Ozzy Osbourne

God Bless Ozzy Osbourne

Eagle Rock Entertainment (2011)
Από τον Κώστα Πολύζο, 19/12/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Υπάρχει μια τάση για κυκλοφορία αυτοβιογραφικών DVD / Blu-ray το τελευταίο διάστημα, από την οποία δε θα μπορούσε να απέχει ο Ozzy, καθοδηγούμενος από τη δαιμόνια manager και σύζυγό του, Sharon Osbourne.

Το "God Bless Ozzy Osbourne" είναι κατά κάποιον τρόπο η οπτικοακουστική μορφή του "I Am Ozzy", της αυτοβιογραφίας που είχε κυκλοφορήσει το 2010 και μας περιγράφει μέσα από αφήγηση αλλά και αρκετά talking heads την ιστορία του ανθρώπου που, ενώ θα έπρεπε να είχε τινάξει τα πέταλα εδώ και πολύ καιρό, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος να δισκογραφεί και να περιοδεύει.

Η σκηνοθεσία του όλου εγχειρήματος έχει ως βάση τη λίγο πριν την αποχώρηση του Zakk Wylde εποχή, όπου καταγράφονται στιγμές από την καθημερινότητα του Ozzy (ξενοδοχεία, παρασκήνια, εκδηλώσεις, σπίτι κλπ.) και με διάφορα βιντεάκια, φωτογραφικά slide shows και συνεντεύξεις παλιών και νυν συνεργατών του, αλλά και μελών της οικογένειάς του, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής του.

Αφού μάθουμε λίγα πράγματα για τα μαθητικά του χρόνια στο Birmingham, θα φτάσουμε να δούμε πώς από φτωχοδιάβολος με θητεία και στην ψειρού μετατράπηκε σε rock star με τους Sabbath, αλλά και τι επίπτωση είχε αυτό πάνω του. Υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο τι γινόταν εκείνη την εποχή στη ζωή του Ozzy, με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ να παίζουν ίσως τον σημαντικότερο ρόλο.

Θα δούμε πώς ο θάνατος του πατέρα του τον διέλυσε ψυχολογικά και τον έριξε ακόμα πιο βαθιά στο έρεβος των καταχρήσεων, αλλά και πώς αντέδρασε στην ανακοίνωση της απόλυσής του από τους Sabbath. Στη συνέχεια έχουμε την περιγραφή της επαγγελματικής ανάκαμψης με την Randy Roads εποχή και κάπως έτσι τελειώνει το μουσικό μέρος της βιογραφίας.

Από εκεί και πέρα έχουμε μια εστίαση στα προβλήματα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και το πώς επηρέαζαν αυτά τη ζωή του και τον περίγυρό του (οικογένεια, φίλους, συνεργάτες), περιγράφοντας πολύ σκοτεινές στιγμές της ζωής του, όταν η λέξη νηφάλιος του ήταν εντελώς άγνωστη. Το ντοκιμαντέρ θα καταλήξει με παρασκήνιο από την "The Osbournes" εποχή, το reality show του MTV, για να μάθουμε (όχι πως δεν το ξέραμε) πόσο «κομμάτια» ήταν ο Ozzy και πόσες σκηνές «ακατάλληλες» για την τηλεόραση αναγκαστικά κόπηκαν στο μοντάζ.

Τα extras που συνοδεύουν αυτή την κυκλοφορία είναι σχετικά φτωχά, καθώς κυρίως έχουμε να κάνουμε με ολιγόλεπτα βίντεο, με τον Ozzy ημίγυμνο να μιλάει για τα τατουάζ του μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη, να μαλακίζεται με ένα πανάκριβο set home cinema στο υπνοδωμάτιό του ή να περιγράφει την ιδέα πίσω από το Ozzfest.

Αυτό το documentary γύρω από τη ζωή του Prince Οf Darkness, πέρα από μουσικό, έχει και ιατρικό ενδιαφέρον, καθώς το μεγάλο ερώτημα που εγείρει είναι το πώς στο διάολο αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη ζωντανός μετά από τόσες καταχρήσεις, για το οποίο απάντηση δε μπορεί να δώσει κανείς γιατρός, πόσο μάλλον εμείς οι απλοί οπαδοί. Απλά δείτε το και θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάω. Α... να μην ξεχάσω, παρακολουθήστε το μόνο με υπότιτλους, αλλιώς δε θα βγάλετε άκρη όταν μιλάει ο γέροντας.
  • SHARE
  • TWEET