Fates Warning

Disconnected

Metal Blade (2000)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 29/07/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Όταν συνήθως αναφέρεται κάποιος στο μεγαλείο και την προσφορά των Fates Warning, αυτό γίνεται για να τιμήσει κυρίως δίσκους της πρώτης και δεύτερης φάσης της μπάντας (και δικαίως βέβαια μέχρι κάποιο σημείο), αδικώντας συνήθως έτσι έναν ακόμα καταπληκτικό δίσκο που προσέφερε μετά από όλα αυτά τα αριστουργήματα. Το ένατο άλμπουμ των Fates Warning, ονόματι "Disconnected", κυκλοφόρησε έχοντας να ξεπεράσει ένα μοναδικό καλλιτεχνικό επίτευγμα που προηγήθηκε. Τα λόγια περιττεύουν για το "A Pleasant Shade Of Grey" φαντάζομαι, καθώς για πολλούς ακροατές, οπαδούς της μπάντας, το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί δίσκο - βίωμα και όχι κάτι απλοϊκό.

Παρ' όλα αυτά, και με αφορμή την επίσκεψη των Fates Warning στη χώρα μας, η επιλογή του "Disconnected" για μια σύντομη παρουσίαση κρίθηκε απαραίτητη, μιας και αποτελεί ένα από τα πιο αδικημένα άλμπουμ του χώρου και σίγουρα υποτιμημένο σε σχέση με τις παρελθοντικές δημιουργίες της μπάντας, ενώ από την άλλη είναι σίγουρα ένας δίσκος που αξίζει της προσοχής. Και αξίζει της προσοχής γιατί στην ουσία δεν υστερεί σε σχέση με τα "A Pleasant Shade Of Grey" και "Inside Out" που προηγήθηκαν και παρουσίασαν τους Fates Warning μια ακόμα φορά ανανεωμένους και με διάθεση για αλλαγές. Αν το προηγηθέν "A Pleasant Shade Of Grey" υπήρξε η πιο συναισθηματική και εσωστρεφής δισκογραφική στιγμή των Fates μέχρι τότε (και μέχρι σήμερα), το "Disconnected" εκμεταλλεύτηκε αυτό ακριβώς το άνοιγμα σε ακόμα πιο καθαρές «progressive rock» πατέντες και τον συνεχιζόμενο συνθετικό οίστρο του Jim Matheos.

Οι Fates Warning ως τρίο πλέον και με τους γνώριμους Joey Vera και Kevin Moore σε μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα, μπήκαν στη νέα χιλιετία δυνατοί και γεμάτοι υποσχέσεις να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Ποιά κεκτημένα; Τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστικό ρόλο στο progressive metal/rock με συνεχόμενες κυκλοφορίες που στάθηκαν και στέκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Και το "Disconnected" έρχεται ακριβώς να διατηρήσει αυτό το συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο, με τον Matheos να γράφει μερικούς ακόμα ύμνους, τον Zonder να παραδίδει μαθήματα έξυπνου drumming και τον καταπληκτικό Ray Alder να δίνει μοναδικές πάλι ερμηνείες. Είτε όσον αφορά το "One", είτε πιο ταξιδιάρικες, μοναδικές συνθέσεις σαν το "Still Remains". Σε πλήρη ισορροπία με την αποξένωση του εξωφύλλου και του artwork εν γένει, το "Disconnected" στα 51 συνολικά λεπτά που διαρκεί συνεχίζει το μοτίβο των μελαγχολικών αναζητήσεων και της εσωστρέφειας της μπάντας μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αναζήτησης και προσφοράς μοναδικών δίσκων. Παρ' όλα αυτά, το κάνει με μια γλυκύτητα και ζεστασιά στις συνθέσεις, γνώρισμα χαρακτηριστικό των Fates Warning εξάλλου.

Είναι η εποχή λίγο πριν τους Redemption για τον Alder ή τους OSI για τον Matheos και σχεδόν παράλληλα με τους πιο «alternative» Engine, οπότε τα μέλη αναγκαστικά περνάνε τις επιρροές τους και τις διαθέσεις για αλλαγή στο "Disconnected", κάτι που εν τέλει αποβαίνει χαρακτηριστικό για την ατμόσφαιρα του δίσκου και την εναλλαγή των συναισθημάτων μεταξύ των συνθέσεων. Σίγουρα δε θυμίζει εποποιΐες σαν το "Awaken The Guardian" ή τέλειους δίσκους σαν το "Perfect Symmetry", αλλά οι Fates Warning του "Disconnected", ως η μπάντα πλέον του Matheos και όχι του συνόλου, συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά τη σημαία. Μελωδίες που ταξιδεύουν, ψυχελεδικά σε σημεία πλήκτρα του Moore και γενικώς μια ατμόσφαιρα που δύσκολα αφήνει ασυγκίνητο έναν οπαδό του προοδευτικού ήχου και των Fates ειδικότερα. Και αν αναλογιστεί κανείς το μοναδικό σερί δίσκων της συγκεκριμένης μπάντας, γίνεται ακόμα πιο κατανοητό το λατρευτικό «status» μεταξύ των ακροατών τους. Το "Disconnected" πιθανότατα να μην είναι το καλύτερο Fates Warning άλμπουμ για τους περισσότερους, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα της αδιάλειπτης, μέχρι τότε, δισκογραφικής τους παρουσίας και αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό το σεβασμό που έχουν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια για την προσφορά τους. Τώρα το κατά πόσο οι Fates Warning μπορούν να βγουν από την αφάνεια, χωρίς την αφορμή συναυλιών - flashbacks, και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, αυτό θα φανεί και από την συνεργασία μιας άλλης Fates Warning πατέντας, με τον Matheos και τον Arch σε μια παρελθοντική αναζήτηση.
  • SHARE
  • TWEET