Silent Winter

The War Is Here (EP)

Self Released (2018)
Από τον Σπύρο Κούκα, 07/06/2018
Μπορεί η πρώτη επίσημη αρχή τους να άργησε δύο δεκαετίες, αλλά τα δείγματα γραφής προϊδεάζουν για μια αξιόλογη συνέχεια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η δεκαετία του '90 ουσιαστικά όρισε και γιγάντωσε την αγάπη του Έλληνα μεταλλά για ό,τι αφορά τoν κλασσικό και power metal ήχο, καθώς η συμμετοχή του εγχώριου ακροατηρίου στα ολοένα κι αυξανόμενα συναυλιακά «κοινά», αλλά και οι υποτυπωδώς καλύτερες συνθήκες (σε σχέση πάντα με την προηγούμενη δεκαετία) που άρχιζαν να διαμορφώνονται στην εγχώρια σκηνή, άρχισαν να παρέχουν τα απαραίτητα ερεθίσματα που απαιτούνταν ώστε να δει κάποιος τη «φάση» σοβαρότερα. Κάπως έτσι, άλλωστε, ξέκινησαν πολλές από τις μουσικές προσπάθειες που ξεπετάγονταν από τα βάθη του ελληνικού underground, με την ελπίδα για κάτι καλύτερο, έπειτα από μερικά rehearsals και ένα-δυο demo, ίσως και κάποιο άλμπουμ, να σβήνει λόγω των αδηφάγων - για τα περισσότερα σχήματα του ευρύτερου σκληρού ήχου - εγχώριων συνθηκών της εποχής.

Με τα παραπάνω να ισχύουν από λίγο έως πολύ για πολλές από τις εν τέλει αδικοχαμένες μπάντες της εποχής, η περίπτωση των Θεσσαλών Silent Winter έρχεται να επαληθεύσει του λόγου το αληθές, με την ευχάριστη λεπτομέρεια πως οι Βολιώτες power metallers ανέκαμψαν φέτος (έστω και με πλήρως ανανεωμένη σύνθεση), κυκλοφορώντας εντός του μήνα το πρώτο τους EP. Μάλιστα, έχοντας μαζί τους και έναν από τους πιο αξιόλογους «γυρολόγους» της εγχώριας power metal σκηνής, τον Μιχάλη Λίβα, κάλυψαν την θέση πίσω από το μικρόφωνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το είδος που επιδίδονται, με έναν τραγουδιστή που αποδεδειγμένα «το έχει» είτε σε στουντιακές, είτε σε συνθήκες ζωντανών εμφανίσεων.

Κατά τα λοιπά, το "The War Is Here" αποτελεί μια σχεδόν ιδανική επίσημη αρχή για την μπάντα, με το ευρωπαϊκής κοπής power metal της να ανακαλεί τα ένδοξα χρόνια του είδους, επηρεαζόμενο από τις σίγουρες σταθερές έκφρασης των Helloween και Stratovarius. Έτσι, τα πλήκτρα διεκδικούν αρκετό από το ζωτικό χώρο των συνθέσεων, οι ταχύτητες αν και ποικίλουν, παραμένουν αρκετά υψηλές στο μεγαλύτερο μέρος του EP, ενώ οι κολλητικές μελωδίες, είτε μιλάμε για κάποιο κιθαριστικό θέμα, είτε για τις γενικά ορθολογικές φωνητικές γραμμές του Λίβα, ευτυχώς δεν λείπουν. Αποκορύφωμα αυτών, το νοσταλγικό "Far Away", το οποίο ουσιαστικά προέρχεται από το "War Of An Angel" demo της μπάντας από τα mid-'90s, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και χαρίζοντας τον ήχο που χρειαζόταν μια έτσι κι αλλιώς όμορφη σύνθεση για να λάμψει.

Μέχρι την πρώτη full length προσπάθεια τους, το "The War Is Here" μπορεί να θεωρηθεί μια αξιόλογη εισαγωγή στη μουσική των Silent Winter, που ο μέσος power metal ακροατής δεδομένα θα ευχαριστηθεί. Μακάρι, λοιπόν, αυτή η νέα αρχή για την μπάντα να διαρκέσει περισσότερο αυτή τη φορά, καθώς τα δείγματα γραφής που δείχνουν εδώ μας προϊδεάζουν για μια τουλάχιστον εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια.

  • SHARE
  • TWEET