Pulp

Different Class

Island (1995)
Από τον Παναγιώτη Λουκά, 05/08/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Συναγωνισμός / ανταγωνισμός. Κάτι πρέπει να ψεκάζανε στον ουρανό της Αγγλίας την περίοδο 1993-1995. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Η αγγλική britpop ζούσε τις μεγαλύτερες στιγμές της. Blur, Oasis, Suede έβγαζαν τη μια δισκάρα μετά την άλλη. Και κάπου εκεί υπήρχαν και οι Pulp. Οι Pulp, που η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους, το "It", κυκλοφόρησε το 1983, όταν ακόμα ο Noel Gallagher προσπαθούσε να μάθει κιθάρα! Και όμως, οι Pulp τόσα χρόνια δεν είχαν κάνει το μεγάλο μπαμ. Φαντάζομαι τον Jarvis Cocker να παρακολουθεί τα νεότερα συγκροτήματα να κάνουν επιτυχία και να λέει το παράπονο του σε καμιά pub στο Sheffield. Μετά το 20ο pint θα είχε κάποια αναλαμπή και μαζί με τους υπόλοιπους Pulp στρώνονται στη δουλειά και το 1994 κυκλοφορούν το τέταρτο άλμπουμ τους, με τίτλο "His 'n' Hers", το οποίο τους χάρισε τις πρώτες επιτυχίες, με τραγούδια όπως τα "Do You Remember The First Time?" και "Lipgloss".

Μια εμφάνιση ως headliners στο Glastonbury Festival, ως λύση της τελευταίας στιγμής στη θέση των The Stone Roses, τούς ανέβασε αρκετά. Περισσότερη δημοσιότητα όμως προήλθε με το ντόρο που προκλήθηκε από το single τους "Sorted For E's & Wizz", με το «E's» να αναφέρεται στην ecstasy και το «Wizz» στο speed και την εφημερίδα Daily Mirror να τους στολίζει κανονικά στο εξώφυλλο, με τον τίτλο «Ban this sick stunt». Δεν ήθελε και πολύ να περιμένουν όλοι την επόμενη δουλειά τους, "Different Class", που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1995.

Μια κοπέλα με το όνομα Sophia Phoca, που ήρθε από την Ελλάδα, είχε δίψα για μάθηση και σπούδασε γλυπτική στο Saint Martin's College, ήταν η πηγή έμπνευσης του Jarvis Cocker για να γράψει τον ύμνο των ύμνων, το "Common People". Η επίδραση του τραγουδιού οδήγησε το BBC Three να κάνει ένα documentary για να βρει την Sophia Phoca, δίχως επιτυχία, με τον Jarvis Cocker να αναφέρει ότι η κοπέλα θα μπορούσε να σπουδάζει  οπουδήποτε στο κολλέγιο, απλά η λέξη sculpture του ακουγόταν καλύτερα στο τραγούδι!

Ένα ακόμα τραγούδι που χορεύτηκε όσο κανένα άλλο εκείνη την εποχή ήταν το "Disco 2000", που έχει δανειστεί το τέμπο του "Gloria" της Laura Branigan και άρεσε τόσο πολύ, που μέχρι και ο Nick Cave το διασκεύασε, με το δικό του τρόπο βέβαια. Το καλό με το "Different Class" ήταν ότι δεν είχε μόνο τις παραπάνω δύο κομματάρες, αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια ήταν πολύ καλά, με φυσικό αποτέλεσμα ο δίσκος να παίρνει αποθεωτικές κριτικές από το μουσικό τύπο.

Οι Pulp, σε σχέση με τους υπολοίπους μεγάλους της britpop, ήταν λιγότερο προσανατολισμένοι στις κιθάρες και περισσότερο θεατρικοί κατά κάποιον τρόπο, με έντονα στοιχεία disco και synth pop. Επίσης, κακά τα ψέματα, οι Pulp ήταν ο Cocker και οι υπόλοιποι που λίγοι θυμούνται το όνομα τους. Ο Cocker είχε και ένα περίεργο ψιλόλιγνο στυλ και ήταν ο «διανοούμενος» της σκηνής. Οι στίχοι των Pulp πραγματεύονταν θέματα που αφορούσαν το sex και τη social class και ήταν θέμα σχολιασμού στο μουσικό τύπο της εποχής. Η μεγάλη επιτυχία του "Different Class" οδήγησε σε εσωτερικές εντάσεις το group και από εκεί και πέρα η διάλυση του, που κράτησε για περίπου μια δεκαετία, ήταν λογικό επακόλουθο.

Είχαμε την τύχη να δούμε τόσο τους Pulp όσο και τον Jarvis Cocker στη χώρα μας. Ο Cocker βασίστηκε αποκλειστικά στο δικό του υλικό, ενώ οι Pulp στο Rockwave του 1998 είχαν παίξει 11 κομμάτια από το "This Is Hardcore" και μόνο τρία από το "Different Class". Καλό και άγιο το "This Is Hardcore", αλλά ο μεγάλος δίσκος είναι αυτός που παρουσιάζεται στο flashback και σωστά στις τωρινές συναυλίες τους έχει τη μερίδα του λέοντος.

Για να δούμε, στις 20 Αυγούστου πόσοι 30φεύγα θα τραγουδήσουν τους παρακάτω στίχους...
 
«I want to live like common people,
I want to do whatever common people do,
I want to sleep with common people,
I want to sleep with common people,
like you.»
  • SHARE
  • TWEET