Suffocate For Fuck Sake

Fyra

Moment Of Collapse (2021)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 20/04/2021
Εθισμοί. Ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος και φαγητό. Ουρλιαχτά. Ατμόσφαιρα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

"Fyra" σημαίνει τέσσερα στα σουηδικά. Αυτή είναι η τέταρτη κυκλοφορία της μπάντας. Τι πρωτότυπο για τίτλος τέταρτης κυκλοφορίας, έτσι; Καθόλου, αλλά ας μην προτρέχουμε γιατί αν δείτε παρακάτω θα καταλάβετε ότι το 4 αφορά τους 4 ήρωες και τις ιστορίες του concept αυτής της δουλειάς.

Πάμε παρακάτω λοιπόν. Στο παρελθόν είχα πέσει πάνω στο "In My Blood" του 2016 (επίσημα σε χειροπιαστή μορφή κυκλοφόρησε το 2017) και δεν μπορώ να πω ότι μου είχε αφήσει κακές εντυπώσεις. Η συνταγή είναι εκ των συμπατριωτών τους Cult Of Luna με λίγο πιο σκισμένα ουρλιαχτά. Θα έλεγα ότι ακούγονται σαν τους Rosetta και διατηρούν και ένα ύφος που θα ταίριαζε στους Envy.

Η νέα τους δουλειά περιέχει δώδεκα συνθέσεις. H διάρκεια της ιστορίας δεν είναι μικρή, ακούμε τα κομμάτια επί ογδόντα και βάλε λεπτά! Όλες οι συνθέσεις ακολουθούν μια ιστορία. Ιστορία τεσσάρων ανθρώπων. Ιστορίες των Mikael, Mia, Adam και Martina. Ο Mikael μιλάει για εθισμό στα ναρκωτικά και αποστάσεις από φίλους και οικογένεια. Η Μίa λέει τη δύσκολη ιστορία για τη μητέρα της, που όντας αλκοολική παράταγε τα παιδιά της στο σπίτι μόνα. Ο Adam στο τρίτο κεφάλαιο κολλάει στα τυχερά παιχνίδια. Το εύκολο και απατηλό χρήμα τον φέρνει σε περιπέτειες. Στο τελευταίο κεφάλαιο η Martina εξηγεί τη μανία της να τρώει για να αντισταθμίσει την απώλεια της οικογένειάς της σε συνδυασμό με την κοινωνική της φοβία. Είναι λοιπόν ένα διήγημα με πλοκή, κλιμάκωση, αποτέλεσμα και δίδαγμα. Δεν ξέρω σουηδικά, το δελτίο τα παρουσιάζει και απλά τα αναλύω όσο καλύτερα μπορώ. Εθισμοί. Ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος και φαγητό. Απομόνωση, αποξένωση, ψέματα, απάτη, μπλέξιμο, αυτοεκτίμηση (ή καλύτερα καθόλου), χαμός, θλίψη και άγχος. Αποτέλεσμα και προσπάθεια να φτάσουμε στη λύτρωση και τη πιθανή επιτυχία αποφυγής των παραπάνω προβλημάτων.

Οι μουσικές είναι τριγύρω από post-metal παρακλάδια. Το κομμάτια εναλλάσσουν ήσυχα σημεία με ομιλίες, samples και κάτι σαν podcasts - προηχογραφημένες ομιλίες της ιστορίας πιθανά, με ξεσπάσματα, ανεβάσματα και κρεσέντο. Ο θόρυβος ακόμα και στα ατμοσφαιρικά περάσματα χτίζεται σταδιακά και καταλήγει, μαζί με τα φωνητικά, σε εκρηκτικά σημεία. Υπάρχουν στιγμές στον δίσκο που είναι εκπληκτικές. Υπάρχουν και σημεία όμως που φαντάζουν κακές αντιγραφές των παραπάνω συγκροτημάτων που ανέφερα και απλά στέκονται χωρίς ουσία και έμπνευση. Οι στιγμές με τα ηχογραφημένα αφηγήματα κάποια στιγμή κουράζουν. Είναι πολλά και μου φαίνονται αχρείαστα. Καθώς δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα θα έλεγα ότι από ένα σημείο και μετά μου ακούγονται ίδια και ακραία ανούσια. Ειδικά όταν μπλέκονται με τη μουσική, που υπάρχει περίπτωση να είναι και ιδιαίτερα καλή, τη χαλάνε και την περιπλέκουν άσκοπα.

Δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Ίσα ίσα ο δίσκος σε κρατάει. Νιώθεις την ανάγκη και την προσταγή να ακούσεις και τη συνέχεια. Είναι μεγάλο άλλα τελικά δεν το παρατάς εύκολα. Αν δεν σε κουράσουν μερικές επαναλήψεις πιθανά να το απολαύσεις. Συναισθηματικά γεμάτο, είναι ένα ταραχώδες μουσικό ταξίδι που εξετάζει πληγές και μουσικά ευτυχώς σε λυτρώνει. Δώστε του μια ευκαιρία, γιατί είναι αρκετά κινηματογραφικό και σε κάποιους μπορεί να ακουστεί πολύ σκοτεινό και ταξιδιάρικο αυτό το πόνημα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET