OSI

Fire Make Thunder

Metal Blade (2012)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 21/03/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Κάποτε, πριν καμιά δεκαετία, μόλις πρωτοσυστήθηκαν οι Office Of Strategic Influence στο φιλο-prog κοινό (ελέω και της τότε δημοτικότητας των μεγάλων Dream Theater), θεωρήθηκαν ένα ιδιαίτερο supergroup και το ομώνυμο ντεμπούτο τους άφησε υποσχέσεις με μερικές αριστουργηματικές στιγμές. Το lineup με Mike Portnoy, Kevin Moore, Jim Matheos και μερικούς εξαιρετικούς guests ήταν σίγουρο εξ' αρχής  ότι θα κάνει ντόρο, και τον έκανε. Το πρώτο άλμπουμ τους είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη. Παρόλα αυτά, μετά από δύο ακόμα κυκλοφορίες και χωρίς τον Portnoy εδώ και καιρό στους OSI, η μπάντα κινείται αποκλειστικά γύρω από τους Jim Matheos, Kevin Moore και με τον Gavin Harrison των Porcupine Tree να συνοδεύει στα drums.

Το "Blood" που προηγήθηκε, αγνοήθηκε συνολικά και πέρασε απαρατήρητο από μια μεγάλη μερίδα κοινού και τύπου και παρ' όλες τις συμμετοχές καταξιωμένων μουσικών δεν κατάφερε να φέρει τους OSI εκεί που ενδεχομένως να ανέμεναν. Και ενώ το "Blood" είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό δείγμα υποτιμημένου δίσκου, οι Moore/Matheos δεν το βάζουν κάτω και επανέρχονται με μια νέα ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση και ένα τέταρτο άλμπουμ, το "Fire Make Thunder". Και αν ο Moore ασχολείται περιστασιακά ακόμα και με τους Chroma Key, ο Jim Matheos προέρχεται από ένα θριαμβευτικό έπος με τον John Arch στα φωνητικά, οπότε ευρισκόμενος σε εξαιρετική φόρμα και μεταξύ των ηχογραφήσεων του νέου Fates Warning άλμπουμ, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του και στους OSI. Και ο τέταρτος δίσκος, εξ' ολοκλήρου δουλεμένος από τους δύο παλιόφιλους, καταφέρνει να σταθεί επάξια δίπλα στις προηγούμενες δουλειές τους. Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά· τα γνωστά εσωστρεφή ιδιαίτερα φωνητικά του Kevin Moore αποτελούν μια γνωστή παντέντα εξιστόρησης των στίχων πάνω σε ambient ηχοτοπία όταν πρέπει ή μεταξύ των riff που παράγει ο Matheos. Ενώ σε κομμάτια σαν το "Enemy Prayer" οι Porcupine Tree συνειρμοί που προκαλεί ο Gavin Harrison συνδυάζονται άψογα με τις πιο progressive πινελιές του Matheos. Αλλού, όπως στο "Big Chief II", το ηλεκτρονικό στοιχείο φαίνεται να συνδυάζεται άψογα με τις "Blood" ή και "Free" παραπομπές και το συνθετικό δίδυμο αφήνεται να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με έναν γνώριμο μινιμαλισμό που δεν απομακρύνει τη μπάντα από την χαρακτηριστική της σκοπιά, ιδίως του Kevin Moore.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα που ακούει ο ακροατής στο "Fire Make Thunder" αφορά μια σύμπραξη, η οποία λειτουργεί εξ' αποστάσεως και με την ανταλλαγή ιδεών και παρεμβάσεων διαμέσω του διαδικτύου, τότε η αξία αυτομάτως ανεβαίνει. Η μίξη, εξ' ολοκλήρου από τον Kevin Moore, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης γύρω από την ηχητική ταυτότητα των OSI. Έχοντας απομακρυνθεί κάπως από την τάση για το πομπώδες και άρτια εκτελεσμένο progressive rock του πρώτου αριστουργήματος, το δίπολο των Moore/Matheos κινείται γύρω από νέες ηχητικές προτάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ενθουσιάσουν όσους οπαδούς των OSI κέρδισε το προηγούμενο άλμπουμ της μπάντας, "Blood". Αν τα μελαγχολικά φωνητικά του Kevin Moore, ο συγκερασμός ακουστικών κιθάρων με samples και η απουσία ηχηρών αυτή τη φορά ονομάτων σαν guests δεν λειτουργούν ως τροχοπέδη για μια μπάντα με μια γενικώς υποτονική υπόσταση σαν τους OSI, τότε το "Fire Make Thunder" θα αποτελέσει μέρος του playlist σας με ευκολία. Συνολικά ακόμα μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική πρόταση των δύο σημαντικών συντελεστών, η οποία φαίνεται να αποτελεί ακόμα μια φορά το ιδανικό «διάλειμμα» από τις κύριες ασχολίες του Matheos.
  • SHARE
  • TWEET