My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Nuclear Blast (2020)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 26/02/2020
Οι Βρετανοί εστιάζουν στις doom και γοτθικές μελωδίες, δίνοντας βάρος στο βιολί και κυκλοφορούν έναν συναισθηματικά φορτισμένο, πανέμορφο δίσκο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "The Ghost Of Orion" είναι τόσο δυνατή, ώστε να καταβάλει με κάθε τρόπο το περιεχόμενο του. Η κόρη του frontman των My Dying Bride σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Και στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε χωρίς τη θέλησή της, έκανε την πρώτη της μεγάλη νίκη. Το διάστημα που μεσολάβησε, ωστόσο, ήταν μαρτυρικό, πρωτίστως για την ίδια, και δευτερευόντως για την οικογένειά της και τον Aaron.

Ο τραγουδιστής των My Dying Bride χρειάστηκε πολύ χρόνο για να επανέλθει στα στάνταρ του. Το μυαλό του ήταν διαρκώς απασχολημένο, η προσοχή του διασπασμένη. Έφτασε στο σημείο να σκεφτεί να τα παρατήσει όλα

Έτσι, μετά την εξομάλυνση της υγείας του μικρού κοριτσιού, ο Stainthorpe επιχείρησε να θέσει τη ζωή του σε μια νέα κανονικότητα, ξαναβάζοντας σε αυτήν τη μουσική. Στο ενδιάμεσο, ο Andrew Craighan, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Βρετανών, είχε συνθέσει ήδη ολόκληρο το νέο δίσκο, κατανοώντας πλήρως την πλήρη αποστασιοποίηση του καλού του φίλου από τα πάντα - πλην της φροντίδας της κόρης του. Είναι αλήθεια ότι ο τραγουδιστής των My Dying Bride χρειάστηκε πολύ χρόνο για να επανέλθει στα στάνταρ του. Το μυαλό του ήταν διαρκώς απασχολημένο, η προσοχή του διασπασμένη. Έφτασε στο σημείο να σκεφτεί να τα παρατήσει όλα και το "The Ghost Of Orion" να είναι το πρώτο άλμπουμ που δεν θα συμμετείχε. Αλλά τελικά βρήκε τη δύναμη, βρήκε το κίνητρο, και θριάμβευσε. Γιατί μόνο ως θρίαμβος μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα του "The Ghost Of Orion".

Προσωπικά, θεωρώ ότι το "Your Broken Shore" θα αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του setlist των Βρετανών από δω και στο εξής, τοποθετώντας το δίπλα σε ύμνους της δισκογραφίας τους, όπως το "The Cry Of Mankind". Τα στοιχεία που εκτόξευσαν το τελευταίο, τα συναντάμε και εδώ σε πληθώρα. Από την έναρξη του με το αργό κιθαριστικό tapping (έντονος ο παραλληλισμός), το μελωδικό doom του καθορίζεται από πένθιμο τόνο στο βιολί, μελαγχολικά φωνητικά, αλλά και την απαραίτητη σκληρότητα όπου απαιτείται. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πραγματικά αψεγάδιαστο τραγούδι.

Το σίγουρο είναι ότι παρά την ομορφιά του, δεν θα ακούσουμε ζωντανά το "Tired Of Tears" για τα επόμενα χρόνια, αφού είναι αρκετά φορτισμένο

Το επόμενο, "Tired Of Tears", το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο καιρό πριν, είναι μια καταγραφή της κατάστασης με την ασθένεια της κόρης του από την πλευρά του πατέρα. Οι στίχοι είναι πραγματικά ανατριχιαστικοί, αν αναλογιστεί κανείς πόσο άμεσοι και πόσο αυτοαναφορικοί είναι. Το σίγουρο είναι ότι παρά την ομορφιά του, δεν θα ακούσουμε ζωντανά το "Tired Of Tears", για τα επόμενα χρόνια, όπως μας εκμυστηρεύτηκε και ο ίδιος ο Aaron, αφού είναι αρκετά φορτισμένο, ως η μοναδική αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός.

