Mechanimal

Secret Science

Inner Ear (2014)
Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 13/10/2014
Προσοχή: Ακούγεται δυνατά!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Το αθηναϊκό τρίο (τώρα κουαρτέτο) περίμενε υπομονετικά δύο χρόνια για να μας δώσει τη δισκογραφική συνέχεια του πρωτόλειου ομώνυμου. Όχι άδικα! Στο "Secret Science" δεσπόζει ένας εξαιρετικά πλούσιος σε επιρροές ήχος, αρχής γενομένης με το Krautrock και συνεχείας δεδηλωμένης με το post-punk, το shoegazing, τη synth-pop, το trip-hop... Ή, απλώς, το drone 'n' roll, όπως θα έλεγαν οι ίδιοι: ηλεκτρικοί κιθαρισμοί σε αστικούς ρυθμούς.

Με οξυδερκή απόδοση του σύγχρονου αστικού τοπίου και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής πρωτεύουσας, οι αγγλόφωνοι στίχοι γίνονται φευγαλέα πολιτικοί, όχι από αναποφασιστικότητα, αλλά από αξιοπρέπεια. Οι συνθέσεις παλινδρομούν μεταξύ κονσόλας και κιθάρας, αλλά διαφέρουν αισθητά από αυτές του πρώτου δίσκου· αποδεικνύονται ωριμότερες και πιο κλειστοφοβικές, με το synthesizer να έχει βρει τη θέση του. Δυστοπικά ρεφρέν-λούπες και σκοτεινά φωνητικά σε διαρκή απαγγελία, δημιουργούν οικεία πρωτόγνωρα ηχοτοπία μιας πόλης που ζει κάτω από την πόλη ("Down In The Basement", που λέει και το τραγούδι), με φανερό το πλαστικό επίχρισμα της όγδοης και της ένατης δεκαετίας του 20ου αι., αλλά με τη νοσταλγία καλώς κρυμμένη.

Ηχογραφημένο στο στούντιο της μπάντας, τον χειμώνα που μας πέρασε, σε μουσική και παραγωγή του Γιάννη Παπαϊωάννου (a.k.a. ION), επιστημονικά μελετημένο για να σε παρασύρει σε μια σκοτεινή βόλτα που διαρκεί 45 μόλις λεπτά, σε μέρη που δεν ξέρουν οι πολλοί. Ο Κώστας Ματιάτος στις κιθάρες και τη θέση του Τάσου Νικογιάννη, νεοφερμένος και ο ντράμερ Αντώνης Χαραλαμπίδης, ο Freddie F. αμετακίνητος στη φωνή και η Αγγελική Βρεττού στα visuals, όπου αυτά υπάρχουν.

Το εξαιρετικό ορχηστρικό «intro» "Kindergarten" μας εισάγει εύστοχα στην ατμόσφαιρα που επιθυμεί να καλλιεργήσει η μπάντα και άνοιξε ιδανικά και το πρόσφατο live της, σαν opening act των Future Islands. Το ομότιτλο του δίσκου μιλάει για το χάος της εποχής της πληροφορίας, των ειδήσεων και του Διαδικτύου. Οι Kraftwerk είναι παντού στο στοιχειωτικό -και για μένα άκρως ερωτικό- "Cut Communications". "The Den" και "Always Drifting" ξεχωρίζουν, αν αυτό που ψάχνεις είναι κάτι πιο αστρικά ψυχεδελικό. Τα «Τραγούδια Στις Σειρήνες» ("Songs To The Sirens") επιφυλάσσουν εκπλήξεις, μπλέκοντας ευφυώς αντιπολεμικά μηνύματα με τις περιπλανήσεις ενός προσωπικού Οδυσσέα και αποτελούν λαμπρό επιστέγασμα της όλης προσπάθειας.

Ωμή industrial απελπισία που ακούγεται δυνατά και αφήνει μια αισιόδοξη επίγευση. Μεγάλο το ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτη όσων γέννησαν αυτήν την αισθητική εντός των τειχών του κλεινού άστεως, αλλά και για την όλη εξέλιξη μιας τέτοιας μπάντας στα εγχώρια δεδομένα.

Το τραγούδι "Freezer", που διατίθεται ήδη δωρεάν για downloading, δεν θα περιλαμβάνεται στον δίσκο.

Tracklist: Kindergarten, Sehnsucht, Cut Communications, Secret Science, We Come Alive, The Den Mastered, Ode To Europe, Always Drifting, Songs To The Sirens, Down In The Basement.
  • SHARE
  • TWEET