Alpha Tiger

iDentity

Steamhammer (2015)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 03/01/2016
Οι Γερμανοί εξελίσσουν το ύφος τους διατηρώντας τα ποιοτικά στάνταρ του "Beneath The Surface"
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο λαός λέει μεταξύ πολλών άλλων σοφών «αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία», κάτι που θέλω να πιστεύω πως ισχύει και στην περίπτωσή μου, όσον αφορά στον τρίτο δίσκο των Alpha Tiger. Και εξηγούμαι: Ενώ περίμενα με αρκετή ανυπομονησία τον διάδοχο του τρομερού "Beneath The Surface", οι πρώτες -αρκετές- ακροάσεις του "iDentity" δεν με έπεισαν για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, χωρίς βεβαίως να πιστεύω πως επρόκειτο για κακό ή έστω μέτριο άλμπουμ. Μοιραία λοιπόν το άφησα στην άκρη, αλλά επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα, εσχάτως το ξανάπιασα και σαν από θαύμα αντιλήφθηκα όλα όσα δεν είχα μπορέσει να αντιληφθώ πριν από μερικούς μήνες.

Στην τελική ετυμηγορία μου, λοιπόν, αναφέρω ευθαρσώς ότι το "iDentity" σφύζει από φρεσκάδα, ορθώς τοποθετημένη αμφισβήτηση για τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα και κυριότερα έμπνευση, στοιχεία που προδίδουν ασφαλώς άλλη βαρύτητα σε έναν οποιονδήποτε ή οπωσδήποτε στην προκειμένη περίπτωση άψογα εκτελεσμένο heavy metal δίσκο. Βασικές διαφορές του δίσκου σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι η μετατόπιση προς περισσότερο κλασικές metal φόρμες και η διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή, καθώς η αρωγή του κυρίου Tommy Newton στην μίξη συνεπάγεται μία περισσότερο '80s και λιγότερο μοντέρνα αισθητική.

Κατά τα λοιπά, οι πέντε νεαροί από την Freiberg της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας συνεχίζουν να μας προσφέρουν καταπληκτικές μελωδίες (όπως προστάζει η καταγωγή τους) και εν γένει αξιομνημόνευτα τραγούδια. Η απαραίτητη ποικιλομορφία επιτυγχάνεται από έναν συνδυασμό speedαριστών / up tempo και περισσότερο ρυθμικών μερών, τα κατά τόπους λιγότερο φορτισμένα περάσματα ξαφνιάζουν ευχάριστα και προσδίδουν άλλη ποιότητα στις συνθέσεις, ενώ τα παιξίματα είναι όσο εντυπωσιακά και όσο ουσιαστικά χρειάζεται ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία.

Σε έναν δίσκο όπου κανένα τραγούδι δεν υστερεί, μία track-by-track ανάλυση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, οπότε θα αρκεστώ στην αναφορά του "Long Way Of Redemption" λόγω του ξεχωριστού του ρεφρέν. Αυτό που αντιθέτως έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να τονιστεί και να ξανατονιστεί είναι η θεματολογία με την οποία καταπιάνονται οι Alpha Tiger και απέχει από τα metal κλισέ όσο η δύση από την ανατολή. Μία ματιά στους τίτλους είναι ενδεικτική και η άλλοτε αγαπημένη συνήθεια της ακρόασης συνοδεία των στίχων επιβεβλημένη.

Εν τέλει, με το "iDentity" οι Γερμανοί μπορούν να ισχυριστούν όχι μόνο ότι αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες στον χώρο του άλλοτε κραταιού heavy / power metal, αλλά ότι μπορούν να ξεχωρίσουν στο σύγχρονο τοπίο, καθώς αποδεικνύουν μετά από μια σειρά δίσκων ότι έχουν την στόφα της μεγάλης μπάντας, διατηρώντας εξελισσόμενοι την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να βρουν τον δρόμο τους μετά την αποχώρηση του χαρισματικού τραγουδιστή Stephan 'Heiko' Dietrich και τον άξιο αντικαταστάτη στο πρόσωπο του Benjamin Jaino.

  • SHARE
  • TWEET