Stratovarius

Survive

earMUSIC (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 26/09/2022
Φρέσκο, ανανεωτικό αλλά συγχρόνως υπέροχα αυτοαναφορικό ως μέρος μιας σπουδαίας δισκογραφίας, το νέο άλμπουμ των Stratovarius αναδεικνύεται σε ένα ανέλπιστο μα τόσο απολαυστικό highlight για τη φετινή power metal παραγωγή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του power metal γίγνεσθαι, οι ιστορικοί Stratovarius, επιστρέφουν φέτος δισκογραφικά έπειτα από εφτά χρόνια σιωπής - γεγονός που αποτελεί από μόνο του χαράς Ευαγγέλια για τους λάτρεις του είδους. Οι Φινλανδοί, από τη στιγμή του reboot που επιχείρησαν το 2009 - δίχως τον Timo Tolkki, αλλά με τον εξαιρετικό Matias Kupiainen να κερδίζει το στοίχημα των εντυπώσεων - έχουν βιώσει μια δεύτερη συνθετική νιότη, κάτι που αντικατοπτρίστηκε ιδανικά σε άλμπουμ όπως το "Elysium" και - πολύ περισσότερο - το "Nemesis". Σήμερα, δεκατρία χρόνια από εκείνη τη δεύτερη αρχή τους και με τη γνωστή πανδημία να καθορίζει την ονομασία και μέρος της θεματολογίας του νέου άλμπουμ, το "Survive" έρχεται να παρουσιάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο, η οποία επιχειρεί να σβήσει τη χλιαρή παρένθεση του προηγούμενου "Eternal", καταφέρνοντας τα περίφημα.

Προφανώς, σε ένα άλμπουμ μιας μπάντας με την ιστορία και την πορεία των Φινλανδών, δεν περιμένεις πληθώρα νεωτερισμών και συνθετικών εκπλήξεων, αλλά αναμένεις μια δημιουργική φλόγα που θα προσφέρει τραγούδια με άποψη και λόγο ύπαρξης, τα οποία τιμούν το υπόβαθρο από το οποίο προέρχονται. Υπό αυτό το πρίσμα, το "Survive" αποτελεί έναν μικρό power metal θρίαμβο, επιστρέφοντας τους Stratovarius στα επίπεδα έμπνευσης του "Nemesis" και παρουσιάζοντας μια πληθωρική ποικιλία ιδεών, ικανών να συναρπάσουν τον αφοσιωμένο ακροατή τους.

Οι κολλητικές μελωδίες - σήμα κατατεθέν ολόκληρης της πορείας τους εδώ βρίσκονται σε περίσσεια, οι φωνητικές γραμμές του ανανεωμένου στουντιακά Timo Kotipelto καθορίζουν το εύληπτο των περισσότερων συνθέσεων, ενώ οι αναφορές στο ένδοξο παρελθόν τους είναι τόσες όσες χρειάζονται για να ενισχύσουν τις τελικές εντυπώσεις, όντας άψογα ενταγμένες στο πραγματικά εξαιρετικό σύνολο τραγουδιών που αποτελούν το υλικό του "Survive". Ταυτόχρονα, το άλμπουμ δεν επιδιώκει κάποια νοσταλγική αναπόληση ώστε να γίνει αποδεκτό από το οπαδικό θυμικό, αλλά συνεχίζει στα μονοπάτια του εκσυγχρονισμένου ήχου που ακολουθούν οι Stratovarius σε σχεδόν όλη τους την πορεία με τον Matias Kupiainen. Ο τελευταίος, άλλωστε, αποτελεί έναν απόλυτα τεχνικό κιθαρίστα, ο οποίος όσο κι αν έχει κάνει κτήμα του το back catalogue της μπάντας που έφερε τη σφραγίδα του Timo Tolkki, έχει σαφώς περισσότερες κοινές συνισταμένες με κιθαρίστες του ύφους και του τεχνοκρατικού υποβάθρου του Michael Romeo.

Έτσι, σε συνδυασμό με τη δυναμική παραγωγή και τα πολυσύνθετα keyboard θέματα του Jens Johansson, τα οποία αφορούν περισσότερο μέρος της συνολικής ενορχήστρωσης των κομματιών παρά επιτελούν έναν αυτόνομο lead ρόλο, το "Survive" δεν επιβιώνει απλώς της όποιας κριτικής περίμενε καρτερικά στη γωνία τους Stratovarius, αλλά αναδεικνύεται σε ένα ανέλπιστο μα τόσο απολαυστικό highlight για τη φετινή power metal παραγωγή.

Για όλους εμάς τους σχεδόν εμμονικούς ακροατές του power metal, ενός ιδιώματος που έχει πολλά χρόνια πίσω τα κορυφαία του δημιουργικά χρόνια και φαντάζει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τον τελευταίο πολύ καιρό, το "Survive" στέκεται εκεί για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Φρέσκο, ανανεωτικό αλλά συγχρόνως υπέροχα αυτοαναφορικό ως μέρος μιας σπουδαίας δισκογραφίας, αποδεικνύει πως οι Stratovarius μονάχα ξοφλημένοι δεν πρέπει να θεωρούνται, κερδίζοντας τον σεβασμό που πρέπει να απολαμβάνει κάθε μεγάλη μπάντα του είδους.

  • SHARE
  • TWEET