Hansen & Friends

XXX - Three Decades In Metal

earMusic (2016)
Από τον Κώστα Πολύζο, 03/10/2016
Ο Hansen και η παρέα του στήσανε το ιδανικό πάρτι για να γιορτάσουν μια σημαντική επέτειο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τα τριάντα χρόνια στην πιάτσα έκλεισε φέτος ο Kai Hansen και αποφάσισε να το γιορτάσει με μια solo κυκλοφορία στην οποία επίτιμοι καλεσμένοι θα είναι κάποιοι από τους φίλους που έχει κάνει στη διάρκεια της μέχρι σήμερα καριέρας του. Λογικά θα περίμενε κάποιος μια δουλειά που θα θυμίζει τις δύο μπάντες με τις οποίες μεγαλούργησε, αλλά αν και κάτι είναι εν μέρει αλήθεια, δεν θα λείψουν και κάποιες εκπλήξεις.

Η βασική ομάδα με την οποία συνεργάστηκε ο Hansen στο "Three Decades In Metal" είναι ο Eike Freese στις κιθάρες, ο Alex Dietz (Heaven Shall Burn) στο μπάσο και ο Daniel Wilding (Carcass) στα τύμπανα. Ο δίσκος δεν θα μπορούσε να μην έχει κάποιες αυτοβιογραφικές αναφορές, αλλά στιχουργικά (και συνθετικά) η ζωή του Kai δεν είναι μονίμως στο κάδρο.

To "Born Free" που αποτέλεσε τον προπομπό αυτής της κυκλοφορίας θα σε ξεσηκώσει με τη ροκάδικη αντίληψη και την ενέργεια που βγάζει. Στο "Enemies Of Reality" θέλει να δείξει πόσο τον έχουν επηρεάσει συγκροτήματα όπως οι Judas Priest και οι Accept και σίγουρα πρόκειται για ένα από τα highlight του δίσκου. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος για το "Contract Song" αφού το εναρκτήριο riff του φέρει έντονα την αύρα των Tipton/Downing, αλλά στη συνέχεια συνεχίζει με διηγηματική διάθεση στο κουπλέ και με ένα φωνακλάδικο ρεφρέν.

Στα δύο επόμενα τραγούδια θα έχουμε τη συμμετοχή της νέας και παλιάς σειράς της γερμανικής power metal σκηνής. Στο "Making Headlines" ο Tobias Sammet (εντάξει δεν είναι και τόσο νέος πια) αναλαμβάνει να βοηθήσει στα φωνητικά. Tο τραγούδι αν και πατάει πάνω σε γνωστές φόρμες, βγάζει μια στεναχώρια, ίσως και λόγω θέματος, ενώ σίγουρα και τα goth-ε πλήκτρα στο ρεφρέν παίζουν τον ρόλο τους. Το "Stanger In Time" θα έχει τη σύμπραξη για ακόμα μια φορά των Hansen και Kiske, σε μια power metal σύνθεση που τους ταιριάζει γάντι.

Στη συνέχεια και με τα "Fire & Ice", "Left Behind" και "All Or Nothings" έρχεται η διαφοροποίηση της συνθετικής κατεύθυνσης, με τα θέματα να γίνονται πιο μοντέρνα και περισσότερο ατμοσφαιρικά. Και στα τρία συμμετέχει η Clementine Delauney και με τα φωνητικά της τους δίνει μια πιο αέρινη διάσταση, ενώ οι εκπλήξεις δεν περιορίζονται μόνο στη μοντέρνα προσέγγιση, αλλά και σε κάποια σποραδικά growls αλλά και μέρη που φέρνουν στο μυαλό μπάντες όπως οι Smashing Pumpkins (!). Στο "Burning Bridges" υπάρχει μια υποβόσκουσα Sisters Of Mercy αύρα (κυρίως στο ρεφρέν), αλλά για το τέλος μας κράτησαν το "Follow The Sun", μια από εκείνες τις euro power συνθέσεις με τις οποίες αγαπήσαμε τον Kai και στην οποία συμμετέχει ο Hansi Kursch των Blind Guardian.

Το "Three Decades Of Metal" είναι το ιδανικό πάρτι για να γιορτάσει ο αγαπημένος αυτός μουσικός τα τριάντα χρόνια στη μουσική βιομηχανία, κατά τη διάρκεια των οποίων μας έχει χαρίσει σπουδαία άλμπουμ τα οποία μεγάλωσαν -και που ακόμα μεγαλώνουν- γενιές και γενιές μεταλλάδων. Δεν θα μείνει στην ιστορία ως κάτι ανάλογο, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά η οποία δημιουργήθηκε με μεράκι τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους μουσικούς που τον βοήθησαν στο όλο εγχείρημα.

  • SHARE
  • TWEET