Various Artists

Trapped Under Ice Vol. 1

Temple Of Mystery (2019)
Από τον Γιάννη Δούκα, 18/03/2019
Canadian Metal στα καλύτερά του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τι μπορεί να προσφέρει μια συλλογή όταν το ημερολόγιο γράφει 2019; Όταν μπορείς ανά πάσα στιγμή να τσεκάρεις όποιο όνομα θες απλά κλικάροντάς το στο ίντερνετ. Γίνεται αντιληπτό ότι για να έχει νόημα μια τέτοια προσπάθεια δε θα πρέπει απλά να μένει στη πληροφορία του οιοδήποτε συγκροτήματος αλλά να προσφέρει και άλλα.

Ευτυχώς εδώ υπάρχει πληθώρα λόγων που δικαιολογούν την ύπαρξη του "Trapped Under Ice Vol. I". Για να είμαι όμως ειλικρινής, ξεπερνά και το όριο της απλής δικαιολογίας και φτάνει στην απαραίτητη ενασχόληση, όχι μόνο για τους λάτρεις του Καναδέζικου underground. Πραγματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, σε όλους τους τομείς. Ας αρχίσουμε λοιπόν...

1. Τα τραγούδια δε λάμπουν απλά  από θέμα ποιότητας αλλά σε γραπώνουν από τα... Κυμαίνονται από κλασικό heavy, hard/rock έως speed/ thrash. Περιλαμβάνουν νέα group, άλλα δίχως δισκογραφική παρουσία και άλλα με κάνα δύο άλμπουμ στη πλάτη τους.

2. Όλα τα τραγούδια, τουλάχιστον τη στιγμή που γράφεται ετούτη η παρουσίαση είναι ακυκλοφόρητα. Αυτό θα μπορούσε να σήμαινε ότι έχουμε να κάνουμε με τίποτε περισσευούμενα. Ουδεμία σχέση, πολλά από τα κομμάτια εδώ μέσα παίζει να είναι και από τα καλύτερα που έχουν βγάλει τα εν λόγω σχήματα.

3. Η συλλογή παρά το εύρος που καλύπτει έχει ροή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε μια περίοδο που ακούς DJ να βαράνε τυχαία τη μια επιλογή μετά την άλλη. Η μετάβαση από το ένα στυλ στο άλλο ρέει αβίαστα, ίσως και λόγω της ποιότητας των συνθέσεων.

4. Η δουλειά που έχει γίνει στο artwork από τον Rob Vomitor των Vomitor (!!!) είναι αντάξια του τεράστιου συγκροτήματός του. Παράλληλα το booklet με τις πληροφορίες για τα σχήματα μαζί με συνεντεύξεις, κάτι σαν zine σκεφτείτε, είναι τόσο γουστόζικο που σε λιώνει.

Ας συνεχίσουμε με κάποιες πληροφορίες για τα δέκα συγκροτήματα και τις αντίστοιχες συνθέσεις.

1.Traveler - "Betrayer"

Κλασσικό heavy metal από το Calgary όπου συμμετέχει ο κιθαρίστας Matt Ries μαζί με τον Jean Pierre Abboud στα φωνητικά. Ο τελευταίος ίσως είναι γνωστός και από τη συμμετοχή του στους Gatekeeper. Εδώ τα φωνητικά του είναι κορυφαία και ειλικρινά ανυπομονούμε για το ομότιτλο ντεμπούτο τους που θα βγει σύντομα. Θα ασχοληθούμε πάλι με αυτούς, πρόκειται περί πραγματικά νέας ανερχόμενης δύναμης.

2. Metalian - "Streets Of Fire"

Στο Montreal οι Priest βασιλεύουν. Ευτυχώς για μας. Οι Metalian έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο δίσκους και μας τρελαίνουν με τα απίστευτα solo. Στο "Streets Of Fire" θα ακούσετε τις καλύτερες κιθάρες της συλλογής και ένα σημείο στη μέση που σπέρνει. Α, και πολύ Agent Steel.

