Shadows

Shadows

Agonia (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 24/02/2021
Πειραματικό σαν avant-garde, αργό σαν doom, σκοτεινό σαν death
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

«Οι καλλιτέχνες ζούνε στο μέλλον ή στο παρελθόν, ποτέ στο παρόν. Ζουν με αναμνήσεις.» Αυτό διάβασα πριν κάποια φεγγάρια από έναν Ισπανό συγγραφέα. Μπορούσα να το πιστεύω και να το υποστηρίζω και ενίοτε να τεκμηριώνω τα γιατί και τα πως που ξεφυτρώνουν από αυτή τη φράση. Τι συμβαίνει όμως, όταν στη μουσική καλλιτεχνία υπάρχουν έργα που έχουν ενσωματώσει και τις δυο χρονικές περιόδους; Μέλλον και παρελθόν φτιάχνουν το παρόν; Το "Ghosts Of Old", σου ανοίγει την πόρτα και σε οδηγεί σε σκιάζουσες απαντήσεις. Θα μπορούσε να είναι ένα μουσικό επίτευγμα που δεν ξέφυγε από το παρελθόν και δεν τράβηξε το μέλλον με το ζόρι. Στο παρόν του 2021 λοιπόν, οι Shadows κάνουν την εισβολή τους με ένα γενναιόδωρο EP έξι κομματιών, και κυκλοφορεί σε ό,τι format λαχταράει η ψυχή σου. (Album formats: Digipak CD - Jewelcase CD - Black LP - Red LP - Gold LP - Splatter LP - Digital)

Alex Bouks. Σε αυτόν να ρίξετε τις ευθύνες γι' αυτό που ακούτε. Ένας γερόλυκος του death metal από την Αμερική ενεργοποιείται ξανά, φέρνοντας κάτι καινούργιο (αλλά όχι και πρωτοπόρο) στη μουσική σκηνή. Στην παρέα του -ο από πάντα φίλος του- Henny Piotrowski στις κιθάρες. Μιας και μπήκε στο μυαλό του Bouks να δημιουργήσει κάτι νέο, ήταν θέμα χρόνου πια να γίνει πραγματικότητα. Experimental rock ή metal ή κάπου στη μέση; Έτσι λοιπόν το ομότιτλο Shadows το φαντάζομαι ήδη να στροφάρει στο πικάπ και να εξερευνώ το εξώφυλλο του. Σκοτεινό και βαρύ. Με εκείνη την συνταγή που εκτελέστηκαν μοναδικές μουσικές μέσα στο '80. Dark avant-garde metal από μέλη που έγραψαν τη δική τους ιστορία στους Immolation, Goreaphobia, Dominance, Incantation. Τα φωνητικά τού Jake G έχουν μια ίσως επιτηδευμένη αχρωμία που χαρίζει στην extreme underground μουσική σκηνή -έτσι κι αλλιώς- χωρίς να επιδέχεται παράπονα. Άλλωστε δεν νομίζω πως ζοριστήκαμε ποτέ με τα φωνητικά τού Denis Bélanger (Voivod) εεε;

Συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω (Θεών), οι Shadows σέρνουν από το παρελθόν τους επιρροές από Pink Floyd, Celtic Frost, Sisters of Mercy, Black Sabbath, Mercyful Fate. Μια δήλωση του Alex Bouks μάς εξηγεί: «Οι Shadows είναι ένα προσωπικό έργο που έχει διαρκέσει για πάνω από 30 χρόνια μεταξύ εμένα και του Henny Piotrowski. Είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που άρχισα να παίζω μουσική μαζί και που από πάντα υπήρχε μια μαγική χημεία μεταξύ μας που ποτέ δεν έφυγε. Φέτος το σύμπαν μίλησε και είπε ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.» Η αλήθεια αποκαλύφτηκε αλλά μισή. Γιατί ρε παιδιά δεν το κάνατε full length να μας δώσετε έτσι την ευκαιρία να μιλάμε -ίσως- και για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς; Γιατί απλά μας κρατάτε στην προθέρμανση; Πολλά τα "γιατί" μιας ενθουσιασμένης ακροάτριας ίσως. Μια πολλή όμορφη συνέντευξή του, θα λύσει και κάποιες δικές σας απορίες.

Ένα σκοτεινό, αργό, βαρύ και μελωδικό άλμπουμ έλαβε χώρα. Μπορεί να είναι μια πειραματική κίνηση για να ψυχανεμιστούν την ανταπόκριση του κόσμου και αν θα υπάρξει αποδοχή μετά από αυτό. Όπως και να έχει όμως το σίγουρο είναι πως έκαναν εντύπωση τόσο με τη μουσική, το στυλ, το παίξιμο, όσο και με το εξώφυλλο τού άλμπουμ που αν μη τι άλλο απαρατήρητο δεν περνά.

Facebook
Instagram

  • SHARE
  • TWEET