Night Demon

Outsider

Century Media Records (2023)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 13/03/2023
Το μεταλλικό τρίο από την Καλιφόρνια βρίσκεται στα καλύτερά του και αξίζει κάθε έπαινο γι' αυτό
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

The Outsider, 2018: μυθιστόρημα του Stephen King με στοιχεία τρόμου / θρίλερ και εγκληματολογίας. Όπου "outsider", ο σωσίας του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Outsider, 2023: η νέα δουλειά των Αμερικάνων metallers, παρόμοιας θεματικής, με έντονα στοιχεία τρόμου / θρίλερ όπως μαρτυρά και το εξώφυλλο τού δίσκου. Όπου "outsider", επίσης ο σωσίας του πρωταγωνιστή, του Johnny του νεκροθάφτη. Heavy metal και ιστορίες τρόμου συνεχίζουν να συμπορεύονται, επιτυχώς κιόλας.

Γνωστή η αγάπη του Jarvis Leatherby για ταινίες και βιβλία τρόμου, την οποία και παρουσιάζει εδώ με μια ενιαία ιστορία, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει από σελίδες βιβλίου του προαναφερθέντος συγγραφέα. Και αυτό δεν αποτελεί μομφή σε καμία περίπτωση. Εξάλλου ποιος θα πει όχι σε μια καλογραμμένη ιστορία με νεκροταφείο, μυστηριώδη πράσινη ομίχλη, πύλες για άλλους κόσμους και plot twists; Προκειμένου να θεωρηθεί ολοκληρωμένη πρόταση πάντως, θα πρέπει και η μουσική αποτύπωση της ιστορίας να σταθεί επάξια δίπλα της.

Η συνεργασία τους με μεγαλύτερη δισκογραφική, εγκαινιάστηκε με τη συλλογή του 2022, όπου μαζεύτηκαν τα 7" δύο ετών συν ορισμένες διασκευές. Η επίσημη «πρώτη» γίνεται φέτος, με μία σχετική αγωνία να υποβόσκει, απόρροια της ηχητικής στροφής που ενίοτε παρατηρείται στη συγκεκριμένη συνθήκη. Συναντάται και εδώ και φέρει θετικό πρόσημο. Κάποιες αλλαγές όντως έχουν νόημα και λόγο ύπαρξης. Φάνηκε και ακούστηκε περίτρανα με το πρώτο single, έναν κατά βάση rock δυναμίτη με heavy αμφίεση και punk διάθεση, την οποία ανέκαθεν κουβαλούσε η μπάντα, Danko Jones αισθητικής.

Τα χαρακτηριστικά της μπάντας, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί ανά τα χρόνια, παραμένουν αναλλοίωτα: δυναμισμός, μελωδία, hooks που σε «πιάνουν» για πλάκα, υπηρετούν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί το δράμα του Johnny, όπως αυτό εκτυλίσσεται στις οκτώ (συν μία bonus) συνθέσεις. Και καθώς το δράμα και η αγωνία ξεδιπλώνονται στο χαρτί ή στο booklet, αντίστοιχα πορεύονται και οι δυναμικές των τραγουδιών. Άλλοτε με doom και Thin Lizzy στιγμές, άλλοτε με καλπάζοντα θέματα και ενίοτε με το μπάσο να κάνει τη διαφορά εντός της σύνθεσης, δημιουργούν μια παλέτα ηχοχρωμάτων και συναισθημάτων, προς απόλαυση του ακροατή.

Η συνολική αίσθηση που αφήνει το "Outsider" είναι ότι πλέον το συγκρότημα στέκεται από τη μεριά του φράχτη που βρίσκονται για παράδειγμα οι Spirit Adrift και οι Audrey Horne. Μπάντες δηλαδή που κρατάνε γερά τα συστατικά του hard rock / heavy metal με μια πιο φρέσκια και «μοντέρνα» παραγωγή, δίχως όμως να απολλύουν ίχνος από τη δυναμική τους.

Η τρίτη τους προσπάθεια νιώθω πως θα είναι και η «φαρμακερή». Πλέον δύνανται να απασχολήσουν πολύ κόσμο και να ξεφύγουν ενδεχομένως από τη σκιά του frontman τους, ως ο άνθρωπος που ανέστησε τους θρυλικούς Cirith Ungol. Κομμάτια όπως το εναρκτήριο πρελούδιο που κουβαλάει ένα W.A.S.P. μεγαλείο και ο επίλογος με το "The Wrath" γράφονται από πραγματικά σπουδαίες μπάντες και το τρίο από την Καλιφόρνια είναι τέτοια.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET