Reverend Kristin Michael Hayter

Saved!

Perpetual Flame Ministries (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 25/10/2023
Η κάθαρση, ως μια βλάσφημη απόπειρα θανάτου του δημιουργού
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν παρακολουθείς τις εξελίξεις του πειραματικού ακραίου ήχου την τελευταία δεκαετία, σε κάποια στιγμή θα συνάντησες το όνομα της Kristin Hayter. Ή βασικά, την περιβόητη καλλιτεχνική της περσόνα, την Lingua Ignota. Βέβαια, η νυν Reverend Kristin Michael Hayter, πλέον δεν την αναφέρει πουθενά, έπειτα από την απόσυρσή της. Εν μέρει, κατανοητό. Ο «θάνατος» της Lingua Ignota συνδυάστηκε με την δημοσιοποίηση, σε μια κατάθεση ψυχής, των όσων φρικιαστικών και κακοποιητικών, ψυχολογικά και σωματικά, υπέφερε η Hayter, κατ’ εξακολούθηση, στα χρόνια της σχέσης της με τον Alexis Marshall των Daughters.

Στο επόμενο καλλιτεχνικό της βήμα, η Hayter, υπό μια έννοια συνέχισε από εκεί που φάνηκε να σταματά με το "Sinner Get Ready". Θεωρώντας πως οι διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφάνσεις και προσωπεία ενός δημιουργού φέρουν μέσα τους μια κοινή ταυτότητα, ακόμη και θρυμματισμένη, το "Saved!", φεύγει από την οργή της τιμωρίας και αναζητεί την εξιλέωση, την κάθαρση. Αλλά δεν το κάνει δίχως πρώτα να ενστερνιστεί την οργή και την παράνοια, σε βαθμό που αλλοιώνει και το βλέμμα. Βαθιά επηρεασμένο από την προτεσταντική ηθική και την πεντηκοστιανή εκκλησία, το "Saved!" όσο διαρκεί φροντίζει να θολώσει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και προσποιητού, θεατρικότητας.

Η Hayter, επιστρατεύει μια εκφραστική παλέτα από τα blues του 30 και το gospel μέχρι το apocalyptic/avant-folk/americana και το ambient, για ένα ακουστικό μεν, εντόνως θορυβώδες, δε, έργο. Ανά σημεία, ηχογραφήσεις προσευχών και εξομολογήσεων, παρεμβαίνουν σε χορωδιακά μέρη, διαστρεβλώνοντας, ταράζοντας. Το "Saved!" είναι ένα άλμπουμ που χάνει εντόνως σε συνοχή, αλλά κάπως, αυτό είναι μια καλλιτεχνική του στόχευση. Η εκκίνηση με την παράνοια του "I’m Getting Out While I Can" δίνει και το στίγμα στο οποίο θα κινηθεί ο δίσκος. Στη συνέχεια, το "All My Friends Are Going To Hell", το μένος για το τις προδοσίες του παρελθόντος είναι εκκωφαντικό. Στιχουργικά και ερμηνευτικά, η Reverend Kristin Michael Hayter παραδίνεται στο συναίσθημα, αποκόπτεται από τη λογική, αγκαλιάζει το παράλογο της θεϊκής ύπαρξης, της σωτηρίας, της σιωπής έναντι μιας μεταφυσικής υπόσχεσης λύτρωσης.

Η Reverend Kristin Michael Hayter στο "Saved!" δεν επανασυστήνεται, και το γνωρίζει. Μεταμορφώνεται, αλλά φέρει ακόμη μέσα της τα εκφραστικά, και όχι μόνο, σημάδια του παρελθόντος. Το ασήκωτο "Idumea" και η αντίθεσή του στο "I Will Be With You Always", με τα σπαραχτικά "release me" στέκονται δίπλα σε αναδιαμορφώσεις εκκλησιαστικών gospel ασμάτων, υπό τη συνοδεία ενός πιάνου, που λειτουργεί ως ένα noise όργανο. Ακόμη και στην παρούσα φάση, ο συνδυασμός πειραματισμού και παράδοσης, που επιχειρεί η Hayter, διατηρείται ως πυρήνας της καλλιτεχνικής της έξαρσης.

Το "Saved!" είναι ένας πειραματικός δίσκος που δεν θα αλλάξει ριζικά την εικόνα που μπορεί να έχεις για τη δημιουργό. Δεν είναι η ιδανική πρώτη γνωριμία με το έργο της, ούτε αποτελεί μια ενδελεχή επισκόπηση της πορείας της. Είναι η Kristin Hayter στο παρόν, αιχμαλωτίζοντάς το με τις μουσικές δυνάμεις που εκφράζουν καλύτερα την εσωτερική της φωνή, το βίωμά της, τον θάνατο και την ανάσταση της. Είναι ένα performance που απέχει εκ νεόυ από το να οριοθετηθεί ως ένα συμβατικό μουσικό άλμπουμ, ακόμη και για τα δεδομένα του.

Όταν ο δίσκος έρθει στο τέλος του με το "How Can I Keep From Singing", μέσα σε ένα εξομολογητικό πυρετώδη παροξυσμό εξομολόγησης και ξεσπάσματος που χαώνει τις τελευταίες νότες, τότε η αβολότητα που εξέπεμψε η Hayter μέσω των θρησκευτικών και κοινωνικών αντιθέσεων και παραλογισμών που αναδεικνύει, θα έχει θριαμβεύσει. Αν ένας δίσκος επιτυγχάνει το στόχο του, δεν μπορεί να υστερεί. Αρκεί να εκληφθεί ως όφειλε. Γειά σας, Reverend Kristin Michael Hayter, ευχαριστούμε για τη γνωριμία. Τα αυτιά μας είναι δικά σας.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET