SL Theory

Cipher

Rock Of Angels (2019)
Από τον Σπύρο Κούκα, 09/12/2019
Μια δουλειά μεστή, άκρατα μελωδική και συγκρατημένα φιλοπρόοδη μας χαρίζουν οι SL Theory με το τέταρτο τους άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Φθάνοντας στο σημείο να μπορούν να θεωρηθούν κανονική μπάντα, οι SL Theory του πολυοργανίστα Σωτήρη Λαγωνίκα πέρασαν από αρκετές φάσεις, προσφέροντας μας, σε αυτό τους το ταξίδι, τρεις πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές που ακροβατούσαν μεταξύ του prog rock και του AOR. Σήμερα, μια δεκαετία μετά την έναρξη του project, οι SL Theory έχουν αναβαθμιστεί αισθητά με την προσθήκη κορυφαίων μουσικών της ελληνικής σκηνής, δημιουργώντας και κυκλοφορώντας το "Cipher", το τέταρτο (συνυπολογίζοντας και το "Progressively Dark" άλμπουμ) και, πιθανότατα, πιο μεγαλεπήβολο έργο τους μέχρι στιγμής.

Στην πιο ταιριαστή και ισορροπημένη μίξη του προοδευτικού ήχου με το μελωδικό rock που έκανε πάταγο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στα late '70s/'80s, το ελληνικό σχήμα επιτυγχάνει εκεί που εκτέθηκαν πολλά πιο φτασμένα ονόματα, έχοντας σαν όπλο του μια διευρυμένη συνθετική ικανότητα που προσφέρει πραγματικά τραγούδια.

Όντας περισσότερο song-oriented παρά αμιγώς prog, το "Cipher" εντυπωσιάζει με την ευρύτητα των επιρροών που φέρει σαν παράσημα, από την τραγουδοποιία των Toto και των Foreigner στην προοδευτική προσβασιμότητα των Marillion (με το "If It Wasn’t For You" να ανακαλεί την περίοδο του Fish σε εκείνους ιδανικά), την prog opera λογική των Ayreon και την πομπώδη εφευρετικότητα των Kansas και των Styx.

Μεγάλος πρωταγωνιστής στο όλο εγχείρημα, μάλιστα, αναδεικνύεται ο Μιχάλης Καρασούλης, ο βασικός τραγουδιστής του σχήματος, ο οποίος παρουσιάζει απαράμιλλη προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της κάθε σύνθεσης, προσφέροντας μονάχα όμορφες ερμηνείες, μακριά από υπερβολές και ακρότητες. Άλλωστε, στο συγκεκριμένο είδος, η ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού τραγουδιστή που έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει ελάχιστα του υπόλοιπου μουσικού συνόλου είναι απαραίτητη, και οι SL Theory φαίνεται να έχουν χτυπήσει διάνα με αυτήν τους την επιλογή.

Πάντως, αναλογιζόμενοι πως το "Different Space, Different Time" είχε κυκλοφορήσει αυτοχρηματοδοτούμενο από την ίδια την μπάντα όχι πολύ καιρό πριν, το γεγονός ότι πλέον οι SL Theory έχουν την υποστήριξη μιας σοβαρής δισκογραφικής φαντάζει κομβικής σημασίας για τη συνέχεια του μουσικού τους οράματος με ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις. Άλλωστε, στο ύφος τους έχουμε δει τουλάχιστον μια γνωστή ιταλική εταιρεία να στηρίζει κάθε λογής αμφιλεγόμενο σχήμα και να κυκλοφορεί άλμπουμ αμφιβόλου ποιότητας, οπότε το να χαθεί στις ιδιαιτερότητες της δισκογραφίας ένα σχήμα που πραγματικά αξίζει θα ήταν πραγματικά κρίμα.

Θα τολμήσω ναπροσδώσω στο "Cipher" τον τίτλο του καλύτερου άλμπουμ που μας έχουν δώσει οι SL Theory - τουλάχιστον μέχρι το επόμενό τους. Μια δουλειά μεστή, άκρατα μελωδική και συγκρατημένα φιλοπρόοδη, η οποία δεν αποζητά ταμπέλες για να ακουστεί και να αγαπηθεί όπως της αρμόζει.

  • SHARE
  • TWEET