Manowar

Battle Hymns MMXI

Magic Circle (2010)
Από τον Παναγιώτη Λουκά, 22/12/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
...Το ντεμπούτο album μας ηχογραφήθηκε σε 2 ήμερες, γιατί τόσο χρόνο είχαμε στη διάθεση μας... Eίχαμε ένα Χ προϋπολογισμό και τον φάγαμε στα ναρκωτικά, γι' αυτό ακούγεται τόσο άσχημα το ντεμπούτο μας... Ήμουν τόσο πιωμένος, που δε θυμάμαι τίποτα απολύτως.

Χιλιάδες τέτοιες διηγήσεις μπορείς να ακούσεις από τα συγκροτήματα. Εάν είναι κάτι που συνήθως αδικείται στην ιστορία των group, είναι το πρώτο τους album. Οι λόγοι ποικίλουν: Χαμηλός προϋπολογισμός από τη δισκογραφική εταιρεία (εάν υπάρχει), έλλειψη υποστήριξης από την εταιρεία, παραγωγός που βλέπει την ηχογράφηση σα μια αγγαρεία, μη γνώση των ικανοτήτων του συγκροτήματος από το ίδιο το συγκρότημα, ουσίες και οινοπνεύματα και πολλά άλλα. Πολλά συγκροτήματα δηλώνουν ότι εάν γύρναγαν το χρόνο πίσω, θα ηχογραφούσαν το ντεμπούτο τους με διαφορετικό τρόπο και αρκετά έχουν μπει στον πειρασμό να το κάνουν.

Εδώ ανοίγει μια τεράστια συζήτηση κατά πόσο είναι καλό να γίνονται τέτοιες κινήσεις - όσα επιχειρήματα μπορείς να βρεις υπέρ, άλλα τόσα μπορείς να έχεις και κατά. Τα τραγούδια είναι αυτά που είναι πάντα και, εάν για παράδειγμα σου άρεσαν εξ' αρχής 4 κομμάτια από την αρχική έκδοση, είναι δύσκολο στην επανέκδοση να αυξηθεί ο αριθμός κατά πολύ, όσο και να έχει «φτιάξει» ο ήχος.

Οι Manowar, λοιπόν, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν ξανά τον πρώτο τους δίσκο, το θρυλικό "Battle Hymns" που είχε κυκλοφορήσει το 1982.  Η πρώτη επαφή των metal οπαδών με τους Manowar. Η αρχή και η επιτομή του «death to false metal». Η θεματολογία που τόσο πόρωνε, όσο και απωθούσε τους οπαδούς. Το macho image που τόσοι λοιδορούσαν και κρυφά μέσα τους ζήλευαν. Μα πάνω από όλα η ερμηνεία του φαινομένου που λέγεται Eric Adams. Μια φράση του είναι ικανή να ξεσηκώσει τους οπαδούς. Ποτέ άλλοτε φράσεις όπως «Kill, kill, victory, victory» ή το ουρλιαχτό στο ανεπανάληπτο "Battle Hymns" δεν αποδόθηκαν τόσο εκφραστικά. Βάλε μέσα και το τραγούδι-δήλωση των Manowar, που γνωρίστηκαν σε αγγλικό έδαφος, στα παρασκήνια μιας συναυλίας κτλ., συμπλήρωσε και το επιβλητικό "Dark Avenger" με τη συμμετοχή του Orson Welles και έχεις μπροστά σου το ξεκίνημα μιας τεραστίας καριέρας.

Το "Battle Hymns MMXI" έχει, όπως είναι φυσικό, καλύτερη παραγωγή και επακόλουθα καλύτερο ήχο. Αυτό που και πάλι ξεχωρίζει στο album είναι ο Eric Adams. Όσα χρόνια και αν περάσουν, η ερμηνεία του θα είναι αυτή που θα στοιχειώνει το group. Τη θέση του Orson Welles αναλαμβάνει πλέον ο Sir Christopher Lee, ο Donnie Hamzik βρίσκεται και πάλι πίσω από τα drums και ο Karl Logan έχει βάλει τις δικές του πινελιές στις αρχικές κιθάρες του Ross The Boss.

Το "Battle Hymns" ήταν η αρχή για την κυριαρχία των Manowar, η οποία κορυφώθηκε με το καλύτερο τους album, το "Hail To England". Κοιτώντας πίσω στο χρόνο και έπειτα από δέκα studio album, το τοποθετείς μέσα στα πέντε καλύτερα τους και όταν αποφασίζουν να το τιμήσουν στις ζωντανές εμφανίσεις τους, ακόμα νιώθεις μια ανατριχίλα να διαπερνά το κορμί σου. Σε εποχές που λέξεις όπως «internet» και «downloading» μας ακούγονταν «κινέζικα», ήταν υποχρέωση του κάθε εφήβου που έμπαινε στο χώρο του heavy metal να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα δίσκο των Manowar. Tο "Battle Hymns" ήταν το πρώτο album που είχα από τους Manowar και για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και γιατί πιστεύω ότι ορισμένα πράγματα καλό είναι να μένουν ως έχουν, γιατί είναι αναπόσπαστο σημείο τις ιστορίας των συγκροτημάτων,  θα πω ότι προτιμώ την αυθεντική έκδοση.

Σωστή ή λάθος κίνηση, εμπορική ή όχι, έλλειψη έμπνευσης σχετικά με καινούριο album, λίγο έχουν σημασία. Δεν πρόκειται ούτε να φέρει νέους οπαδούς, ούτε να αλλάξει σε κάποιον την άποψη που έχει για τους Manowar. Το "Battle Hymns MMXI" έχει καλύτερο ήχο, περισσότερη δυναμική και σε πολλά σημεία το feeling της αρχικής έκδοσης. Εάν αυτά για εσάς είναι αρκετά, τότε πέτυχε το σκοπό του και με το παραπάνω...
  • SHARE
  • TWEET