Whitesnake

The Purple Album

Frontiers (2015)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 10/06/2015
Αυτό το άλμπουμ θα είναι ο πάτος του βαρελιού ή έχει κι άλλο;
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Είναι κάποιες στιγμές που πραγματικά αναρωτιέμαι αν όλα τα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με την μουσική, κάποιοι μουσικοί τελικά μας κοροϊδεύουν ή όχι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κάποια σχήματα «πρέπει» να ηχογραφήσουν έναν δίσκο και να κάνουν περιοδεία για να γεμίσουν τις τσέπες τους. Άλλωστε αφού η ενασχόλησή τους με την μουσική είναι το κύριο επάγγελμά τους για τα προς το ζην είναι λογικό και αναμενόμενο.

Με ορισμένους καλλιτέχνες όμως που έχεις «μεγαλώσει» μαζί, έχεις άλλες απαιτήσεις. Θέλεις να παράγουν προϊόν νέο, όσο το δυνατόν φρέσκο και καλό ηχητικά προς τέρψη των αυτιών σου. Θέλεις να ακούς την μουσική τους και να την αγοράζεις σε κάθε μορφή έκδοσης ανάλογα με το πόσο φανατικός με το σχήμα είσαι.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλεις να βλέπεις μουσικούς να γελοιοποιούνται με τις συμπεριφορές και τα λεγόμενά τους ή τις μουσικές επιλογές που κάνουν. Τα παραδείγματα πολλά τα τελευταία χρόνια και, μάλλον όχι τυχαία, όλα είναι από μεγαθήρια του μουσικού στερεώματος. Ίσως γιατί έχουν «σηκώσει ψηλά τον αμανέ».

Δυστυχώς στην λίστα πια προστέθηκε και ο κος David Coverdale, ιθύνων νους των Whitesnake, ενός σχήματος που πραγματικά αν δεν υπήρχε, η μουσική θα ήταν φτωχότερη. Φέτος έκανε ένα μεγάλο λάθος, που ίσως ανοίξει την ταφόπλακα που θα τον «θάψουμε» για πάντα. Ελλείψει έμπνευσης για νέο υλικό, αποφάσισε να «πατήσει» σε παλιό αγαπημένο υλικό που έχει συμμετάσχει και να κυκλοφορήσει κάτι που προσβάλει και τον ίδιο αλλά και όσους εμπλέκονται. Τα άλλα μέλη της τωρινής σύνθεσης των Whitesnake βεβαίως μισθοφόροι είναι, δεν τους νοιάζει, αφού πληρώνονται ίσως και αδρά.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, στην καινούργια κυκλοφορία εμπεριέχονται τραγούδια που ο ίδιος έχει πει στα άλμπουμ των Deep Purple "Burn" (1974), "Stormbringer" (1975) και "Come Taste The Band" (1975), με την ζυγαριά να γέρνει σαφώς στα δυο πρώτα ως προς τις τελικές επιλογές των τραγουδιών. Βάσει των λεγομένων του πριν την κυκλοφορία, ήθελε να τιμήσει τους Deep Purple. Ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί του δεν νομίζω να πίστεψαν αυτή την δήλωση.

Και άντε να δεχτώ ότι κάθε μουσικός έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και κρίνεται. Η σκέψη του για να αποδώσει φόρο τιμής στην περίοδο που ήταν στους Deep Purple, άσχημη δεν ήταν. Άσχημο είναι το αποτέλεσμα. Είμαι της άποψης όταν θέλεις να διασκευάσεις τραγούδια που έχουν μεγαλώσει γενιές μαζί τους, τραγούδια που για κάποιους ήταν η μουσική συντροφιά σε πάρα πολλές στιγμές της ζωής τους, να προσέχεις πως τα «αγγίζεις». Και πάνω από όλα να μπορείς να το κάνεις. Γιατί ο Coverdale «δεν το 'χει» πια. Μεγάλωσε και φαίνεται. Το γεγονός ότι έχει γεράσει και αυτός και η φωνή του, δυστυχώς τον γελοιοποίει. Αποφάσισε να ξαναπεί τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία και δυστυχώς ασέλγησε πάνω τους χωρίς λόγο. Προσπάθησε να «φέρει» τις συνθέσεις πιο κοντά στον ήχο των Whitesnake, κάνοντάς τες ελαφρώς πιο βαριές, με πιο σύγχρονη παραγωγή. Αλλά και πάλι το αποτέλεσμα προκαλεί.

Μεγάλες διαφορές στην δομή των τραγουδιών δεν υπάρχουν από τις αυθεντικές εκτελέσεις. Αυτό που όμως είναι ανύπαρκτο είναι η σπίθα που είχαν οι πρώτες εκτελέσεις. Ότι ακούγεται στο Μωβ Άλμπουμ δεν συγκινεί ούτε δευτερόλεπτο, απλά φέρνει στον νου το ένδοξο παρελθόν. Μέχρι εκεί. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μειονέκτημα του δίσκου είναι ο τρόπος που ερμηνεύει τα τραγούδια ο Coverdale. Έχει την τεχνική να το κάνει, όχι όμως και την φωνή που τον έχουμε συνηθίσει. Δεν θέλω να φανώ κακός αλλά εικάζω ότι μπορεί και να έχει γίνει επεξεργασία της φωνής του στο στούντιο. Όλες οι συνθέσεις είναι λες και ένα νεανικό σχήμα αποφάσισε να κάνει έναν δίσκο διασκευών στους Deep Purple.

Όσοι παρακολουθούν την σειρά "Game Of Thrones", θα έχουν ακούσει στον τρέχοντα κύκλο επεισοδίων την φράση: «Ο Βορράς Θυμάται». Το ίδιο και οι οπαδοί. Δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι οι Whitesnake έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην μουσική και αυτό είναι παραδεκτό από τους πάντες. Το να μην σου «κάνουν» στο αυτί, το δέχομαι, να μην τους σέβεσαι όχι. Δυστυχώς όμως ο Coverdale «έβγαλε τα μάτια του μόνος του». Η κυκλοφορία λόγο ύπαρξης δεν έχει παρά μόνο να αυξηθούν οι περιουσίες των μελών που απαρτίζουν ένα σχήμα που κάποτε σε έκανε να κλαις και πια σε κάνει να γελάς από την κατάντια και τον ξεπεσμό. Ακόμα και οι πόρνες που εκδίδονται έχουν πιο πολύ αξιοπρέπεια. David, σταμάτα να ασχολείσαι με την μουσική αν είναι να έχεις μόνο τέτοιες κυκλοφορίες. Φτάνει πια, δεν έχεις να δώσεις άλλο. Αρκετά.
  • SHARE
  • TWEET