Tvinna

One / In The Dark

By Norse Music (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 09/02/2021
In the Circle -(of Dark Pop / Progressive / Electronica)- we are all equal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

 

Ο Κύκλος.
Μέσα από τον μακρύ δρόμο τής ιστορίας, οι γυναίκες συνήθιζαν να συγκεντρώνονται σε ομάδες, σε ποικίλα μεγέθη κι αν ήταν απαραίτητο, κρυφά. Μοιράζονταν τις γνώσεις τους, την αγάπη τους, την αρχαία σοφία και γιόρταζαν τη γυναικεία φύση. Μέσα στον κύκλο τους δημιουργούσαν έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστούν ιστορίες και μυστήρια. Να διοχετεύσουν μεταξύ τους δύναμη και ζεστασιά. Οι Tvinna είναι ένας κύκλος από γυναίκες. Μια κοινότητα, μια συγκέντρωση. Συνεχίζουν να υφαίνουν τα νήματα που γυναίκες είχαν αρχίσει να περιστρέφουν πριν από αιώνες. Μόνο που αυτές υφαίνουν σε κυματομορφές, στο σχήμα της μουσικής, χρησιμοποιώντας την αγνότητα τής φωνής, φτιάχνοντας έναν ηχητικό κόσμο που η μουσική τους δημιουργεί. Σκοπός τους να αναστήσουν, να θεραπεύσουν και να ξυπνήσουν ότι έχει αποκοιμηθεί. Με τη μουσική τους απελευθερώνουν όλη αυτή τη γυναικεία δύναμη, για να ενισχύσουν αλλά και ανακουφίσουν οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να δεχτεί και να αισθανθεί. Οι Tvinna δεν κρύβονται πια. Είναι ένα στο σκοτάδι.

Η Θεματολογία.
Αυτό λέει άλλωστε κι ο τίτλος τού ντεμπούτου άλμπουμ τους. Η μια έννοια είναι αυτή. Η άλλη έχει μια διαφορετική ερμηνεία. Καθώς ο τίτλος γράφετε "One - In The Dark", αυτό από μόνο του σηματοδοτεί ότι έχουμε ένα concept δημιούργημα, το οποίο την ίδια στιγμή μας δίνει άτυπα την υπόσχεση μιας συνέχειας. Το "One - In The Dark" λοιπόν είναι το πρώτο από τα τέσσερα κεφάλαια, στα οποία οι TVINNA αναλύουν τα διαφορετικά στάδια τής ζωής, και το καθένα συνδέεται με ένα από τα τέσσερα στοιχεία τής φύσης. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ εστιάζει στο πρώτο κεφάλαιο τής ζωής μας. Την κατάσταση τού αγέννητου και τη διαδικασία τής γέννησης. Πως αυτό αντανακλάται μέσα από το στοιχείο τού νερού στα διαφορετικά σχήματα του. Κάθε ένα από τα εννιά τραγούδια αφηγείται μια ιστορία για το από που προερχόμαστε, τη δημιουργία και τη γέννηση. Ένα ζωντανό ον, έξω από το σκοτάδι, συνδεδεμένο και εξαρτημένο.

H Γυναικεία ομάδα.
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται περίτεχνα, μυστηριακά και καλλιτεχνικά από τις Laura, Fiona και Fieke. Ποια είναι όμως αυτά τα υπέροχα πλάσματα; Οι TVINNA είναι ένα διεθνές συγκρότημα που ιδρύθηκε από τις, Laura Fella (Faun), Fiona Rüggeberg (πρώην Faun) και Fieke van den Hurk (Μουσικός / Παραγωγός για τους Eivør, Omnia, Cesair μεταξύ άλλων), με μόνη ανδρική συνοδεία, τους, Rafael Salzmann (Eluveitie) σε κιθάρες και μπάσο και Jasper Barendregt (πρώην Ulsect) στα ντραμς και στα beats.

Επί του πιεστηρίου.
Τρεις γυναίκες, μια θηλυκή ψυχή. Δέσιμο σφιχτό, σφυριλατισμένο με αγάπη και αλληλεγγύη. Ο κρίκος των τριών. Τα πλάσματα αυτά νομίζεις πως δεν ζουν στη Γη. Στην ύπαρξη των female σχημάτων πάντα επανέρχεται ο φόβος τής υπερβολής στη σκέψη μου, ο οποίος καταποντίστηκε τόσο με τη θέα και την ατμόσφαιρα στα μουσικά τους βίντεο, όσο και στην ολοκληρωτική ακουστική εκδοχή τους. Έχοντας ως ενέχυρο το παρελθόν τους, προχώρησα τελικά χωρίς δισταγμό κι αυτό με αποζημίωσε εξαιρετικά γενναιόδωρα. Το ατού τους στιγματίζετε στο πάντρεμα των πολλαπλών φωνητικών στρωμάτων με τους progressive dark και electronica pop ήχους. Ξεφεύγουν όμορφα από τα πατροπαράδοτα folk μονοπάτια, κρατούν τη φύση και τον μυστικισμό στην ατμόσφαιρα, φέρνοντας ταυτόχρονα νέες μεταλλικές επιρροές σε κιθάρες, μπάσο και ντραμς. Εφέ από ηλεκτρονικούς ήχους και ακορντεόν δίνουν μια άλλη ένταση και δύναμη χωρίς όμως να αμφισβητείτε η ομορφιά των συνθέσεων. Το πρώτο τους single, "Kreiz" είναι συγκλονιστικό!

Τα τρία κορίτσια τα καταφέρνουν υπέροχα, και στις εντάσεις και στις αρμονίες. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Κάτι που θα ανταμείψει και εκείνο το κοινό των διαφορετικών μουσικών γούστων. Το ταξίδι των Tvinna μόλις ξεκίνησε, από το σκοτάδι και δεν είναι μόνες.

Site
Facebook
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET