Amon Amarth, Heathendom @ Fuzz, 14/02/09

18/02/2009 @ 03:23
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου και μα τον Τουτατίς αισθάνομαι σα Γαλάτης στο μικρό χωριό της Αρμορικής, συγγνώμη Βουλιαγμένης ήθελα να πω. Ενώ ο κόσμος γύρω γιορτάζει, εμείς κατευθυνόμαστε προς το Fuzz, όπου σε λίγο θα κάνει απόβαση με το drakkar της η παρέα των εκπροσώπων του viking metal, ή μελωδικού σουηδικού death metal, αν προτιμάτε.

Πρώτοι βγήκαν στη σκηνή, στις 9 ακριβώς, οι Έλληνες Heathendom, οι οποίοι παίζουν ένα είδος doom/power metal, με επιρροές από Sanctuary, King Diamond και Candlemass. Γενικά πολύ ωραία riffs και δυνατές συνθέσεις, αλλά τα ψηλά φωνητικά και το όλο στήσιμο δε μπορούμε να πούμε ότι έδεναν πολύ καλά, δεδομένου και του ύφους της μπάντας που θα ακολουθούσε. Το συγκρότημα δε βοηθήκε από τον -για μία ακόμη φορά σε ελληνικό support- πολύ κακό ήχο. Βαβούρα! Πάντως στα είκοσι περίπου λεπτά που έμειναν στη σκηνή εισέπραξαν ένα ζεστό χειροκρότημα, παίζοντας τα "Nescience", "Mirror Of Memories", "War & Pain" και "The Doll House".Μετά από μια μικρή αναμονή, στις δέκα παρα πέντε, με τον κόσμο να δονεί το club με ιαχές «Amarth - Amarth», oι πέντε Σουηδοί, με σωματοδομή που θυμίζει γίγαντες του κατς (smackdown για τους νεότερους), εμφανίζονται και η σκηνή του Fuzz μοιάζει πια πολύ μικρή για να τους χωρέσει. Ειδικά ο Johan (με το κέρας να κρέμεται όπως πάντα από το πλευρό του) νομίζεις ότι θα κουτουλήσει στο ταβάνι...

Μπαίνουν πολύ δυνατα με το "Twilight Of The Thunder God" και το refrain - chorus να αποκτά την πραγματική του διάσταση, καθώς το κοινό αποτείει εν χορώ φόρο τιμής στο θεό του κεραυνού.

Thor! Odin's son
Protector of mankind
Ride to meet your fate
Your destiny awaits
Thor! Hlödyn's son
Protector of mankind
Ride to meet your fate
Ragnarök awaits

Χαμός και ένα «eykaristo» στα ελληνικά από τον Johan.

"Free Will Sacrifice" για τη συνέχεια και ο κατακόκκινος Hegg δείχνει εντυπωσιασμένος από τον κόσμο στο σχεδόν γεμάτο Fuzz. «Kalispera Athina. How the hell are you?», για να μπει το "Asator", αφιερωμένο (ώ, τί έκλπηξη) στο θεό του κεραυνού και με τις ιαχές «Thor! Thor!» να δονούν την ατμόσφαιρα.Το πρώτο moshpit έρχεται στο "Varyags Of Miklagaard", για να έρθει καπάκι το «Athina, the fate of Norns is coming for you» και να πιει ο απεσταλμένος του Θωρ (ναι αυτού) επί σκηνής επιτέλους από το κέρας. Κάπου εκεί βέβαια χαλάει ο ήχος και η γνώριμη από πριν βαβούρα έρχεται πάλι.Χίλια χρόνια καταπίεσης κάνουν τη μπάντα να στάζει από τον ιδρώτα, για να ακολουθήσει "some brutal shit" η ιστορία δύο αδελφών standing firm against all odds και τα τύμπανα πολέμου καλούν σε μάχη, για την οποία είχαν καταφθάσει ομάδες νεαρών, οπλισμένες με πλαστικά σφυριά και φορώντας κράνη (με κέρατα). Ο ήχος δυστυχώς παραμένει κακός και τα ψηλά φωνητικά του Hegg απλά δε βγαίνουν ή δεν ακούγονται.Στο καταιγιστικό σαν «υγρόν πυρ» "Death In Fire" έρχεται και η πρώτη μπηχτή για το κοινό της Θεσσαλονίκης, οπότε ο πανικός που ακολουθεί τους πείθει για το τουλάχιστον ισάξιο βορρά-νότου - αφού τους δείχνουμε και "the fucking horns", η Valhalla μας περιμένει με μελωδικά περάσματα και twin guitar solos. Το πρώτο μέρος τελειώνει με το "Victorious March" και είναι οι Amarth αυτοί που πλέον υποκλίνονται και μας χαιρετούν με ψηλά τις κιθάρες.

Μά τα κέρατα του Οντίν - αυτός στέκει πλέον στο πλευρό μας, με το "Cry Of The Black Birds" να ανοίγει το encore για να συνεχίσουν με το "Pursuit Of Vikings". Το καλύτερο ίσως κομμάτι τους.

Το Fuzz πάει πάνω κάτω και φοβόμαστε ότι ο ουρανός θα πέσει στα κεφάλια μας.
Ο Johan τραγουδάει πρώτος:
«Oden! Guide our ships
Our axes, spears and swords
Guide us through storms that whip
And in brutal war»
και παρακινεί το κοινό να ακολουθήσει, λέγοντας δε:
«It doesn't matter if you don't know the words, it's death metal anyway, no one will know the difference».

Εκεί, κατά τις έντεκα και είκοσι, η όχι και τόση σεμνή τελετή έλαβε τέλος με μας να γνωρίζουμε το φόβο και έχοντας την ελπίδα να τους ξαναδούμε στις ακτές μας, πεπεισμένοι δε ότι μετά από αυτή την εμφάνιση οι Amon Amarth θα πίνουν κάλβα από τα κρανία μας στο μεγάλο φαγοπότι του Oden.

Setlist:

01. Intro
02. Twilight Of The Thunder God
03. Free Will Sacrifice
04. Asator
05. Varyags Of Miklagaard
06. Fate Of Norns
07. Thousand Years Of Oppression
08. Guardians Of Asgaard
09. Tattered Banners And Bloody Flags
10. North Sea Storm
11. Runes To My Memory
12. Death In Fire
13. Valhall Awaits Me
14. Victorious March
----------------------------------
15. Cry Of The Black Birds
16. Pursuit Of Vikings

Γιάννης Χυτήρογλου
  • SHARE
  • TWEET