Suidakra

Wolfbite

MDD Records (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 02/07/2021
Τους Γερμανούς δεν τους ξεγράφουμε ποτέ, ό,τι κι αν γίνει, όσα χρόνια κι αν περάσουν
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κοντεύουν τα τριάντα χρόνια ύπαρξης, δισκογραφούν συνεπέστατα, πιστοί σε ένα στυλ που περιέχει ακραίο, μελωδικό και folk metal. Γνωστοί για την αγάπη τους για Κέλτικες ιστορίες και μύθους, οι Γερμανοί φτάνουν στον 15ο δίσκο τους, με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν ότι εδώ και δέκα χρόνια δε βρίσκονται και στην καλύτερή τους φόρμα.

Με το "Book Of Dowth" να αποτελεί και για τον γράφοντα την τελευταία εξαιρετική τους προσπάθεια, ο mastermind της μπάντας Arkadius, ή αλλιώς Suidakra από την ανάποδη, είχε πράγματα να αποδείξει, δεδομένης της ψιλοαπογοήτευσης των οπαδών τα τελευταία χρόνια. Μια βουτιά στο παρελθόν, ένα βήμα πίσω - δύο μπροστά, ήταν ανέκαθεν καλή ιδέα για μπάντες που η στασιμότητα τούς χτύπησε την πόρτα. Κάπως έτσι, η μερική επιστροφή τους στον ήχο των αρχών του 2000 έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς ακούγονται πιο φρέσκοι και ορεξάτοι.

Blackened περάσματα, μοιρασμένα φωνητικά ανάμεσα σε καθαρά και σκληρά, αφηγηματικά σημεία, ακουστικά μέρη και folk μελωδίες, χαρακτήριζαν ανέκαθεν την μπάντα, θα τα βρούμε και εδώ. Το σύνολο είναι ομοιογενές, προφανώς παίζει ρόλο ότι ο δίσκος είναι θεματικός. Το lore που έχτισαν λίγα χρόνια πριν στο "Realms Of Odoric", συνεχίζεται και εδώ με ήρωα τον Alaric, σκλάβος - λευτεριά - το πνεύμα του λύκου φάση. Καθόλου λυκανθρωπικές καταστάσεις πάντως, το Κέλτικο φοκλόρ έχει εκ νέου την τιμητική του, καθώς θυμίζει πάρα πολύ την ιστορία του περσινού Wolfwalkers animation.

Η ποιότητα της κυκλοφορίας φαίνεται και από το εικαστικό της μέρος, υπάρχει 50σέλιδο κόμικ που συνοδεύει την ιστορία, αν μη τί άλλο ιδέες υπάρχουν και αποτυπώνονται μερακλίδικα. Σαν τη μουσική, όπου το ίδιο κάνουν το φλάουτο, το βιολί και τα Highland Bagpipes. Σαν να ξαναβρήκαν τη χαμένη τους φόρμα θαρρώ οι Γερμανοί, τα γνώριμά τους ριφ και η ποικιλία ήχων καθιστούν τη νέα τους δουλειά, τουλάχιστον ως ευχάριστο άκουσμα. Για τους οπαδούς τους, ίσως και παραπάνω από αυτό μόνο.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET