Kyuss

Kyuss

Elektra (1994)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 25/06/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ο Kyuss (διαβάζεται «Κάϊος»), είναι ένας ημίθεος του παιχνιδιού ρόλων Dungeons & Dragons, ο οποίος ειδικευόταν στην δημιουργία «αθανάτων». Οι Sons Of Kyuss όπως ήταν το πρώτο επίσημο όνομα της μπάντας έμελλε να γίνουν κι αυτοί αθάνατοι και να γραφτούν με τεράστια γράμματα στην ιστορία της μουσικής.

Το 1994 λοιπόν οι John Garcia, Josh Homme και Brant Bjork μαζί με τον Scott Reeder, ο οποίος αντικατέστησε τον Nick Oliveri στο μπάσο, μαζεύονται για να γράψουν την τρίτη δουλειά τους ονόματι "Kyuss". Ο δίσκος κυκλοφόρησε ως ομώνυμος της μπάντας, αλλά τελικά επικράτησε ως τίτλος του η επιγραφή της πινακίδας της φωτογραφίας του εξωφύλλου! Με τον Chris Goss ξανά, μετά το 1992 και το "Blues For The Red Sun", στην παραγωγή και με νέο συμβόλαιο σε μεγαλύτερη και εξέχουσα δισκογραφική και με ομολογουμένως πιο ώριμο ήχο, ήταν έτοιμοι να περάσουν στο πάνθεον της rock.  

Πώς να μην γίνει αυτό μετά τις πάρα πολύ καλές κριτικές για τον δίσκο του 1992 που τους ακολουθούσαν, την φήμη της ατημέλητης στιλιστικά και ηχητικά μπάντας που τους χαρακτήριζε και με τα υπέροχα φωνητικά του Garcia, που όμοια τους δεν θα ξαναπεράσουν ποτέ από τον χώρο της stoner, τις βρώμικες κιθάρες του Homme που δίδαξαν θόρυβο και σαπίλα, την ανυπέρβλητη μπασογραμμή του Reeder που πάνω της στηρίζονται ακόμα μπάντες του είδους και τα ψυχεδελικά και συνάμα groov-άτα drums του Bjork; Η συνταγή έδεσε με το αντιεμπορικό στυλ τους, τον νεανικό χαρακτήρα της άποψης, πίνω, καπνίζω, περνάω καλά και το διασκεδάζω και στο τέλος έτσι απλά δημιουργώ και ένα νέο είδος μουσικής, που εντελώς τυχαία προσελκύει οπαδούς και rock αλλά και metal παρακλαδιών. Ένα νέο είδος που ονομάστηκε stoner, είχε Sabbath-ικές καταβολές, heavy μανία, doom σαπίλα, blues αυτοσχεδιασμούς και rock ψυχεδέλεια.

Ο δίσκος χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αποτελείται από τρία κομμάτια και τι κομμάτια: "Gardenia", "Asteroid" και "Supa Scoopa And Mighty Scoop". Ξεκινώντας με το ληθαργικό και νωθρό riff του "Gardenia" το οποίο συνοδεύεται από ασύλληπτα τύμπανα και  φοβερό μπάσο, με εναλλαγές ρυθμού και τέμπο που χαρακτηρίζουν την μπάντα και το είδος. Τα επόμενα σού παίρνουν τα μυαλά μιας και από τα πατημένα γκάζια του "Asteroid" πέφτεις στις γλυκές αρμονίες του "Supa". Δεύτερη ενότητα αποτελούμενη από "100°", "Space Cadet" και "Demon Cleaner". Εκατό κι ακόμα παραπάνω βαθμοί όταν ο Garcia ουρλιάζει μπροστά από τον τεράστιο και καυτό ήλιο της έρημου και δροσιά από μια όαση όταν στα επόμενα δυο κομμάτια αυτού του μέρους τα καθαρά φωνητικά από τον John φαντάζουν πανέμορφα και ομορφαίνουν επικίνδυνα το album.

Σ' αυτή την κυκλοφορία οι Kyuss δείχνουν μάλλον όλα τα μουσικά τους καπρίτσια και παρουσιάζουν ωμή και ολόγυμνη την ψυχή τους. Όταν τα blues περάσματα δίνουν χώρο στο τέλειο rhythm section του "Demon Cleaner" και ίσως το καλύτερο «Yeah» που ακολουθεί το τετράστιχο που στοιχειώνει "I've got the demons in me, I've got to flush them all away, I feel the demons rage, I must clean them all away" τα λόγια είναι περιττά. Αφού έχεις μεθύσει ήδη με τα δυο πρώτα μέρη έρχεται η τρίτη ενότητα των "Odyssey", "Conan Troutman",  "N.O." και "Whitewater" και σε αποτελειώνει. Η αρτιότητα του "Odyssey" δεν μπορεί να περιγραφεί. Η αμεσότητα του και η διάθεση που μπορεί να προκαλέσει είναι ανεξερεύνητα σημεία της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης και ίσως θάπρεπε να είναι το σημείο/στόχος προς όλους μας αν θέλουμε να πλησιάσουμε την ευτυχία και την χαρά. Ο Κόναν βρυχάται και σε «φτιάχνει» έτσι από μόνος του για να αποδοθεί η τιμή στους Black Sabbath στο προτελευταίο κομμάτι (αν και κομμάτι της πρώην  μπάντας του Scott, Across The River) και να κλείσουν όλα αφήνοντας σκόνες, καπνούς και μυρωδιά μπύρας παντού στο κρυμμένο τραγουδάκι μετά το τέλος του μαγικού "Whitewater".

Μπάντα καπνός και δίσκος σταθμός. Άραγε αν τους έδιναν λίγη δωρεάν μπύρα θα ξαναέστηναν την μπάντα, όπως ο Reeder είχε δηλώσει σε ερώτηση για πιθανό reunion; Ό,τι και αν παίζει, όπου κι αν βαδίζει ο καθένας τους, ό,τι κι αν κρύβει το μέλλον, όπως κι αν φέρονται πια, η αγάπη μας γι' αυτούς διογκώθηκε και ο τρόπος τους πέρασε στην αιωνιότητα και χάλασε πολλούς ενισχυτές ανά τον πλανήτη. Στην υγειά τους!
  • SHARE
  • TWEET