Van Halen

Van Halen

Warner (1978)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 12/03/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Αν και κυρίως συγκρότημα των 80s, οι Van Halen κατάφεραν να ξεχωρίσουν με δύο μόνο δίσκους και στην τεράστιας μουσικής σημασίας δεκαετία του '70. Άρθρα της εποχής θέλουν τον Gene Simmons των Kiss να χρηματοδοτεί το demo τους λίγα χρόνια πριν οι άνθρωποι της Warner τους κατατάξουν στο ρόστερ της, μετά την εμφάνισή τους στο Starwood του Hollywood. Τα αδέρφια από την Ολλανδία, μαζί με τον David Roth (χώρις Lee ακόμα) και τον μπασίστα Michael Antony, άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και φρόντισαν εξ' αρχής να αποδείξουν την αξία τους.

Το ομώνυμο πρώτο άλμπουμ των Van Halen έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής, ως ένας από τους σημαντικότερους δίσκους του αμερικανικού hard rock / heavy metal, καθώς και ως ένας από τους πιο πετυχημένους εμπορικά rock δίσκους αφού κατάφερε να γίνει «διαμαντένιος» (ανώτατη κλίμακα σε δίσκους με πωλήσεις άνω των δέκα εκατομμυρίων). Εκτός από τις πωλήσεις, όμως, το "Van Halen" επηρέασε αμέτρητους μουσικούς που διέπρεψαν στο μέλλον, κοντινό και μακρινό. Ρωτήστε τους Steve Vai, Joe Satriani, Vinnie Paul (το ίδιο δήλωνε φυσικά και ο αδικοχαμένος Dimebag Darrell). Έχετε σκεφτεί από πού εμπνέυστηκε τα ακροβατικά του ο Bruce Dickinson; Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε καν στις hard rock μπάντες της δεκαετίας του '80 διότι η λίστα θα ήταν ατέλειωτη.

Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα για έναν δίσκο που μέσα στα 35 λεπτά του (φυσιολογικός χρόνος για τα δεδομένα της εποχής) δεν περιέχει ούτε ένα μέτριο κομμάτι. Φυσικά ξεχωρίζει τo "Running With The Devil" που δίκαια θεωρείται ως ένα από τα πιο κλασικά rock / metal κομμάτια, το "Ain't Talkin' 'Bout Love" με τον πρωτοποριακό και χαρακτηριστικό ήχο του, η δυναμική διασκευή στο "You Really Got Me" των Βρετανών Kinks, αλλά και το solo του Eddie Van Halen, "Eruption". Αν η προαναφερόμενη διασκευή κατάφερε να γίνει για δεύτερη φορά single που οδήγησε το κάθε συγκρότημα στην επιτυχία, το "Ice Cream Man" του μπλουζίστα John Brim ξεχώρισε ως το μοναδικό σημείο του δίσκου όπου οι Van Halen έδειξαν τις δικές τους επιρροές. Κατά τα άλλα, ολόκληρος ο δίσκος είναι γεμάτος με συνθέσεις αμερικανικού hard rock / heavy metal οι οποίες με προφητικό τρόπο παρουσίασαν πώς θα ακουγόταν η συγκεκριμένη μουσική μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για να αναλύσουμε την τεχνική του Eddie Van Halen στην κιθάρα θα χρειαστούμε ένα ξεχωριστό κείμενο. Αρκεί η δήλωση του Αngus Young στο βιβλίο προς τίμην του πρωτοπόρου κιθαρίστα. «Είναι νεωτεριστής, όπως ήταν ο  Hendrix. Έκανε τους κανόνες άνω-κάτω και τους έθεσε υπό την δική του προσέγγιση».

Ο συγκεκριμένος δίσκος τούς έφερε να περιοδεύουν με τους Black Sabbath λίγο πριν ο Tony Iommi αποφασίσει να συνεχίσει χωρίς τον Οzzy Osbourne. Οι κριτικοι της εποχής μιλούσαν για την τεράστια αντίθεση μεταξύ των, τότε κουρασμένων και ανέμπνευστων (για τα δεδομένα τους) Black Sabbath και των διψασμένων για επιτυχία νεαρών Van Halen. Την επόμενη αμέσως χρονιά έκαναν ξανά τον γύρο του κόσμου, αυτή την φορά όμως ως headliners.

To σημαντικό με τους Van Halen ήταν ότι κατάφεραν να συντηρήσουν την επιτυχία τους και ορισμένες φορές να φτάσουν ακόμα ψηλότερα, όπως με το "1984". Διαφωνίες θα υπάρχουν πάντα για να καθοριστεί η ανωτερότητα ενός εκ των δύο δίσκων, αλλά όσο εμπορικά πετυχημένο κι αν είναι το δεύτερο, όσο γνωστές και αξιόλογες συνθέσεις και αν περιείχε, μονάχα το ομώνυμο ντεμπούτο τους έχει δεχτεί καθολική αποδοχή από ολόκληρο το μουσικό κοινό.
  • SHARE
  • TWEET