Sweet & Lynch

Only To Rise

Frontiers (2015)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 16/04/2015
Από τις λίγες συνεργασίες καλλιτεχνών που αξίζουν 100% τον οβολό μας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Θα συνεχίσω να επιμένω -μέχρι νεωτέρας και έκτος συγκλονιστικού απροόπτου- να αντιμετωπίζω καχύποπτα τις συνεργασίες μουσικών. Σαφώς δεν αναφέρομαι στις guest συμμετοχές που μπορεί να γίνονται σε άλμπουμ, αλλά στην ένωση δυνάμεων για να προσελκύσουν πιο εύκολα το αγοραστικό κοινό εξαιτίας των ηχηρών ονομάτων. Από την άλλη βεβαίως σκέφτομαι ότι και οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν πόρους να ζήσουν, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι συμπράξεις μουσικών δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που περιμένω σαν οπαδός. Εννοείται ότι δεν προσδοκώ να ακούσω τρομερές δουλειές -ευπρόσδεκτες βεβαίως αν έρθουν- αλλά τουλάχιστον τέτοιες που να μην σπιλώνουν το όνομα και την φήμη όσων καταπιάνονται με αυτές. Η κυκλοφορία ενός αξιοπρεπούς και αξιόλογου δίσκου αν μη τι άλλο τιμάει πάντα τον ακροατή, δείχνοντάς του ότι ο μουσικός τον σέβεται.

Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν δύο καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει πολλά στην σκληρή μουσική όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν. Ο λόγος για τους Michael Sweet, frontman στους Stryper, και George Lynch με θητεία στους Lynch Mob και Dokken. Με την βοήθεια των James Lomenzo στο μπάσο (ex-Megadeth, ex-White Lion) και του Brian Tichy στην drums (ex-Whitesnake) κυκλοφόρησαν την παρθενική δουλειά τους, "Only To Rise". Η φήμη και μόνο των τεσσάρων μουσικών είναι αρκετή για να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, τουλάχιστον να ακούσεις το άλμπουμ. Δυστυχώς, όπως έχω ξαναγράψει, η όποια έλλειψη έμπνευσης και ο καλλιτεχνικός κορεσμός πολλές φορές δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού άλλα περιμένεις και άλλα ακούς.

Ο δίσκος «ανοίγει» με το "The Wish", ένα από τα ωραιότερα τραγούδια για το τρέχον έτος στο μελωδικό hard rock και τα πρώτα χαμόγελα προέκυψαν εύκολα αναμένοντας μια ανάλογη συνέχεια. Η οποία ήρθε ευτυχώς, αφού όλο το άλμπουμ είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογο. Οι δύο μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους μετά την παρότρυνση συνεργασίας του ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρίας που τελικώς κυκλοφόρησε η νέα δουλειά. Όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Sweet, του ζητήθηκε αρχικά να τραγουδήσει στον δίσκο και εκείνος απάντησε ότι θα ήταν καλύτερη ιδέα να γράψουν τα τραγούδια και να κάνουν την παραγωγή του άλμπουμ ο ίδιος μαζί με τον Lynch, και έτσι πρόεκυψε το σχήμα με την βοήθεια και των δύο άλλων πολύ καλών μουσικών. Βάσει του τελικού αποτελέσματος απεδείχθη ότι είχε πολύ δίκιο. Όλα τα χρόνια που είναι και οι δυο μουσικοί στο προσκήνιο, ξέρουν το μυστικό να παράγουν ωραία μουσική, ικανοποιώντας τον οπαδό. Επιπρόσθετα, η εμπειρία που έχουν από τα σχήματα που έχουν συμμετάσχει, τους έχει βοηθήσει να γράφουν τραγούδια που ακούγοντάς τα θα αναγνωρίσεις άμεσα την ταυτότητα των μουσικών.

Το "Only To Rise" αποτελείται από δώδεκα συνθέσεις που δεν θα απογοητεύσουν εύκολα κανέναν, ειδικά όσων δηλώνουν φανατικοί οπαδοί των σχημάτων που έχουν συμμετάσχει οι δυο μουσικοί / συνθέτες του σχήματος. Από την άλλη όμως δεν θα προκαλέσουν και πανικό ή υστερία για την πρωτοτυπία τους. Οι δυο καλλιτέχνες έχουν «πατήσει» πάνω στην καριέρα τους και έχουν δημιουργήσει τραγούδια που θα σου θυμίσουν αρχικά το στυλ τραγουδιών που μας έχουν ήδη παρουσιάσει παρελθοντικά και έχουν αγαπηθεί. Έδωσαν μεγάλη έμφαση έτσι ώστε τα κομμάτια, που κυμαίνονται σε μέσης ταχύτητας tempo με λίγες εξάρσεις, να έχουν πολλή μελωδία, με riff και ρεφρέν που να είναι αρκετά «πιασάρικα» και ευκολομνημόνευτα. Ό,τι ακριβώς έχουν κάνει δηλαδή μέχρι στιγμής στα άλμπουμ που τους έκαναν διάσημους.

Εκτός όμως των ήδη γνωστών στοιχείων του ήχου που έχουν δημιουργήσει, τα τραγούδια της παρθενικής δουλειάς τους αντλούν στοιχεία και από σχήματα όπως οι Journey, οι νεότεροι Bad Company, οι Van Halen και συναφή μελωδικά hard rock σχήματα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι συνθέσεις ηχούν φρέσκιες από δύο καλλιτέχνες που μοιάζουν να μην γερνάνε μουσικά, συνδυάζοντας αρμονικά rock και μελωδικά hard rock μέρη.

Η εν λόγω δουλειά καταρχήν θα ικανοποιήσει στο έπακρο όλους τους λάτρεις του ήχου των κυρίων Sweet και Lynch, κάνοντας την αγορά του άλμπουμ επιτακτική. Το συνδυαστικό (μ)πλέξιμο νοτών που θα λάβει ο ακροατής είναι πολύ καλό, δικαιολογώντας στο έπακρο την φήμη των καλλιτεχνών από την μία και από την άλλη δείχνοντας στον οπαδό ότι τον σέβονται και θέλουν να αγοράσει το προϊόν τους γιατί αξίζει μέχρι και το τελευταίο νόμισμα με το οποίο θα γίνει η αγορά. Το "Only To Rise" είναι από τις δουλειές που αξίζουν και την κατοχή της σε βινύλιο από τους πιο φανατικούς και μερακλήδες ακροατές / οπαδούς. Michael Sweet, George Lynch, James Lomenzo και Brian Tichy, ευχόμαστε να σας δούμε και από τα μέρη μας σύντομα ζωντανά!
  • SHARE
  • TWEET