Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Klaus Schulze

Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με Tangerine Dream και Hans Zimmer, ενώ κυκλοφόρησε περισσότερα από 60 άλμπουμ

28/04/2022 @ 11:59

Ο σπουδαίος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, Klaus Schulze έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Frank Uhle, ιθύνοντα νου της δισκογραφικής του μουσικού, SPV, o Γερμανός έπασχε από μια, αδιευκρίνιστη, μακροχρόνια ασθένεια, με τον θάνατό του, το βράδυ της 26ης Απριλίου, να χαρακτηρίζεται ως ξαφνικός.

Γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1947 στο Βερολίνο, ο καλλιτέχνης αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Kraut Rock σκηνής, καθώς και έναν πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αποτέλεσε έναν από τους διαμορφωτές του μουσικού ρεύματος του Βερολίνου, και υπεύθυνος για την εξέλιξη και εδραίωση μιας σειράς ιδιωμάτων, από το ambient μέχρι την techno.

Επί περισσότερα από 50 χρόνια, ο «Νονός της Techno», όπως επίσης ήταν γνωστός, κυκλοφόρησε περισσότερα από 60 άλμπουμ, ξεκινώντας την πορεία του ως ντράμερ στους Tangerine Dream (συμμετέχοντας στο ντεμπούτο τους "Electronic Meditation") και Ash Ra Tempel (στο ομότιτλο άλμπουμ τους), ενώ στην πορεία του συνεργάστηκε με δημιουργούς όπως οι Steve Winwood, Michael Shrieve, Ernst Fuchs, Rainer Bloss και Lisa Gerrard.

Αξίζει να σημειωθεί πως πιο πρόσφατα ο Schulze συνεργάστηκε με τον περίφημο Hans Zimmer, δουλεύοντας πάνω στο soundtrack του "Dune", που κέρδισε και το σχετικό Όσκαρ στην σχετική κατηγορία.

Μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες κυκλοφορίες του, αποτελούν τα άλμπουμ "Irrlich" (1972 - ηχογραφημένο με ένα παλιό organ και έναν ενισχυτή), "Cyborg" (1973 - όπου πειραματίστηκε με ένα VC3 synthesizer, αποτελώντας επιρροή στην ambient σκηνή), "Moondawn" (1976 - το πρώτο του άλμπουμ με αξιοποίηση του Moog Synthesizer), "X" (1978 - με το κομμάτι "Frank Herbert" να ενσωματώνεται από τον Zimmer στο soundtrack της ταινίας "Dune"), "Dune" (1979), "Farscape" (2008 - με τη Lisa Gerrard), και "Kontinuum" (2007) ενώ φέτος επρόκειτο να κυκλοφορήσει το "Deus Arrakis" στις 10 Ιουνίου.

  • SHARE
  • TWEET