Narnia

From Darkness To Light

Self Released (2019)
Από τον Σπύρο Κούκα, 29/07/2019
Παραδοσιακό μελωδικό power metal με χριστιανικό στίχο και νεοκλασικές κιθάρες που ξεχωρίζουν
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η επιστροφή των Σουηδών power metallers, πριν μια τριετία, αποτέλεσε ευχής έργον για κάθε ακροατή του πιο μελωδικού τμήματος του heavy metal, δείχνοντας πως μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα καθ’ όλα πετυχημένο reunion. Τρία χρόνια αργότερα, λίγα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει εντός της μπάντας, η οποία επανέρχεται με την όγδοη κυκλοφορία της δίχως να λοξοδρομεί διόλου από το μουσικό και στιχουργικό μονοπάτι που έχει επιλέξει εδώ και καιρό.

Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο, και ομότιτλο, άλμπουμ των Σουηδών υπήρξε πράγματι ένα από τα καλύτερα δείγματα της μέχρι τώρα πορείας τους, οπότε ο διάδοχος του θα είχε δύσκολο έργο, συγκρινόμενος ευθέως με εκείνο. Έτσι, σε μια γενική πρώτη εικόνα, το "From Darkness To Light" υπολείπεται σε ό,τι αφορά τον παράγοντα του εντυπωσιασμού, αφού τα όσα ακούμε σε αυτό παραείναι αναμενόμενα, ακόμη και για το είδος που κινείται το σχήμα.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μιλήσουμε για μια μέτρια κυκλοφορία, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια. Αντιθέτως, οι φίλοι του κλασικού, παραδοσιακού μελωδικού power metal θα βρουν ένα δίσκο με αρκετές στιγμές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ενώ η κιθαριστική δουλειά του βιρτουόζου mainman της μπάντας, Carl Johan Grimmark, φαντάζει εκλεπτυσμένη και πιστότατη στις νεοκλασικές διδαχές που όρισε στο είδος ο Yngwie Malmsteen, ξεχωρίζοντας για άλλη μια φορά.

Σε ό,τι αφορά τώρα το στιχουργικό περιεχόμενο του δίσκου, δεν παρουσιάζει εκπλήξεις, αφού ακολουθεί κατά γράμμα την christian metal παράδοση που έτσι κι αλλιώς η μπάντα στηρίζει ευλαβικά από τις πρώτες κιόλας κυκλοφορίες της. Σαν θεματολογία, πάντως, παρουσιάζει τα αναμενόμενα κλισέ που περιμένει κάποιος, ενώ όσο θετικά ή ουδέτερα προδιατεθειμένος κι αν είσαι με τη συγκεκριμένη στιχουργική προσέγγιση, δεν παύει να είναι γεγονός αυτός ο παράγοντας του “awkwardness” σε διάσπαρτα σημεία λόγω της μορφής «κηρύγματος» που εκείνη παίρνει.

Από άποψη παραγωγής και μίξης, το υλικό παρουσιάζεται άψογα, μιας κι έχει τον ιδεατό ήχο για το συγκεκριμένο ιδίωμα, γεγονός που σίγουρα βοηθάει στο να αναδειχθούν οι συνθετικές κι εκτελεστικές αρετές που δεδομένα έχει η μπάντα. Αν κάτι, όμως, είναι σίγουρα αδιάφορο και θα επιδεχόταν εύκολα αλλαγής ή έστω βελτίωσης, είναι το μέτριο εξώφυλλο, το οποίο είναι απλώς τόσο αδιάφορο στο μάτι και όχι ιδαίτερα προσεγμένο, που μάλλον αφαιρεί παρά χαρίζει πόντους στο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, η αναφορά σε αυτό δεν είναι τυχαία, αφού η ίδια η μπάντα έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα και ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, με τα εξώφυλλα του Necrolord για τα τρία πρώτα άλμπουμ της να αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα επ’ αυτού.

Κλείνοντας με την ομότιτλη του δίσκου διλογία, η οποία αποτελεί και την αρτιότερη στιγμή που μας επιφυλάσσει το "From Darkness To Light", γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι Narnia δεν μας απογοητεύουν ούτε αυτήν τη φορά, όντας ένα όνομα που δεν βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του είδους του (και ούτε επιδιώκει και κάτι τέτοιο), αλλά με φάρο μονάχα το μουσικό τους όραμα προσπαθούν και καταφέρνουν να μας απασχολούν ευχάριστα εδώ και κάτι παραπάνω από μια εικοσαετία.

  • SHARE
  • TWEET