«10»: Συνεργασίες του James Rivera

Κάνουμε μια βουτιά στα δισκογραφικά πεπραγμένα του Μεγάλου Κοντού του αμερικάνικου underground

Από τον Σπύρο Κούκα, 02/04/2018 @ 12:34

Ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές του αμερικανικού heavy metal στερεώματος, με μια τόσο αναγνωρίσιμη φωνή και μια εξίσου χαρακτηριστική παρουσία, ο τεράστιος James Rivera δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όντας η φωνή των Helstar για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα, αλλά αποτελώντας συγχρόνως έναν από τους πιο επιθυμητούς και δραστήριους «γυρολόγους» στο U.S. metal χώρο, ο «R.J. Dio του αμερικάνικου underground» μας δίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφορμές για να ασχοληθούμε με κάποια δουλειά που συμμετέχει ενεργά, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της σύμπραξης του με τους ShadowKeep να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Έτσι, κι επειδή οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται, αδράξαμε την ευκαιρία για να κάνουμε μια αναδρομή στους σημαντικότερους (κατά βάση στουντιακούς) σταθμούς που έχει να επιδείξει η πολυετής πορεία του Τεξανού τραγουδιστή στο χώρο, εκτός της δισκογραφίας των Helstar.

James Rivera

1
Daggers Edge
Daggers Edge - Death Wish
Μια από τις πιο άγνωστες και μυστηριώδεις συμπράξεις του James Rivera μας έρχεται από τα μέσα της δεκαετίας του '80 κι ακούει στο όνομα Daggers Edge. Όντας ένα σχήμα αποτελούμενο από μουσικούς που δεν επέδειξαν κάτι περισσότερο μετέπειτα, με οποιαδήποτε (γνωστή ή άσημη) άλλη μπάντα, και την παρουσία του Rivera (αλλά και την συμμετοχή του Rob Trevino) να μοιάζει σχεδόν παράταιρη (και να αποδίδεται στις πιθανότατα φιλικές σχέσεις της μπάντας με τους Helstar), οι Daggers Edge άφησαν ως παρακαταθήκη της παρουσίας τους στον κόσμο του σκληρού ήχου ένα ακατέργαστο demo (που αποτέλεσε τη βάση για μια συλλογή που κυκλοφόρησε η Steel Legacy το 2010), αλλά και το μύθο πως αποτελούσαν ένα καυτό συναυλιακό όνομα στο '80s underground της Καλιφόρνια. Μάλιστα, μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο σχετικά με την μπάντα θα σας αποκαλύψει ακόμη ένα άγνωστο φωνητικό ταλέντο, τον Brent Lacey, δίνοντας τροφή στον - υπερβολικό - μύθο που θέλει κάθε αμερικανική heavy metal μπάντα της εποχής να έχει έναν εξωπραγματικό high pitched screamer για τραγουδιστή.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Death Wish" Demo
2
Destiny’s End
Destiny’s End - Breathe Deep The Dark
Δημιουργημένοι το 1997, σε μια περίοδο που η «αγρανάπαυση» των Helstar μετρούσε μονάχα ελάχιστα χρόνια, οι Destiny's End πρέπει να θεωρούνται εκείνο το project του James Rivera που έφθασε πιο κοντά στην ευθεία σύγκριση με τα όσα θρυλικά είχαν παρουσιάσει οι Τεξανοί US metal μύθοι. Έχοντας ως πυρήνα το αποσχισθέν rhythm section του πρώτου άλμπουμ των New Eden (άλλο ένα σχήμα που συναντάμε τον Rivera μέσα στα χρόνια) και μαζί με τους κιθαρίστες Dan DeLucie και Perry Grayson, oι Destiny’s End δημιούργησαν με το "Breathe Deep The Dark" τον ουσιαστικό άμεσο διάδοχο του "Nosferatu", ενώ το "Transition" πιθανόν είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα άλμπουμ του ιδιώματος ακόμη κι από τους γνώστες της μπάντας. Διέλυσαν το 2001, δίχως ιδιαίτερες ελπίδες επανένωσης στον ορίζοντα, με τα μέλη τους να βρίσκονται σε διάφορες αξιόλογες μπάντες (Crescent Shield, Seven Witches, Leatherwolf, Falcon) κατά καιρούς.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Breathe Deep The Dark"
3
Distant Thunder
Distant Thunder - Welcome The End
Με όνομα που παραπέμπει ξεκάθαρα σε μια από τις κορυφαίες δουλειές των Helstar, τους Rivera και Halpern να συνεργάζονται ξανά έπειτα από την περίοδο των Destiny's End και τον Mike LePond των Symphony X να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός στιβαρού ρυθμικού υποβάθρου, το project των Distant Thunder είχε πολλά παραπάνω να προσφέρει εκτός από μια νοσταλγική αναπόληση. Έχοντας δημιουργηθεί ουσιαστικά για να εκπληρώσει το όραμα του James Rivera για το πώς θα ήθελε να ακούγονται οι σύγχρονοι Helstar, το σχήμα συνέχιζε, τρόπον τινά, την μουσική παρακαταθήκη των Destiny's End, με σημαντικό πόλο έλξης (εκτός των φωνητικών του Τεξανού ερμηνευτή) τις εθιστικές κιθαριστικές δισολίες , οι οποίες και αντισταθμίζουν την έλλειψη σε αξιομνημόνευτα hooks που παρουσιάζει το "Welcome The End". Επισήμως δεν έχει υπάρξει διάλυση, αλλά με τους Helstar ακμαίους και δραστήριους, δύσκολα να ακούσουμε κάτι περισσότερο στο κοντινό μέλλον.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Welcome The End"
4
Killing Machine
Killing Machine - Metalmorphosis
All star project όνομα και πράγμα, οι Killing Machine και μόνο λόγω των μουσικών που κατά καιρούς πέρασαν από το line-up τους, αξίζουν να μνημονευθούν σε ένα τέτοιο αφιέρωμα. Άλλωστε, και μόνο η αναφορά των ονομάτων των Dave Ellefson (Megadeth), Juan Garcia (Agent Steel, Abattoir, Body Count), Jon Dette (ex-Slayer, ex-Iced Earth) μεταξύ πολλών ακόμη διάσημων γυρολόγων προκαλεί το ενδιαφέρον, έστω και μόνο από περιέργεια για το όποιο μουσικό αποτέλεσμα προέκυπτε από τη συνεργασία τους. Έτσι, κι έπειτα από ένα - μάλλον μέτριο - ντεμπούτο (με τον Mike Vescera στα φωνητικά), το "Metalmorphosis" που ακολούθησε - με έξι χρόνια διαφορά και τη συμμετοχή του James Rivera - ήταν ένα αρκετά πειστικό δείγμα κλασσικού αμερικάνικου heavy metal, αν και περισσότερο έχανε από την άκρατη ονοματολογία που το συνόδευε παρά ενισχυόταν με οποιονδήποτε τρόπο από εκείνη.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Metalmorphosis"
5
Malice
Malice - New Breed Of Godz
Συγκρότημα με σημαντικό cult following, οι Malice ορίζονταν στην εποχή της ακμής τους από όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που έκαναν σπουδαίες (αλλά εν τέλει κι εμπορικά «αποτυχημένες») τις περισσότερες US metal μπάντες της εποχής. Με Judas Priest επιρροές που δεν θέλουν να κρυφτούν, την κορυφαία φωνή του James Neal να θέτει συγκρίσεις με εκείνη του μέντορα του (Rob Halford) και ανταγωνιστικό songwriting που προσέφερε έναν από τους ύμνους του ιδιώματος ("Godz Of Thunder"), προφανώς κι όλα θα κατέληγαν να πάνε λάθος και να ρίξουν την μπάντα στην ανυπαρξία έπειτα από κάποια χρόνια προσπαθειών. Ωστόσο, η επανεκκίνηση επήλθε σχεδόν έπειτα από 20 χρόνια, με το 2012 να έχουμε νέο δίσκο τους και τη θέση πίσω από το μικρόφωνο να καλύπτει επιτυχώς - ποιος άλλος; - ο James Rivera. Δυστυχώς, η ενεργή παρουσία τους στη σκηνή και πάλι δεν διήρκησε πολύ, με το χαμό του Mick Zane το 2016 (από την επάρατη νόσο) να μην αφήνει σχεδόν κανένα μέλλον για το σχήμα.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "New Breed Of Godz"
6
Masters Of Metal
Masters Of Metal - Masters Of Metal
Ό,τι κοντινότερο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε στουντιακά σε μια σύμπραξη James Rivera - Agent Steel, μιας και το project των Masters Of Metal στην ουσία του υπήρξε ένα alter ego των τελευταίων. Επιλέγεται εδώ έναντι άλλων πιο κραυγαλέων περιπτώσεων όπου ο θαυματουργός κοντοπίθαρος ερμηνευτής συνεργάστηκε με κάποιο γνωστό σχήμα της σκηνής (βλέπε Flotsam And Jetsam, New Eden, αλλά ακόμη και των ίδιων των Agent Steel) μιας και υπάρχει επίσημο ηχητικό ντοκουμέντο των πεπραγμένων του στην μπάντα (στο "Lunacy" του ντεμπούτου EP τους), ενώ παρουσιάζει κι άλλες εκλεκτές παρουσίες σαν special guest, με τους Sean Peck (Cage), Larry Barragan (Helstar) και Rick Mythiasin (ex-Steel Prophet) να συμμετέχουν με τον τρόπο τους στο όλο εγχείρημα.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Masters Of Metal" EP
7
Seven Witches
Seven Witches - Passage To The Other Side
Οι τιμιότατοι heavy/power metallers Seven Witches αποτελούν το δημιουργικό όχημα του κιθαρίστα Jack Frost από το 1998 μέχρι σήμερα.  Σχήμα με όχι-και-τόσο-κοντινούς δεσμούς με τη Savatage οικογένεια (στους οποίους ο Frost είχε υπάρξει μέλος στην "Poet And Madmen" περιοδεία το 2001), έχουν περάσει από τις τάξεις του διόλου ευκαταφρόνητα ονόματα του traditional metal χώρου, με τους Wade Black (ex-Crimson Glory), Bobby "Leather Lungs" Lucas (Attacker), Joey Vera (Fates Warning, Armored Saint) και Alan Tecchio (Watchtower, Hades) να είναι μονάχα μερικά από αυτά. Οι σχέσεις της μπάντας με τον James Rivera ξεκίνησαν αμέσως μετά το "Xiled To Infinity And One" άλμπουμ του 2002 (με τον Wade Black πίσω από το μικρόφωνο) και διήρκησε για τους δύο επόμενους δίσκους, με το "Passage To The Other Side" να κρίνεται μάλλον ο πιο ενδιαφέροντας από αυτούς. Δραστηριοποιούνται μέχρι και τις μέρες μας, με τον Antony Cross πια στη θέση του τραγουδιστή, αλλά με αποτελέσματα που φθίνουν ποιοτικώς κυκλοφορία με την κυκλοφορία.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Passage To The Other Side"
8
ShadowKeep
ShadowKeep - ShadowKeep
Παραγνωρισμένη μπάντα οι Βρετανοί prog/power metallers, έχοντας στο ενεργητικό τους μονάχα αξιόλογες δουλειές να επιδείξουν. Θεωρήθηκαν στις αρχές της πορείας τους ως άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς των Queensryche και Crimson Glory, έχοντας διασκευάσει μάλιστα το "Queen Of The Ryche" των πρώτων κι εκφράσει δημοσίως τη λατρεία τους για τις δύο πρώτες δουλειές των δεύτερων, κυκλοφορώντας έναν από τους καλύτερους και πιο παραγνωρισμένους prog/power δίσκους των '00s, το αλαβάστρινο "A Chaos Theory". Δυστυχώς, επηρεασμένοι από οικονομικά και προσωπικά προβλήματα, είχαν χαθεί από το χώρο για σχεδόν μια δεκαετία, επιστρέφοντας όμως φέτος με τον τέταρτο ολοκληρωμένο τους δίσκο, προσανατολισμένοι πια σε πιο ξεκάθαρες US speed/heavy metal φόρμες (και με τον James Rivera να καλύπτει τη θέση πίσω από το μικρόφωνο).

