Nervosa

Jailbreak

Napalm (2023)
Από τον Σπύρο Κούκα, 23/10/2023
Το δισκογραφικό peak μιας συνεχώς ανελισσόμενης thrash metal μπάντας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ομολογώ πως η περίπτωση των Nervosa αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαρκώς εξελισσόμενης μπάντας, καθώς τα άλματα προόδου που έχουν πραγματοποιήσει από το 2014 μέχρι και σήμερα είναι τεράστια. Ακολουθώντας το όραμα της Prika Amaral, η οποία εκτός από τα κιθαριστικά καθήκοντα πλέον έχει αναλάβει και τα φωνητικά του σχήματος, οι Nervosa αρχίζουν πλέον να αναδεικνύονται από τις πραγματικά αξιόλογες νέες μπάντες στο σύγχρονο thrash metal γίγνεσθαι, με τη μικρή αλλά σίγουρα σημαντική υποσημείωση της all-female υπόστασής τους να μην περνά απαρατήρητη.

Στο νέο τους άλμπουμ, υπό τη στέγη μιας εμπορικά καταξιωμένης δισκογραφικής, καταφέρνουν με άνεση το πολυπόθητο breakthrough, χάρη και στο ανανεωμένο τους lineup - με έντονο το ελληνικό στοιχείο για άλλη μια φορά - και την αδιαπραγμάτευτη έμπνευση με την οποία ευεργετήθηκαν κατά τη δημιουργία του. Με εξαιρετική κιθαριστική δουλειά δια χειρός Helena Kotina και σχεδόν κάθε μία σύνθεση να έχει κάτι να προσφέρει - είτε μιλάμε για κάποιο riff ή solo, είτε ακόμη - ακόμη για κάποια guest συμμετοχή (βλ. τον «πολύ» Gary Holt στο "When the Truth Is a Lie") - το "Jailbreak" δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον όποιο μουσικό του περίγυρο.

Με εύρος επιρροών που ξεκινάνε από το heavy metal κι εκτείνονται στα πιο extreme μονοπάτια, με μεγαλύτερη έμφαση στις thrash και melodic death εκφάνσεις, οι Nervosa κυκλοφορούν τον κορυφαίο δίσκο της καριέρας τους - πιθανόν μέχρι τον επόμενο. Και, δεδομένων των συνθηκών και των μεγάλων αναταραχών που πέρασε το lineup τους στο πρόσφατο παρελθόν, αυτό αποτελεί και μια μικρή δικαίωση για την Prika Amaral, η οποία συνέχισε παρά τις αντιξοότητες και κατάφερε να επαναφέρει το σχήμα στην καλύτερη κατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ.

Αν έπρεπε να επισημανθεί ντε και καλά κάποια πιθανή «αστοχία» ή να υπάρξει κάποια πρόταση για βελτίωση, αυτή θα αφορούσε κατά βάση το είδος στο οποίο έχει αποφασίσει να δραστηριοποιείται η μπάντα. Καλώς ή κακώς, το πατροπαράδοτο thrash metal από μόνο του είναι ένα ιδίωμα που έχει φτάσει το ταβάνι του και για να το ξεπεράσει κάποιο νέο σχήμα, οφείλει να προσπαθήσει όχι να το αποποιηθεί, αλλά να το μπολιάσει με επιπλέον στοιχεία. Στην περίπτωση των Nervosa, αυτή η επιδίωξη ήδη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, αλλά περιμένουμε μελλοντικά να συμβεί σε ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, εάν κι εφόσον η μπάντα δεν θέλει να παραμείνει ένα δυνατό μεν, εγκλωβισμένο στα στενά όρια ενός συγκεκριμένου ιδιώματος δε, όνομα του μεταλλικού χώρου.

YouTube

  • SHARE
  • TWEET