Στο ενδιάμεσο θα βρούμε το "Outlive The Gods", ένα αρκετά μελωδικό κομμάτι, με καθαρά φωνητικά, το οποίο στα σχεδόν 8 του λεπτά, αδικείται λόγω της παρουσίας του ανάμεσα στα δύο άλλα. Η πρώτη συνεργασία των My Dying Bride με τους Wardruna είναι γεγονός στο "Solace". Αυτή προέκυψε από την αγάπη του Craighan για την εν λόγω μπάντα, και η λιτή αυτή σύνθεση κρύβει αρκετή δύναμη, αφού μόνο με τη φωνή της Lindy Fay Hella και την κιθάρα του Craighan προκαλούνται έντονα συναισθήματα, σε μια αρκετά διαφορετική πλευρά των My Dying Bride.

Η ομώνυμη σύνθεση είναι μια σχεδόν ορχηστρική - αν αφαιρέσουμε τους στοιχειωτικούς ψίθυρους - ατμοσφαιρική horror αισθητικής ιστορία τρόμου τοποθετημένη κάπου στη βικτωριανή εποχή

Το επικό "The Long Black Land" σίγουρα περιέχει ορισμένα από τα καλύτερα λεπτά του δίσκου. Τα growls του Aaron λειτουργούν καθαρτικά, πάνω στο mid-tempo ρυθμό, έως ότου αναλάβει δράση το βιολί, το οποίο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια του "The Ghost Of Orion". Ακολούθως, η ομώνυμη σύνθεση είναι μια σχεδόν ορχηστρική - αν αφαιρέσουμε τους στοιχειωτικούς ψίθυρους - ατμοσφαιρική horror αισθητικής ιστορία τρόμου τοποθετημένη κάπου στη βικτωριανή εποχή. Ή τουλάχιστον αυτή την αίσθηση μου άφησε. Και μια μικρή ανατριχίλα.

Στο μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτι του "The Ghost Of Orion", το "The Old Earth", μια χαρακτηριστική My Dying Bride δημιουργία, θα βρούμε και την πιο σκληρή ερμηνεία του Stainthorpe, αν και οι ταχύτητες δεν ανεβαίνουν ιδιαίτερα. Τα brutal έχουν σημαντικότερο ρόλο από όσο στα υπόλοιπα τραγούδια, κάνοντας την αντίθεση με το ήρεμο εισαγωγικό δίλεπτο. Τέλος, η ορχηστρική παράλλαξη του "Your Broken Shore" κλείνει με την αρμόζουσα πένθιμη νότα το άλμπουμ.

Αλλά ξέχωρα από την εξαιρετική δουλειά του Andrew Craighan στις συνθέσεις - οι οποίες όπως προανέφερα είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση - η ερμηνεία του Aaron δε νομίζω ότι θα μπορέσει να επαναληφθεί

Εντέλει, το "The Ghost Of Orion" είναι αυτό ακριβώς που προσωπικά ζητάω από τους My Dying Bride. Μελωδικό, σκοτεινό, πένθιμο με έντονο το gothic και το doom metal στοιχείο, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα το death metal συστατικό των Βρετανών. Αλλά ξέχωρα από την εξαιρετική δουλειά του Andrew Craighan στις συνθέσεις - οι οποίες όπως προανέφερα είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση - η ερμηνεία του Aaron δε νομίζω ότι θα μπορέσει να επαναληφθεί. Είναι ο τρόπος που εξωτερικεύει όλη την πίεση που δέχτηκε, πνίγοντας τα ίδια του τα συναισθήματα, αλλά και η απελευθέρωσή του τελικά, όταν λύθηκε και μπόρεσε να συμβάλλει ουσιαστικά.

  • SHARE
  • TWEET