3. Cauchemar - "Comme Un Poignard"

Η Annick Giroux γράφει βιβλία για μαγειρική και μέταλ, γράφει στο εκπληκτικό Iron Fist και συνάμα μας ταξιδεύει με τους Cauchemar. Πιο Old school δε πάει. Ο ήχος είναι όνειρο, τα φωνητικά της δίχως να παίρνουν δάφνες κολλάνε στο στυλ και ειδικά η απαγγελία στη μέση του "Comme Un Poignard" μας σηκώνει τη τρίχα. Αν οι Pagan Altar είχαν βγάλει τέτοιο τραγούδι θα το είχαν όλοι σε λίστες.

4. Occult Burial - "Fight For Survival"

Ανίερη τριάδα, κοντά σε black/thrash μονοπάτια. Είχαν κυκλοφορήσει το "Hideous Obscure" το 2016 το οποίο ήταν απλά συμπαθητικό. Λοιπόν εδώ έχουμε μακράν το καλύτερο τραγούδι τους στο οποίο έχει παρεισφρήσει μια αύρα από Exciter. Enough said.

5. Starlight Ritual - "Demons"

Φρέσκο αίμα, με δύο ep μέχρι στιγμής στο παλμαρέ τους. Αυτούς για να πω την αλήθεια δε τους ήξερα αλλά το "Demons" με τη Piledriver χροιά του με έκανε μανιακό μαζί τους. Έχουν μια πιο κλασσική Black Sabbath αντίληψη στα άλλα τραγούδια τους αλλά αυτό εδώ είναι δυναμίτης.

6. Freeways - "Heavy Rescue"

Και ετούτοι εδώ δεν έχουν κυκλοφορήσει LP. Αποτελούν τη πιο hard/rock στιγμή της συλλογής με το "Heavy Rescue" να έχει ουκ ολίγες Thin Lizzy επιρροές. Η φωνή είναι πραγματικά τσαχπίνικη και η σύνθεση αλανιάρα.

7. Barrow Wight - "Morgul Blade"

Από τη πρωτεύουσα του Καναδά, οι Barrow Night είναι περίπτωση. Θεματολογικά ασχολούνται με τον κόσμο του Tolkien το δε "Morgul Blade" ξεπερνάει το πρώτο τους δίσκο "Kings In Saurons Service". Επιρροές από Motorhead και κάτι από Amebix συγκροτούν ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ.

8. Spell - "Silent Towers"

Άλλη περίπτωση. Είναι σχετικά γνωστό όνομα, έχουν δύο δίσκους ήδη και έρχονται από το Vancouver. Πολύ δύσκολα τους περιγράφεις αφού βγάζουν κάτι παράξενο σαν στυλ. Τα πλήκτρα τους κτίζουν ονειρικούς κόσμους, κοντά σε παλιό progressive rock, αλλά έχουν και heavy αισθητική που θα μπορούσες να τους βάλεις και επηρεασμένους από NWOBHM. Το "Silent Towers" έχει ατμόσφαιρα και αν το refrain δεν έμπαινε τόσο άγαρμπα θα ήταν άριστο.

9. Blackrat - "From The Tideless Sea"

Εκ Calgary ορμώμενοι οι Blackrat είναι ένα black/thrash τρίο και ένα από τα πιο ακραία τραγούδια της Trapped Under Ice. Εδώ όλα τα λεφτά είναι το φινάλε του "From The Tideless Sea". Riff ισοπέδωσης.

10. Emblem - "Fast Rocker"

Obscure καταστάσεις. Heavy metal που αναδύει κάτι το παλαιό. Μου θυμίζουν Brocas Helm, διασκευάζουν Thunder Rider και Virtue, οπότε μάλλον αντιλαμβάνεστε το μονοπάτι πάνω στο οποίο βαδίζει το "Fast Rocker". Καλό φινάλε.

Θαρρώ ότι αυτή η συλλογή θα αγαπηθεί και θα μείνει στο πέρας του χρόνου. Ήδη έχουν αρχίσει κάτι συναυλίες στον Καναδά όπου διάφορα από τα group εδώ δίνουν live μαζί. Μακάρι να έχει και ανάλογη συνέχεια.

  • SHARE
  • TWEET