι τα παιδιά σήμερα θα ακούσουν αυτό και θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν όρια στη μουσική και στην ποίηση, ή οποιοδήποτε είδος τέχνης. Δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Στην τέχνη θα πρέπει να κάνεις ό, τι θες. Μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα. Έχουμε μια άλλη μπάντα που λέγεται The Guilt Of... Δεν παίζουμε ζωντανά, αλλά ηχογραφούμε και παίζουμε πειραματικό noise, punk, λίγο black metal, spoken words και τέτοια πράγματα. Είτε αρέσει στον κόσμο είτε όχι, δεν έχει σημασία. Έχει σημασία μόνο αν αρέσει στο άτομο που το δημιουργεί.

Έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από τη στιγμή που όλοι θρηνήσαμε την απώλεια του Joe Lacaze. Πώς επηρέασε αυτό τη μουσική σας;
Δεν επηρέασε τη μουσική καθόλου. Είμαστε οι Eyehategod. Έχουμε έναν νέο ντράμερ. Είναι ένας πολύ καλός ντράμερ και αυτός ταιριάζει στην μπάντα τέλεια. Εκείνος μου είπε πρόσφατα ότι ο Joe ήταν ένας από τους αγαπημένους του ντράμερ. Μου έκανε εντύπωση και ήταν πολύ ωραίο. Είναι νεότερος από εμάς, αλλά βρίσκεται στη σκηνή και έπαιξε σε τρεις άλλες μπάντες πριν τους Eyehategod. Είναι ένας μουσικός. Ο ήχος δεν επηρεάστηκε από αυτή την αλλαγή.

Υπάρχουν πολλές μπάντες που όταν χάνουν ένα τέτοιο σημαντικό και παλιό μέλος, σταματάνε. Πέρασε ποτέ από το μυαλό σας να σταματήσετε;
Ποτέ. Δεν ακολουθούμε αυτό τον τρόπο σκέψης. Είμαστε επιζώντες (σ.σ.: survivors). Έχουμε φάει πολλά σκατά για να σταματήσουμε. Ο Joe ήθελε να συνεχίσουμε ούτως ή άλλως. Το είχε πει. Κρατήστε το συγκρότημα, αν εγώ φύγω. Ήξερε ότι η μπάντα ήταν η αγάπη μας, η δημιουργία μας.

Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε το νέο σας άλμπουμ;
Με τους συνήθεις τρόπους. Περιοδείες και συνεντεύξεις. Αυτό είναι που όλα τα συγκροτήματα κάνουν. Ό,τι χρειάζεται για να κάνεις τους άλλους ανθρώπους να ακούσουν το νέο άλμπουμ. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για αυτό το άλμπουμ και πολύ χαρούμενοι που τελικά βγήκε τόσο καλό, η δουλειά μας , η μουσική και ο τρόπος που το γράψαμε. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για όλα αυτά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Eyehategod στο μέλλον;
Ο Jimmy Bower μου είπε ότι έχουν γραφτεί πέντε - έξι νέα τραγούδια. Έχουμε ήδη αρχίσει να γράφουμε νέα τραγούδια και είχαμε ηχογραφήσει δεκαπέντε τραγούδια στο στούντιο. Έτσι,  τέσσερα τραγούδια έχουν περισσέψει. Μερικά θα είναι στην ιαπωνική έκδοση αυτού του δίσκου και τα υπόλοιπα θα κυκλοφορήσουν ως επτάιντσο και picture disc, ίσως. Θα περιοδεύσουμε όσο μπορούμε και θα πάμε σε μέρη που ποτέ δεν πήγαμε, όπως παίξαμε στην Αθήνα μία φορά. Ήταν ένα φοβερό show. Αγαπώ αυτήν την πόλη.

Τι θα γίνει με τη δεύτερη εμφάνισή σας;
Ναι, θέλουμε να παίξουμε και πάλι. Στον Joe άρεσε αυτό το μέρος. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Όλοι ήταν καλοί και cool. Κάναμε πολλούς φίλους εκεί. Παίξαμε στη Σουηδία, στo Γκέτεμποργκ, στο Ελσίνκι. Θέλουμε να πάμε στις Φιλιππίνες, στη Νότια Αμερική. Δεν έχουμε παίξει ποτέ στη Νότια Αμερική. Πρόκειται να πάμε ξανά στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία.

Πριν τελειώσουμε, θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Συνεχίστε την επανάσταση. Συνεχίστε να αγωνίζεστε. Αυτή η πόλη με εμπνέει πολύ. Μου αρέσουν οι Έλληνες. Αντιστέκονται στην αστυνομία. Στην Αμερική η αστυνομία είναι κτηνώδης και διεφθαρμένη και βίαιη. Φυσικά είναι παντού, αλλά στη χώρα σας φαίνεται ότι οι άνθρωποι αντιστέκονται. Αυτό είναι μεγάλη έμπνευση για μένα.

Αυτό ήταν. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και ελπίζω να σας δούμε στην Ελλάδα σύντομα.
Το θέλω πολύ. Σε ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET