Northwind

History

No Remorse (2020)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 25/05/2020
Ένας δίσκος αντάξιος της ιστορίας των Θεσσαλονικιών μετά από 33 ολόκληρα χρόνια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κανονικά οι Νorthwind δεν θα έπρεπε να χρειάζονται συστάσεις, για παν ενδεχόμενο όμως αξίζει να αναφέρουμε εν συντομία τα επιτεύγματά τους. Το 1982 καταγράφονται ως ένα από τα πρώτα ελληνικά hard rock ή heavy metal συγκροτήματα που βγάζουν ολοκληρωμένο δίσκο, το περίφημο "Northcomin'", ενώ πέντε χρόνια αργότερα κυκλοφορούν το "Mythology", απλά και ωραία ένα από τα αρτιότερα προϊόντα που έχει να επιδείξει η εγχώρια αγγλόφωνη παραγωγή.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνέχεια, παρότι οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στην Αγγλία και ξεκίνησαν ηχογραφήσεις, αποτελεί δυστυχώς μία ακόμη πικρή ιστορία για την σκηνή της χώρας μας. Όπως και να 'χει, η συνειδητοποίηση πως διαβαίνουμε πλέον στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, λειτούργησε ευτυχώς ως παρότρυνση για αρκετά σχήματα του παρελθόντος που άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς, οπότε έχουμε άλλη μία απάντηση στο εκάστοτε μέγα ερώτημα «τι θα γινόταν εάν...», υπό αρκετά διαφορετικές βέβαια συνθήκες.

Προεξάρχοντος του κιθαρίστα Κώστα Παπαδόπουλου-Παπαδημητρίου και των επίσης παλιών Δουλάμη και Τσιμούδη σε μπάσο και τύμπανα αντίστοιχα, οι Νorthwind απέδειξαν ότι μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλη μπάλα, καταρχάς στο σανίδι, με την πρώτη τους εμφάνιση επί αθηναϊκού εδάφους στην ιστορία τους, πριν από δύο χρόνια στο Up The Hammers, αλλά και στο άνοιγμα για τους θρυλικούς Uriah Heep στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς.

Τον συνδετικό κρίκο με το παρόν αποτελεί ο νεότερος και ικανότατος τραγουδιστής Δημοσθένης Ντόβας, ο οποίος κλέβει την παράσταση στο "History", μαζί βέβαια με τα κιθαριστικά solo. Κατά τα άλλα, ο δίσκος μυρίζει εσκεμμένα '90s από χιλιόμετρα, με ό,τι θετικό ή αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Παναγιώτη Παπαχατζή, όπως είχε συμβεί και με το "Mythology", ενώ υφολογικά το συγκρότημα δεν παίρνει μεγάλες αποστάσεις από τους δύο προηγούμενες δουλειές.

Η επιλογή του τίτλου αλλά και της θεματολογίας του "History", σε αντιδιαστολή αλλά και σύνδεση με το "Mythology" είναι έξυπνη, και όπως φαίνεται για μία ακόμη φορά στην πράξη, οι Νorthwind διαθέτουν την ικανότητα να αγγίξουν σχετικά ευαίσθητα θέματα χωρίς τον κίνδυνο να χρωματιστούν πολιτικά ή παρεξηγηθούν οι προθέσεις τους. Στην πράξη, ακούγοντας ξανά και ξανά τον δίσκο, καταλήγω στο παράδοξο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολύ καλή δουλειά, η οποία όμως έχει συγκεκριμένες αδυναμίες.

Καταρχάς η παραγωγή θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα ή αποδεκτή στα '90s, στην σημερινή όμως πραγματικότητα φαίνεται παραίταιρη. Έπειτα, ο ξεκάθαρος hard 'n' heavy προσανατολισμός φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τις περισσότερο επικές στιγμές, δημιουργώντας μία αντίθεση η οποία περισσότερο αφαιρεί παρά προσθέτει. Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά σημεία που οι συνθέσεις και τα παιξίματα πλατειάζουν, ενώ θα μπορούσε να έχουν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Από την άλλη, υπάρχουν πολλά σημεία και αρκετά τραγούδια τα οποία δείχνουν την στόφα συγκροτήματος που διαθέτει ξεχωριστό ταλέντο στην σύνθεση και την εκτέλεση. Το "King Alexander the Third" με το lyric video που το συνοδεύει αποτελεί αναμφισβήτητα κομμάτι που μπορεί να σηκώσει το βάρος του βασικού single, όπως και τα περισσότερα solo του Παπαδόπουλου-Παπαδημητρίου, με το ειδικό βάρος τους και την ψυχή που βγάζουν μπορούν να τραβήξουν τα τραγούδια σε άλλο επίπεδο, ενώ το συγκρότημα συνολικά βγάζει προσωπικότητα στις περισσότερες συνθέσεις.

Εντυπωσιακός είναι στις περισσότερες ερμηνείες του ο Δημοσθένης Ντόβας, αναδεικνυόμενος όχι απλά ως ικανός διεκπαιρεωτής σε έναν απαιτητικό ρόλο, αλλά ως εν δυνάμει πρωταγωνιστής. Για κάποιον περίεργο ίσως λόγο, η καλύτερη τριάδα κομματιών βρίσκεται μετά την μέση του άλμπουμ ("Marathon March", "Pyrrhos Τhe Eagle", "Aristodemus Τhe Hero"), ενώ σίγουρα, για να εκτιμηθεί η δουλειά στο σύνολό της, είναι απαραίτητες περισσότρες ακροάσεις.

Παρά τις επιμέρους αδυναμίες του, θεωρώ ότι το "History" μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα δίπλα στο κλασικά "Northcomin'" και "Mythology". Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για ένα νέο άλμπουμ που έρχεται μετά να προστεθεί μετά από δεκαετίες απουσίας σε υλικό που θεωρείται κλασσικό, υπάρχει ο κίνδυνος ότι σε μια συνολική θεώρηση να θεωρηθεί περιττό. Δυστυχώς η ευτυχώς, το "History" επιβεβαιώνει ότι οι Νorthwind είχαν την ικανότητα να κάνουν πολύ περισσότερα σε σχέση με όσα κατάφεραν.

Για ιστορικούς αλλά και αντικειμενικούς λόγους, θα χαρώ πολύ να βάλω το "History" δίπλα στο "Mythology" αλλά και το "Northcomin'", εάν και εφόσον έχουμε την τύχη να επανακυκλοφορήσει, και βεβαίως, μαζί με τα παλιά και αγαπημένα, να ακούσω και να ξανακούσω ζωντανά τα νέα τραγούδια, που φαίνεται να έχουν φτιαχτεί για παίζονται μπροστά σε κοινό. Να πούμε λοιπόν για μια τελευταία φορά πόσο σημαντική είναι η επιστροφή των Northwind στην ενεργό δράση και πόσο πολύ χαιρόμαστε γι' αυτό.

  • SHARE
  • TWEET