Spectral Lore

III

I, Voidhanger (2014)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 27/05/2014
Το "III" είναι ένα έξοχο δείγμα εμπνευσμένου και πραγματικά προοδευτικού black metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η ιστορία της ελληνικής black metal σκηνής ξεκινάει από την εποχή που η αντίστοιχη παγκόσμια σκηνή μπουσούλαγε. Οι Rotting Christ, Necromantia και Varathron ήταν οι αυθεντικοί και υπερήφανοι εκπρόσωποι που μπορούσαν να κοιτάξουν κατάματα τον οποιονδήποτε συνοδοιπόρο και σπουδαίο Νορβηγό ή Σουηδό.

Με τα χρόνια κύλησε νερό στα αυλάκι. Μπορεί οι Rotting Christ να έκαναν πράματα και θάματα, αλλά οι αρχικές ελπίδες για κάτι στο σύνολο του σπουδαίο δεν έγιναν πραγματικότητα. Στην πορεία πολλά νεότερα συγκροτήματα προτίμησαν να αφεθούν τόσο σε εγχώριες, όσο και εξωγενείς, πχ νορβηγικές, επιρροές και η ιστορία συνεχιζόταν να γράφεται.

Τι γίνεται λοιπόν σήμερα; Η σκηνή συνεχίζει να υπάρχει. Τα δείγματα που παρουσιάζει είναι έως και εξαιρετικά, αλλά η ευκαιρία για κάτι συλλογικό το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει θόρυβο, έχει φύγει ανεπιστρεπτί.

Οπότε οι ελπίδες μας για κάτι σημαντικό επαφίενται σε μεμονωμένες προσπάθειες. Μια από τις μπάντες που προσπαθούν κόντρα σε όλες τις δυσκολίες είναι και το project που λέγεται Spectral Lore. Ο Ayloss αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά εργατικός και δείχνει ότι η ποσότητα μπορεί να ταιριάξει με την ποιότητα και έχουμε το τέταρτο άλμπουμ αυτής της μπάντας.

Στα σχεδόν 90 λεπτά του άλμπουμ παρουσιάζονται επτά μακροσκελείς συνθέσεις, οι οποίες οδηγούν σε  ένα μεστό αποτέλεσμα, που δύσκολα επιτρέπει  στον ακροατή να διακρίνει κάποιες στιγμές από αυτό το δίσκο και επιβάλλει την ενιαία ακρόασή του. Έτσι ακριβώς απαιτείται να προσεγγιστεί αυτό το άλμπουμ. Ένα μεγάλο και μοναχικό ταξίδι σε τόπους άγνωστους, καθώς για μια ακόμη φορά ο Ayloss επιλέγει να διαβεί ένα δύσβατο μονοπάτι. Είτε χρησιμοποιούνται blast beats με τη συνοδεία υπόκωφων χαμηλής κλίμακας growls, είτε ατμοσφαιρικών περασμάτων και ambient στιγμών, είτε ακουστικών παρεμβάσεων το ταξίδι είναι αν μη τι άλλο μαγευτικό.

Για να το πω πιο απλά. Το "III" είναι ένα έξοχο δείγμα εμπνευσμένου και πραγματικά προοδευτικού black metal.

Όσοι παρακολουθούν την μπάντα δεν έχουν ανάγκη να διαβάσουν για το βάθος και το επίπεδο δουλειάς που έχει γίνει. Πρόκειται για ένα δίσκο πολύπλοκο και περιπετειώδη, καθώς η μπάντα επιχειρεί να μας μεταφέρει τα μηνύματα της δουλειάς της μέσα από ετερόκλητα μουσικά και ηχητικά περάσματα, ακροβατώντας σε διαφορετικές αισθητικές και ψυχολογικές καταστάσεις.

Το "III" δεν σχετίζεται με την μοχθηρή και δαιμονική πλευρά του black metal. Είναι περισσότερο μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και σε ένα βαθμό φιλοσοφικής προσέγγισης από τον δημιουργό του.

Από εκεί και πέρα αυτός που θα ψάξει λίγο πιο πέρα από την επιφάνεια θα διακρίνει τον ευφυή συγκερασμό διαφορετικών μουσικών αποχρώσεων, καθώς αφήνοντας στην άκρη τα παραδοσιακά και αναμενόμενα μαυρομεταλλικά στοιχεία, ενίοτε ξεπροβάλει  μια επική χροιά, που δίνει μια μεγαλοπρέπεια στο δίσκο, ενώ ambient στοιχεία απογειώνουν τη μουσική και την αισθητική του, με τις συνεχείς εναλλαγές ρυθμών και συναισθημάτων να κυριαρχούν.

Συνοψίζοντας, οι Spectral Lore πάνω από όλα είναι το μοναχικό ταξίδι του ίδιου του Ayloss που συνεχίζεται αδιάλειπτα, χωρίς εκπτώσεις και το πιο σημαντικό είναι ότι ανεπιφύλακτα αποτελεί μια μπάντα που μπορεί να κοιτάξει οποιαδήποτε άλλη του χώρου στα μάτια.
  • SHARE
  • TWEET