Forhist

Forhist

Debemur Morti Productions (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 23/02/2021
Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης τιμάει νοσταλγικά, αλλά και επάξια, τις ηχητικές του ρίζες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Forhist είναι το πιο πρόσφατο alter-ego του Γάλλου Vindsval, ιθύνοντα νου των Blut Aus Nord. Ονομασμένοι, από την ανυπέρβλητη σύνθεση που κοσμούσε, το εξαιρετικό "Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry", αποτελούν τη «διαφυγή» του προς το παραδοσιακό, αρχέγονο, black metal συναίσθημα το οποίο υπηρέτησε πιστά υπό τη σκέπη των BAN στην εν λόγω τριλογία (και όχι μόνο). Με το ομότιτλο ντεμπούτο του, υπό αυτό το σχήμα, ο Vindsval επιχειρεί να εισχωρήσει βαθύτερα στην ηχητική θεμελίωση τόσο της "Memoria Vetusta" σειράς, όσο και σε αυτή της ίδιας του της καριέρας.

Οι Blut Aus Nord αποτελούν, δικαίως, μια από τις πιο προβεβλημένες μπάντες του αιώνα όσον αφορά το ιδίωμα. Η ικανότητά τους, να διατηρούν μια συνεκτική ταυτότητα, ενώ αλλάζουν διαρκώς ηχητικές εκφάνσεις και προσωπεία, με το αποτέλεσμα να κινείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, δεν είναι απλά εντυπωσιακή, αλλά κυρίως, επιδραστική. Ο πειραματικός/avant-garde πυρήνας τους, είναι τόσο πολυσχιδής, που συχνά επιτρέπει την ύπαρξη ολόκληρων παλαιομοδίτικων έργων, τα οποία όμως, όχι απλώς δεν τον αποτάσσονται, αλλά και τον αναδεικνύουν. Αυτή η φαινομενική αντίφαση, είναι που επιτρέπει στο σχήμα να διαθέτει καθοριστικούς δίσκους, όπως οποιοσδήποτε από την εν λόγω τριλογία, ή το μνημειώδες "The Work Which Transforms God" ή το "The Mystical Beast Of Rebellion" ή ακόμη και το "777: Sect(s)", τα οποία παρουσιάζουν σαφείς ηχητικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Το άκοπο και ανήσυχο πνεύμα του δημιουργού, τον τροφοδοτεί με τόση έμπνευση, ώστε να μπορεί να αναδιαρθρώνει διαρκώς την αισθητική έκφανση του βασικού του σχήματος. Μάλιστα, η τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά των Blut Aus Nord, το εξαιρετικό "Hallucinogen", απέδειξε πως, ο Vindsval δεν φοβάται να ανακατέψει την τράπουλα, δημιουργώντας ένα άλμπουμ που ηχεί ως το ιδανικό πρώτο βήμα για να μυηθεί κανείς στη δισκογραφία του. Βέβαια, είχαν προηγηθεί το Yeruselem project, και η επιστροφή σε γνώριμα avant-garde/industrial ηχοτοπία με το "Deus Salutis Meae". Εδώ εισέρχονται λοιπόν και οι Forhist.

Κατά αναλογία με τους Yeruselem, ο Vindsval αυτονομείται εκ νέου από το κεντρικό του εκφραστικό του όχημα, για να ενδώσει, απροκάλυπτα, σε μια συγκεκριμένη ηχητική του πτυχή. Προλογίζοντας αυτό το ντεμπούτο, το δελτίο τύπου ανέφερε πως το "Forhist" είναι μια άμεση, ωμή και ποιητική black metal δημιουργία. Ο Γάλλος, εισχωρεί στον παγανιστικό κόσμο του "Memoria Vetusta III" και αφήνει το ασυνείδητο, και κυρίως τη μνήμη και τη νοσταλγία, να καθοδηγήσουν τη σύνθεση. Οι οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ, αντηχούν αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία. Τα γνώριμα riff του Vinvdsval εμπλέκονται με μελαγχολικά και συχνά γοτθικά synths, ο συμφωνικός χαρακτήρας αναδεικνύεται περιστασιακά, παρά το πυκνό, σκοτεινό δάσος που είναι η ωμή και lo-fi προσέγγιση, ενώ τα υμνητικά και μεγαλοπρεπή ξεσπάσματα, αν και παρόντα όπως στο "II", δεν κυριαρχούν.

Το "Forhist" αποδίδει τα μέγιστα, σε συναισθηματικό και ατμοσφαιρικό επίπεδο, αν ειδωθεί ως ένα δράμα οκτώ πράξεων. Αν επιθυμείτε στιγμές black metal αίγλης, αντάξιες του "Metaphor Of The Moon", τότε κομμάτια όπως το "VI" θα τις προσφέρουν, λακωνικές και στοχευμένες. Η πραγματικότητα είναι, πως οι Forhist επαναφέρουν την ισοπεδωτική αίσθηση των πρώτων δίσκων των Blut Aus Nord, υπό ένα σύγχρονο και εσωστρεφές πρίσμα. Ο ενδιαφέρων τρόπος, κατά τον οποίο, το τεχνικό, κυκλοθυμικό και συχνά ισοπεδωτικό riffing, επιτυγχάνει να μεταδίδει, χωρίς να υπενθυμίζει τους προπάτορες, το παλαιομοδίτικο black metal συναίσθημα, είναι και αυτός που καθιστά το «πείραμα» των Forhist πετυχημένο.

Ο καταιγισμός του εναρκτήριου "I" ή η εσωστρέφεια του, πολυεπίπεδου, mid-tempo "VII" είναι και τα σημεία που «ξεκλειδώνουν» το δύσβατο μονοπάτι. Η εμβάθυνση είναι αποδοτική, ακριβώς επειδή, χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες λύσεις, επιτυγχάνει ακριβώς αυτό για το οποίο ήταν προδιατεθειμένος ο δημιουργός της. Τα φωνητικά, ακολουθούν, όντας σε δεύτερο πλάνο, την ίδια φιλοσοφία με τις παρόμοιες κυκλοφορίες των BAN, με το αποτέλεσμα, να κορυφώνεται, συνειδητά, στο φινάλε του "VIII", το οποίο επαναφέρει λίγη από τη γνώριμη, και σε σημεία αναζητούμενη, επική ψυχεδέλεια του έτερου σχήματος.

Δυστυχώς όμως, το "Forhist", αν και αποτελεί ένα ουσιώδες black metal έργο υψηλής αισθητικής, καταλήγει να αφορά αποκλειστικά τους «βαμμένους» οπαδούς των Blut Aus Nord. Αν μάλιστα, είστε, όπως και εγώ, από αυτούς που λάτρεψαν το "Saturnian Poetry", τότε πιθανώς, να μην ικανοποιηθείτε πλήρως από το νέο project του Vindsval. Η επιθυμία να αναζητηθεί εκ νέου αυτό το, εν πολλοίς μοναδικό συναίσθημα, αν και καλύπτεται, δεν επιτρέπει περιθώρια για μια βαθύτερη αναζήτηση. Εδώ όμως έγκειται και η παγίδα της καρδιάς του δάσους. Η ειλικρίνεια που συνοδεύει τους Forhist και τους σκοπούς τους, έχει ήδη οριοθετήσει τις προσδοκίες. Το ντεμπούτο τους, είναι μια εμπειρία, η οποία επιθυμεί να ακονίσει τη μνήμη και να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς. Το πετυχαίνει, αδιαφορώντας για κάθε τι περισσότερο. Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, «ξεδίνει» και οι ταγμένοι ακόλουθοί του, βρίσκουν έναν ακόμη δίσκο - πειστήριο του μεγαλείου του.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET