Future Islands, Mechanimal @ Gagarin 205, 09/10/14

Μεταξύ postwave και synth pop, αναδύεται ο θρίαμβος ενός νέου rock ρομαντισμού

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 13/10/2014 @ 12:25
Σε άλλες «trendy» περιπτώσεις σαν κι αυτή, θα έγραφα ότι οι headliners καλούνται να υπερασπιστούν τις ευκολοαποκτηθείσες δάφνες τους, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τους Future Islands από την Βαλτιμόρη, που υπάρχουν στα μουσικά πράγματα από το 2006 και μας έχουν επισκεφθεί ήδη άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Φίλοι από τα παλιά λοιπόν με το ελληνικό κοινό, μας τίμησαν ξανά με την παρουσία τους, μετά το σαρωτικό hype που σήκωσαν την άνοιξη που μας πέρασε. Και το Gagarin 205 γέμισε από νωρίς!

Βαριά beat και θεατρικοί στίχοι σε σκούρο αστικό καμβά

Πρώτοι βγήκαν στη σκηνή, γύρω στις 22:00, οι δικοί μας Mechanimal, με τον καινούργιο δίσκο να αναμένεται από μέρα σε μέρα και ανανεωμένες ιδέες.

Mechanimal

Με νέα ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, κονσόλα / πλήκτρα από τον Γιάννη 'ION' Παπαϊωάννου και τα διαυγή φωνητικά του Freddie F. μάς παρουσίασαν σε μισή ώρα πολλά από τα νέα τους τραγούδια και το εξαιρετικό ορχηστρικό "Kindergarten", που θα μας απασχολήσουν σίγουρα στο μέλλον. Για τον ήχο, το μόνο που θα πω ήταν ότι δεν είχε ρυθμιστεί αρχικά σωστά και δεν ευνοούσε αρκετά το όλο «στήσιμο» των τραγουδιών.

Mechanimal

Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα πίσω από τις κονσόλες έστρωσαν γρήγορα, ενώ όσα γίνονταν μπροστά απ' αυτές κατάφεραν να βγάλουν εκτός backstage τον μπασίστα των headliners, William Cashion, που παρακολούθησε ολόκληρο το "Ghost". Στην ερώτηση που του κάναμε αν του άρεσε αυτό που άκουγε, η απάντηση ήταν ένα αβίαστα ενθουσιώδες thumb-up. Και η δική μας, ένα ειλικρινές «Good Luck!».

Διαβάστε εδώ την κριτική του νέου δίσκου των Mechanimal, "Secret Science", από την Κατερίνα Μυτιληναίου.

Και κάπως έτσι, ήρθε η ενδεκάτη βραδινή, ή αλλιώς η ώρα να βγουν στη σκηνή οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου, Future Islands. Με ανεβασμένη διάθεση και πολλά χαμόγελα, ο frontman δήλωσε ευτυχής για την ευκαιρία που του δόθηκε να ξαναβρεθεί σε μια πόλη που αγαπάει τόσο πολύ και ευχαρίστησε -εκτός από τους φίλους της μπάντας του- την εταιρεία παραγωγής.

Future Islands

Με τις πρώτες νότες του "Give Us The Wind", άρχισε και μαζί της ο αρχετυπικός χορός του Sam, λίγο ερωτικό κάλεσμα και λίγο μικρά βήματα προς το χείλος ενός εσωτερικού γκρεμού, και από κάτω να απλώνεται η άβυσσος της φωνής του. Η αξιοπρόσεκτη φωνητική έκταση δεν είναι ο μόνος λόγος της σαγήνης που προκαλεί ο τραγουδιστής (και ράπερ) Samuel T.Herring. Η ωμότητα με την οποία αντιμετωπίζει την απώλεια σε κάθε στροφή και γύρισμα προκαλεί φαινόμενα εθισμού. Δεν έχει αποκαλεστεί στο παρελθόν Art Lord αδίκως...

Future Islands

Rock 'n' roll χορογραφίες να ντύνουν αδιάντροπα synth-pop συνθέσεις και σεξπηρικού λυρισμού στίχους, ερμηνείες στα όρια του τραγικού και του naif και μια φωνή να παλινδρομεί από τον death metal βρυχηθμό στην βρετανικής σύλληψης μελωδική απαγγελία. Το κοινό ενθουσιώδες και ενθουσιασμένο, δικαίως.

Future Islands

Και μόλις «2 (μουσικά ενν.) μέτρα πριν το τέλος», όπως είπε και ο ίδιος ο Sam, σιγή... Επίσημη εξήγηση δεν υπήρξε, θα πιθανολογήσω λέγοντας ότι κάποιο καλώδιο τροφοδοσίας πρέπει να τραβήχτηκε, με αποτέλεσμα τη βίαιη διακοπή του "Tin Man", αλλά και την ευκαιρία για συνέχεια της κουβεντούλας για το δόγμα του «dinner 'n' sex» και τα ...κεμπάπ με τον -sui generis μεν, συμπαθέστατο δε- frontman. Η δική του βέβαια άποψη για τα αίτια των τεχνικών προβλημάτων απέχει παρασάγγας, αφού τα απέδωσε στο «πολύ δυνατό παίξιμο», αυτοσαρκαστικό σχόλιο που δεν σκόπευε στους αλαλαγμούς που ξεσηκώθηκαν από το ζεστό κοινό.

Future Islands

Τριπλό encore και συμμετοχή του κόσμου στο αλλοπρόσαλλο λίκνισμα και αυτό ήταν για φέτος... Το συμπέρασμα της βραδιάς, η σούμα σαν να λέμε, δεν αφορά μόνο στην καταπληκτική απόδοση της συγκεκριμένης μπάντας, αλλά και στο rock γενικά, που πλέον ανακαλύπτει νέα κομμάτια του εαυτού του στα πιο απίθανα μέρη.
SETLIST

Give Us The Wind
Back In The Tall Grass
A Dream Of You And Me
Walking Through That Door
Balance
Before The Bridge
Doves
Heart Grows Old
A Song For Our Grandfathers
Light House
Seasons (Waiting On You)
Tin Man
Long Flight
Spirit

Encore:
Fall From Grace
Inch Of Dust
Vireo's Eye

* Κοινωνιολογικό σχόλιο άνευ βαρύνουσας σημασίας:

Δεν ήταν το ετερόκλητο του κοινού που με έπιασε απροετοίμαστη, κάτι τέτοιο πρέπει να αναμένεται σε εμφανίσεις καλλιτεχνών «της μόδας». Αυτό που με εξέπληξε -ευχάριστα- ήταν η αριθμητική ισορροπία των φύλων. Νεαροί άνδρες έδειχναν εξίσου ανυπόμονοι για την έναρξη, πράγμα που με έκανε να αναλογιστώ την προσαρμογή των ηθών μιας κοινωνίας στην Τέχνη: η φιλότεχνη περιέργεια υπερνίκησε κάποια από τα ομοφοβικά αντανακλαστικά της αθηναϊκής νύχτας. Όχι ότι εδώ είχαμε να κάνουμε σαφώς με κάτι τέτοιο, αλλά η σκηνική παρουσία του Herring είναι εκκεντρικά και σαρκαστικά ερωτική, η δε ηλεκτρονική pop που παίζεται -ακόμα και σαν υπόστρωμα post-wave συνθέσεων- παντελώς ξεκάθαρη, γεγονότα που πίστευα πως δεν θα άφηναν χώρο στο «ισχυρό» φύλο να δώσει ένα ισχυρό παρόν. Αντίθετα, το ανδρικό τμήμα του κοινού έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο να γνωρίσει σε βάθος την ιδιαίτερη αυτή μπάντα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του πιο πρόσφατου δίσκου των Future Islands, "Singles", από τον Άρη Καζακόπουλο.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET