Illenium

Illenium

Warner Records (2023)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 24/07/2023
Ένα blockbuster γεμάτο μπλιμπλίκια κι εκλεκτούς προσκεκλημένους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όσο διαφορετικές αρχές κι αν έχει το σύμπαν της ηλεκτρονικής μουσικής από εκείνο της ροκ, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι το πάντρεμα των δύο μπορεί να δώσει πραγματικά ξεχωριστά αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται βαθύ σκάψιμο ή αναλύσεις. Μόνο μια ματιά στα όσα έκαναν λίγες μέρες πίσω οι Prodigy στην Πλατεία Νερού, αρκεί. Στρέφοντας τον φακό προς το σήμερα και την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Illenium, κατά κόσμον Nicholas Daniel Miller, έχει κερδίσει επάξια μία θέση ανάμεσα στα πιο αξιοπρόσεκτα ονόματα της σκηνής.

Από τα πρώτα του βήματα, τα σημεία επαφής με τον σύγχρονο σκληρό/εναλλακτικό ήχο βρίσκονταν εκεί, και στο πέρασμα του χρόνου μόνο αυξάνονταν. Θέλεις δηλώσεις αγάπης για τις κιθάρες και τους Peppers; Είχε κάνει! Θέλεις remix σε Florence + The Machine και Nirvana; Εύκολα! Θέλεις συνεργασίες; Πάρε ενδεικτικά τον Tom-των-blink-τώρα-και-για-πάντα-Delonge, τους I Prevail και τους Thirty Seconds To Mars! Η πέμπτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του Αμερικάνου δημιουργού-παραγωγού προσθέτει ένα μεγάλο θαυμαστικό και γυρίζει τη φάση στο έντεκα.

Η συνταγή είναι όσο απλή φαίνεται. Μοντέρνα αισθητική. Βασικές δομές. Άμεσες μελωδίες. Τραγούδια που πατάνε στα δυνατά στοιχεία του εκάστοτε καλεσμένου. Μικρές ανατροπές για το γούστο. Η Skylar Grey (βλ. η συνθέτης πίσω από το hook του "Love The Way You Lie") λάμπει στο "From The Ashes". Το "Lifeline" με τον Jxdn γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ηλεκτρονικά και την emo rap. Ο όγκος των Spiritbox κουμπώνει αναπάντεχα καλά στο breakdown με μπλιμπλίκια του "Shivering". Το "Insanity" θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει ως χαμένο ποπάνκ διαμαντάκι του 2003.

Ανάμεσα στα παραπάνω, η σύμπραξη με την αναγεννημένη Avril Lavigne και τον πανταχού παρών Travis Barker στο "Eyes Wide Shut" κερδίζει τις εντυπώσεις και φλερτάρει με τον χαρακτηρισμό του instant hit. Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής, δυόμιση λεπτά κι ένα σωστό ρεφραίν αρκούν. Σε παρόμοια λογική, η πειραγμένη εκδοχή του "Drown" θα μπορούσε άκοπα να σταθεί κάτω από το όνομα των ίδιων των Bring Me The Horizon. Λίγο ψαλίδισμα, καθώς στη μία ώρα μουσικής αναπόφευκτα κάτι χάνεται, θα έδινε κάμποσους πόντους. Ακόμα κι έτσι, η νίκη είναι σαφής.

  • SHARE
  • TWEET