North Sea Echoes

Really Good Terrible Things

Metal Blade (2024)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 07/02/2024
Ό,τι πιο συναισθηματικά φορτισμένο έχουν κυκλοφορήσει οι Matheos/Alder εδώ και πολλά χρόνια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οτιδήποτε νέο προέρχεται από μέλος των Fates Warning είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Άλλωστε κατά κανόνα ότι έχουν κυκλοφορήσει (από τους Engine, τους Redemption και τα solo albums του Ray Alder μέχρι την συμμετοχή του Jim Matheos στους OSI και την σύμπραξή του με τον John Arch) χαρακτηρίζονται από αξιοπρεπή μέχρι και, ορισμένες φορές, εξαιρετικά. H φημολογία ότι οι Fates Warning δεν θα κυκλοφορούν πλέον νέα μουσική έφερε αναστάτωση στους φίλους του συγκροτήματος. Έτσι η συνεργασία του Jim Matheos με τον, για δεκαετίες συνεργάτη του, Ray Alder και η δημιουργία ενός νέου project μόνο χαμόγελα αισιοδοξίας έφερε.

H αφετηρία των North Sea Echoes ήρθε όταν ο πολυπράγμων Jim δημιουργούσε μουσική για το ορχηστρικό project του Tuesday The Sky. H μοίρα όμως τα έφερε αλλιώς και το υλικό έδειχνε να είναι πιο κατάλληλο για συνθέσεις με φωνητικά. Ο Ray Alder δέχτηκε την πρόταση του συνεργάτη του και με έναν παρόμοιο τρόπο που δημιουργήθηκε το "When Winter Falls" από τον τελευταίο δίσκο των Fates Warning "Long Day Good Night" φτάσαμε στα σχέδια για έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Και εγένετο… "Really Good Terrible Things".

Τα πρώτα δείγματα, δηλαδή τα "Open Book" και "Unmoved" προφήτευαν έναν δίσκο τελείως διαφορετικό από οποιοδήποτε δίσκο των Fates Warning οι οποίοι έφτασαν στο αποκορύφωμα του πειραματισμού τους με το επιβλητικό "A Pleasant Shade Of Gray" (χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των μεταγενέστερων έργων τους). Αυτό που γινόταν όμως επίσης ξεκάθαρο είναι ότι το "Really Good Terrible Things" θα ξεχείλιζε από την οικεία μελαγχολική ατμόσφαιρα που έχουμε συνηθίσει στις δουλείες του αγαπημένου συγκροτήματος.

Μουσικά ότι πιο μελωδικό και λιγότερο heavy έχουμε ακούσει από τους συγκεκριμένους μουσικούς οι συνθέσεις βασίζονται κυρίως στο συναίσθημα με τον Jim Matheos να δείχνει ότι έχει ανακαλύψει για ακόμα μια φορά το μουσικό ύφος που τον χαρακτηρίζει καταλήγοντας σε εξαιρετικό song-writing. Από την άλλη πλευρά ο Ray Alder πρόσθεσε τους πιο άμεσους και ανθρώπινους στίχους που βρίσκουν απευθείας «κέντρο» στην καρδιά του ακροατή. Το ίδιο συμβαίνει με τις ερμηνείες του οι οποίες βρίσκονται, αναμενόμενα, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι συνθέσεις δεν απαιτούν δύσκολα και δυναμικά φωνητικά και έτσι ο Ray δίνει με ευκολία το απαραίτητο «χρώμα» στην φωνή του. Στα θετικά επίσης το πολύ όμορφο εξώφυλλο του Simon Ward, γνωστό από την δουλειά του με τους Marillion.

To εναρκτήριο "Open Book" μιλά για ιστορίες που τελειώνουν αλλά και νέα ξεκινήματα. Ιδανικό θέμα. Το "Unmoved" αποτελεί μια από τις πιο χαλαρές και μελωδικές στιγμές με στίχους που αναφέρονται στην προσπάθεια ατόμων με ψυχολογικά νοσήματα. Το "Flowers In Decay" και το "Where I’m From" θυμίζει νεότερους Ulver γεμάτα πλήκτρα και σταθερά beats. Στα "Throwning Stones" και "Empty" συμμετέχει ο ντραμερ Gunnar Olsen των Puscifer (και μακριά λίστα συμμετοχών με Bruce Springsteen, Shakira, Fischerspooner, Goo Goo Dolls, Liam Gallagher μεταξύ άλλων). Το "The Mission" αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές στιγμές με ένα ρυθμικό beat το οποίο πλησιάζει τα όρια του new wave αλλά δεν ξενίζει, κυρίως λόγω της άριστης ερμηνείας του Alder. H τριπλέτα "We Move Around The Sun"/"Touch The Sky"/"No Maps" κλείνει τον δίσκο ακόμα πιο ατμοσφαιρικά με το πρώτο να δείχνει ξεκάθαρα τις ambient/post rock ρίζες του. Και οι τρεις αυτές συνθέσεις παρά την πολύ ενδιαφέρουσα μουσική κατεύθυνση κερδίζουν για ακόμα φορά έξτρα πόντους λόγο της ύπαρξης φωνητικών και στίχων.

Συμπερασματικά το "Really Good Terrible Things" είναι ότι πιο συναισθηματικά φορτισμένο έχουν κυκλοφορήσει σε συνεργασία οι Matheos/Alder εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, χωρίς να δυσκολεύει τον ακροατή, επαναφέρει τον μουσικό πειραματισμό που είχε αρχίσει να φθίνει στις τελευταίες δουλειές των Fates Warning. Τέλος, σημαντικότερο όλων, έχουμε να κάνουμε με μια δεκάδα κομματιών η οποία δείχνει ότι θα σας/μας κρατήσει συντροφιά για πολύ καιρό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι North Sea Echoes αποτελούν one-off project ή η νέα αρχή των Matheos/Alder αλλά αυτό αυτή την στιγμή δεν έχει την παραμικρή σημασία.

  • SHARE
  • TWEET