Προτεινόμενο άλμπουμ: "ShadowKeep"
9
Vicious Rumors
Vicious Rumors - Warball
Για τους Καλιφορνέζους τα έχουμε πει αναλυτικότερα στον οδηγό δισκογραφίας που τους αφορούσε μερικά χρόνια πριν, αλλά μια συνοπτική επανάληψη δεν βλάπτει. Θρυλικό σχήμα που η μοίρα του χρωστούσε πολλά και του πήρε περισσότερα, οι Vicious Rumors ευτύχησαν να έχουν τον βιρτουόζο Vinnie Moore στις τάξεις τους, στις αρχές της πολυετούς πορείας τους, αν και τα πραγματικά σπουδαία μας τα παρουσίασαν κατόπιν, με τον αδικοχαμένο Carl Albert πίσω από το μικρόφωνο τους. Από τα μέσα των '90s κι έπειτα έψαχναν να βρουν την χαμένη τους ταυτότητα, κάτι που εν τέλει επετεύχθη το 2006 με το φοβερό "Warball" άλμπουμ και με τη βοήθεια του «πολύ» James Rivera, ο οποίος και τους έδωσε μια σημαντική ώθηση στο να επανέλθουν σε υψηλές πτήσεις. Η συνεργασία αυτή κράτησε για ένα μόνο δίσκο αλλά αρκούσε για να επαναφέρει τους Vicious Rumors στο σωστό δρόμο, με την μπάντα να συνεχίζει να μας απασχολεί με ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες (όπως το πιο πρόσφατο "Concussion Protocol") μέχρι και στις μέρες μας.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Warball"
10
Vigilante
Vigilante - Vigilante
Η φυσική συνέχεια των Helstar, ύστερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι τελευταίοι μετά την κυκλοφορία του "Nosferatu", ήθελε τον James Rivera να συνεργάζεται εκ νέου με τον Rob Trevino έπειτα από τις μέρες του "Remnants Of War". Εν τέλει, ο πυρήνας των μουσικών που αποτέλεσαν τους Vigilante θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των Helstar, τόσο στο "Multiples Of Black", όσο και στην επανεκκίνηση τους στα mid-late '00s, ενώ τα περισσότερα τραγούδια που αποτέλεσαν το υλικό των δύο επίσημων demo τους θα έβρισκαν τον δρόμο προς μια επίσημη κυκλοφορία είτε αυτούσια στα "Multiples Of Black" ("Good Day To Die", "No Second Chance", "Black Silhouette Skies", "Lost To Be Found, Found To Be Lost") και "Breathe Deep The Dark" ("Sinister Deity"), είτε ως ιδέες για κάποια άλλη σύνθεση στη μακρά πορεία των Rivera-related project.

Προτεινόμενο άλμπουμ: "Vigilante" Demo
  • SHARE
  • TWEET