Culted

Vespertina Synaxis - A Prayer For Union & Emptiness

Season Of Mist (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 09/09/2019
Μια σύμπραξη διαφορετικών ειδών, η οποία διαθέτει προοπτικές
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Culted είναι περίεργο συγκρότημα. Για την ακρίβεια, μόνο τυπικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν συγκρότημα μιας και τα μέλη της μπάντας δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ στο ίδιο δωμάτιο. Ο τραγουδιστής της μπάντας, Daniel Jansson, κάτοικος του Γκέτεμποργκ, δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τα υπόλοιπα τρία, Καναδικής καταγωγής, μέλη της μπάντας. Πάραυτα, έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα οκτώ χρόνια ύπαρξής τους δυο ολοκληρωμένους δίσκους. Αυτές τις μέρες, οι Culted κυκλοφορούν ένα mini-δίσκο, που χάριν ευκολίας λόγω του μεγάλου τίτλου του, θα αναφέρομαι σε αυτόν ως "Vespertina Synaxis".

Στα τρία κομμάτια του και με διάρκεια κοντά στη μισή ώρα, το "Vespertina Synaxis", επιχειρεί, μια όχι και τόσο ξένη στους οικείους της μπάντας, σύμπραξη. Η κεντρική καλλιτεχνική πρόταση των Culted, είναι ένας συνδυασμός doom metal συνθετικού σκελετού, αρκετών δόσεων post metal και industrial,και όλα αυτά σε ένα black metal περιτύλιγμα. Με τις ταχύτητες να μην είναι υψηλές σχεδόν ποτέ, η μπάντα επικεντρώνεται στο sampling, στις «υπόγειες» συχνότητες και εντάσεις και στην επιδίωξη μιας αποπνικτικής αλλά και υπνωτικής ατμόσφαιρας. Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που ο ήχος γίνεται πιο σκληρός, θυμίζοντας τα υπνωτικά black περάσματα των προ δεκαπενταετίας Blut Aus Nord, κυρίως όμως γίνεται λόγος για ένα δυστοπικό blackened doom.

Το εναρκτήριο "A Prayer For Union", δεν έχει τη δομή ενός «κανονικού» κομματιού, και λειτουργεί ως επί το πλείστον, με τα samples και τις ηλεκτρακουστικές του κιθάρες, ως εισαγωγή στο όλο κλίμα. Βέβαια, αυτό δεν το εμποδίζει από το να ήταν soundtrack μιας arthouse ταινίας, με τον κινηματογραφικό του διάλογο και τη βίαιη κλιμάκωσή του, η οποία όμως είναι σε πλήρη αντίθεση με την υπνωτική μουσική. Η συνέχεια, με το δεκάλεπτο "Dirty Black Chalice" που είναι και αυτό που ξεχωρίζει, παρατάσσει όλα τα όπλα του συγκροτήματος. Industrial drumming, κιθαριστικός τόνος που θυμίζει σχετικά black metal συγκροτήματα, μπάσο που εξερευνεί με ενδιαφέροντα τρόπο τη σύνθεση καθοδηγώντας την, όλα συνθέτουν ένα απαιτητικό άκουσμα. Η σποραδική επανεμφάνιση της ηλεκτρακουστικής κιθάρας δεν λυτρώνει τον ακροατή, απλά δίνει διαρκώς τη θέση της στο ασήκωτο groove. Η συνέχεια με το ομότιτλο, ρίχνει άμεσα τους τόνους. Τελετουργικά επαναλαμβανόμενο percussion και sampling, κιθάρες που δεν συνθέτουν ολοκληρωμένα riff αλλά απλά επανέρχονται σαν κύματα μιας ήρεμης θάλασσας, κυριαρχούν σε μια δωδεκάλεπτη σύνθεση που είναι πιο πολύ μήνυμα παρά πομπός, θα μπορούσε όμως να διαρκεί λιγότερο.

Το "Vespertina Synaxis" είναι μια κυκλοφορία που επιδιώκει να περάσει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Πολύ κοντά σε dark ambient ή industrial αισθητικές, οι Culted, με το ψυχεδελικό τους blackened doom δίνουν μια πιθανή πρόγευση του επόμενου δίσκου τους. Παρά το γεγονός πως δεν λειτουργεί ο ηχητικός συνδυασμός εξίσου πετυχημένα καθ’ όλη τη διάρκεια του "Vespertina Synaxis", η μπάντα φαίνεται να έχει ένα ξεκάθαρο όραμα του πως θέλει να ηχεί. Με τα περιθώρια βελτίωσης να είναι και μεγάλα αλλά και εμφανή, ο ακροατής θα μπορεί μόνο να ελπίζει για έναν ενδιαφέροντα πειραματισμό στον επόμενο δίσκο της μπάντας. Μέχρι τότε, οι ακροάσεις του "Vespertina Synaxis" μπορούν να προσδώσουν ενδιαφέρον και μια νέα τροπή σε βραδιές περισυλλογής, ή ως χαλί για την ανάγνωση ενός βιβλίου.

  • SHARE
  • TWEET