Omar Rodriguez-López

Is It The Clouds?

Clouds Hill (2024)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 16/01/2024
Μην υποτιμάς τους χαλαρούς, μοναχικούς δίσκους: συχνά κρύβουν συγκινήσεις βαθύτατες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μέσα από την αχανή του προσωπική δισκογραφία και ειδικά με όσα θρυλικά έχει πετύχει με τους At The Drive-In και The Mars Volta, ο Omar Rodriguez-López έχει εγγυημένη θέση στο rock πάνθεον μας, τι άλλο λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε από 27 επιπλέον λεπτά μουσικής; Ίσως τίποτα. Έχουμε ακούσει τόσα αριστουργήματα από εκείνον στο παρελθόν που κάθε νότα του "Is It The Clouds?" δεν μοιάζει να έχει μεγάλη βαρύτητα.

Ή μήπως να περιμένουμε τα πάντα;

Διότι, πως να το κάνουμε, η στιγμιαία και αυθόρμητη καλλιτεχνική έκφραση έχει πάντα την δική της αναγκαιότητα και την δική της αλήθεια. Και ποιος είπε πως αυτές οι δύο υπέροχες δεσποινίδες υποκύπτουν στις ανάγκες της βιομηχανίας να βρίσκει τις «σημαντικές» στιγμές ενός καλλιτέχνη; Το "Is It The Clouds?" είναι ασήμαντο; Μην πιστέψεις κανέναν που θα πει κάτι τέτοιο! Είναι γεμάτο βαθιές στιγμές, μέσα σε δέκα σύντομα τραγούδια-στιγμιότυπα.

Φυσικά, πρόκειται για ένα ήπιο, σχεδόν ακουστικό άλμπουμ, όσο και οι ήπιες στιγμές του υπέροχου - ναι, υπέροχου - πρόσφατου The Mars Volta πονήματος. Με τον Omar να είναι εδώ ο multi-instrumentalist της υπόθεσης, ο δίσκος έχει έναν έντονα προσωπικό και laid back χαρακτήρα. Παρά το χαμηλόφωνο του όλου εγχειρήματος όμως, το εξαιρετικό τραγούδι δεν κρύβεται. Δεν μπορεί λοιπόν να κρυφτεί το ομώνυμο, το μαρσβολτικό "Mere Centimeter", το μυσταγωγικό "Amor Frio" ή η ύπουλη γκρούβα του "Which Came First".

Στις καλύτερες στιγμές του, το "Is It The Clouds?" ακούγεται βαθύ, φιλικό και συνωμοτικά νυχτερινό. Η διάρκεια-σφηνάκι του ευνοεί τις πολλαπλές ακροάσεις, η μοναχική του αύρα σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα, ο νους βουλιάζει σε διαφορετικές δονήσεις. Η ανυπόφορη γλυκύτατα ενός "Your Own Worst Enemy" ίσως σε βγάλει στιγμιαία από το mood, οι απώλειες είναι όμως μηδαμινές.

Μέσα λοιπόν από τις χαλαρές του ατμόσφαιρες και τις ανομολόγητες αλήθειες, το "Is It The Clouds?" ξεπροβάλλει ως ένα άλμπουμ όμορφο, βαθύ, καθόλου ταπεινό. Το γεγονός πως δεν φαντάζει ως μια δουλειά ολοκληρωμένη αλλά περισσότερο ως ένα γεμάτο EP, δεν νομίζω πως λέει τίποτα αφού η ουσία του είναι η ίδια: ο Omar Rodriguez-Lopez και το πρώτο του προσωπικό του άλμπουμ από το 2017 σε καλεί να ξεχάσεις τους ψυχαναγκασμούς και τις λίστες, να ξεχάσεις είδωλα και θρύλους και να ξεχάσεις τα φώτα της μέρας. Έλα εδώ στις σκιές, βάλε ένα ποτό, βούλιαξε σε ένα υπέροχο ηλεκτροακουστικό rock μισάωρο, κοίτα τα σύννεφα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET