Youth Valley

Lullabies For Adults

Make Me Happy Records/ Shelflife Records (2023)
Από την Ειρήνη Τάτση, 23/06/2023
Νανουρίσματα που δεν επιδιώκουν τον ύπνο μα τα τραγουδισμένα όνειρα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η πρώτη φορά που όλοι μας είδαμε από κοντά τους Youth Valley, μιας που ήταν και η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση, υπήρξε αυτή η συγκινητική στιγμή στο Release Festival του 2022. Ήταν το πρώτο συγκρότημα που βλέπαμε σε φεστιβαλική σκηνή εδώ και χρόνια. Πολλοί νομίσαμε ότι ενθουσιαστήκαμε από την αναμονή, μα η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτή την ψευδαίσθηση. Ο ενθουσιασμός πραγματικά προέκυψε από το γεγονός πως οι Youth Valley είναι ένα εξωπραγματικά δεμένο συγκρότημα που αναγνωρίζει πως να εμφυσήσει το σήμερα σε μουσικές βαθιά ριζωμένες στη δεκαετία των 90’s κι από το γεγονός πως μας μάγεψαν τότε με τον καθαρότερο ήχο (που η μουσική τους καλώς ή κακώς το απαιτεί) εκείνης της πολύπαθης βραδιάς.

Ενώ παρακολουθώ τους Youth Valley από τα πρώτα τους αυτά βήματα μιας που τσίγκλισαν το παπουτσοκοιταχτικό ραντάρ μου, η στιγμή τους να λάμψουν έφτασε με την πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία, "Lullabies For Adults". Αν υπήρχε αντικειμενική καλαισθησία (κάτι με το οποίο κάθετα διαφωνώ), το "Lullabies For Adults" μάλλον αγγίζει αυτό το πρωτόλεια όμορφο. Αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα της νοσταλγίας, του wanderlust, της ανάμνησης που καλύτερα που είναι ανάμνηση. Οι μουσικές τους επιρροές από alternative, shoegaze και συχνά post-rock ηχοτοπία δεν δείχνουν καμία πρόθεση να κρυφτούν, λαμβάνουν επιθετική μορφή και αγκαλιάζουν με σκληρή αγάπη ενσυναίσθησης τον ακροατή.

Εξ αρχής ξεχωρίζω το μουσικό παραλήρημα του "Godheads", ένα κομμάτι λακωνικό στιχουργικά μα τόσο πλούσιο μουσικά που φανερά δεν το χρειάζεται. Εν αντιθέσει, τα singles "February" και "Hurricane" φιλονικούν μεταξύ κοινωνικού άγχους και αθώου νεανικού έρωτα με κάθε τους λέξη, προβάλλοντας πρακτικά δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και το κερασάκι στην τούρτα ως bonus track, "Father Forgets" φαντάζει μια διαρκή πάλη τοποθέτησης του ατόμου σε σχέση με την πατρική φιγούρα, ειδικά αν μοιράζονται το ίδιο βιολογικό φύλο. Όλες οι άλλες συνθέσεις στο μεταξύ, συναποτελούν αξιοζήλευτα κομμάτια που κάνουν το "Lullabies For Adults" να λάμπει, τόσο λαμπρά όσο και το πανέμορφό του εξώφυλλο που με στέλνει συνειρμικά να θυμηθώ το "Plains Of The Purple Buffalo" των *shels.

Με μια παραγωγή που δε θυμίζει σε τίποτα πρώτο δίσκο συγκροτήματος, μιας που η κάθε κρυστάλλινη νότα εντός του "Lullabies For Adults" ακούγεται καθαρά μέσα στα μύχια του μυαλού, νομίζω πως έχουμε να μιλήσουμε για μια δουλειά εντός της οποίας δεν μπορώ να βρώ τίποτα λάθος. Οχτώ (και άλλη μία) συνθέσεις που τα λεκτικά τους νανουρίσματα δε σε στέλνουν σε ένα βαθύ, συναισθηματικά κενό ύπνο. Τα λόγια τους μοιράζονται μια κοινή, αναδυτική κοινωνική σκέψη και σε στέλνουν να ονειρευτείς, με μάτια κλειστά η ανοιχτά, ένα μέλλον ευοίωνο, από αυτά που θυμίζουν αγκαλιά. Και μου έχουν λείψει μουσικές που με κάνουν να σκέφτομαι τα προβλήματα ευχάριστα.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET