Οι αναγνώστες του Rocking ανέδειξαν την κορυφαία συναυλία του φετινού καλοκαιριού

Τα αποτελέσματα της μεγάλης ψηφοφορίας

06/08/2022 @ 10:18

Το συναυλιακό καλοκαίρι ουσιαστικά ολοκληρώθηκε, οι αναμνήσεις όμως δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν. Και πώς να γίνει αυτό, όταν το προηγούμενο δίμηνο βιώσαμε ενός από τα πλέον πλήρη και πολυποίκιλα συναυλιακά προγράμματα στην πρόσφατη ιστορία, με πληθώρα σημαντικών καλλιτεχνών από ολόκληρο το φάσμα του κιθαριστικού ήχου να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Στον απόηχο όσων διαδραματίστηκαν και έδωσαν μια πιο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα νότα στην περιρρέουσα κοινωνική πραγματικότητα, σας ζητήσαμε να αναδείξετε την κορυφαία συναυλιακή ημέρα του φετινού καλοκαιριού σε ανοιχτό χώρο

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό στα τελικά αποτελέσματα που ακολουθούν, ιστορικά ονόματα του σκληρού ήχου κυριάρχησαν στις προτιμήσεις του κοινού που συμμετείχε στη διαδικασία, αφήνοντας άκρως θετικές εντυπώσεις από τις εμφανίσεις τους, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται η κατά γενική ομολογία υψηλού επιπέδου διοργάνωση του Release Athens Festival 2022

Στην κορυφή βρέθηκε ένα συγκρότημα-σημαία του metal για τον 21ο αιώνα, το οποίο έδειξε πως ο σύγχρονος σκληρός ήχος έχει παρόν και μέλλον, αλλά και ότι οι νεότερες γενιές του εγχώριου κοινού ακολουθούν τις εξελίξεις προς πείσμα των καιρών, απαιτώντας περισσότερες καλοκαιρινές συναυλίες που να ανταγωνίζονται τα τεκταινόμενα στο εξωτερικό. Ας δούμε όμως την κορυφαία πεντάδα αναλυτικότερα.

5. Release (Nick Cave & The Bad Seeds, Mogwai, Fontaines D.C., Sugar For The Pill, Royal Arch) 15/06/22 (6,35%)

Η πολυπληθέστερη σε προσέλευση συναυλία του Nick Cave και των Bad Seeds στη χώρα μας πιθανώς να αποδείχθηκε και μια από τις καλύτερές του. Όταν βέβαια πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που ανήκει σε μια πολύ κλειστή και περιορισμένη συνομοταξία κορυφαίων performer, ο πήχης είναι ήδη υψηλός, ο Αυστραλός και το σχήμα του όμως συγκλόνισαν το παρευρισκόμενο κοινό με την συναισθηματική φόρτιση που μετέδωσε η εμφάνισή τους. Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε την αψεγάδιαστη εμφάνιση των Mogwai που προλόγισε τους headliners ή την καταιγιστική παρουσία των Ιρλανδών Fontaines D.C., οι οποίοι απέδειξαν επί σκηνής πως ο ντόρος για αυτούς είναι πέρα για πέρα δίκαιος, συμπληρώνοντας ένα από τα καλύτερα line-up που είδαμε φέτος.

4. Release (Manowar, Rotting Christ, Rhapsody Of Fire, Meden Agan) 22/06/22 (8,97%)

Η πρώτη μεγάλη metal συναυλία του καλοκαιριού αποδείχθηκε και μια από τις ποιοτικότερες σύμφωνα με το αναγνωστικό μας κοινό. Η συναυλιακή επιστροφή των Manowar δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, και με τις αναμνήσεις από την σπουδαία συναυλία το 2019 να είναι ακόμα έντονες, οι υποσχέσεις για μεγαλύτερο, και εντυπωσιακότερο show, σε συνδυασμό με τη σταθερά άψογη διοργάνωση του Release Athens, προετοίμασαν ιδανικά το έδαφος. Συνυπολογίζοντας την ορμή των διαχρονικών ύμνων, τις απίστευτες ερμηνείες του Eric Adams, και την παγκόσμια πρεμιέρα του αφιερωμένου στη χώρα μας "The Revenge Of Odysseus" γίνεται αντιληπτό πως όλα εξελίχθηκαν σαρωτικά. Πώς αλλιώς άλλωστε, όταν προηγουμένως, στην μόνη τους φετινή εγχώρια συναυλιακή εμφάνιση, οι Rotting Christ κυριάρχησαν όπως ακριβώς τους άρμοζε;

3. Release (Judas Priest, Cradle Of Filth, The Dead Daisies, Black Soul Horde) 15/07/22 (11,72%)

Μεταβαίνοντας στον Ιούλιο, η εμφάνιση των Metal Gods στα πλαίσια της επετειακής περιοδείας για τα 50 τους χρόνια, κέρδισε και τους πιο δύσπιστους ακροατές. Η πεντάδα, με ένα setlist όνειρο, κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση να παραδώσει ένα μάθημα heavy metal ιστορίας, όντας σε άψογη φόρμα. Το κιθαριστικό δίδυμο των Faulkner και Sneap ήταν ισοπεδωτικό, και ο θρυλικός Rob Halford το λιγότερο συγκινητικός. Οι αγέρωχοι Judas Priest είναι συνώνυμοι αυτής της μουσικής, και φροντίζουν να το αποδεικνύουν επί σκηνής σε κάθε νέα γενιά metalheads. Θα ήταν όμως παράλειψη να μην γίνει αναφορά στους Cradle Of Filth, που έδωσαν ένα ιδιαίτερο στίγμα με τη θεατρικότητά τους στην ημέρα, ή τους The Dead Daisies του εμβληματικού Glenn Hughes που κέρδισαν τις εντυπώσεις με περίσσεια άνεση.

2. Iron Maiden, Airbourne, Lord Of The Lost @ OAKA, 16/07/22 (14,44%)

Μια ημέρα αργότερα, σε μια διαδοχή που τείνει να καθιερωθεί, οι Iron Maiden έδωσαν στο ΟΑΚΑ πιθανότατα την μεγαλύτερη metal συναυλία που βιώσαμε σε αυτή τη χώρα. Με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, και τις απαραίτητες, τόσο σε setlist όσο και σκηνικά, τροποποιήσεις στην περιοδεία "Legacy Of The Beast", επέστρεψαν και το αποτέλεσμα άγγιξε τις παρυφές των όσων έχουν πετύχει ανά τα χρόνια με τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα. Το Θηρίο ήρθε και άφησε στο περιθώριο όλα τα παρελκόμενα, αφού οι Harris, Dickinson, Murray, Smith, Gers και McBrain έχουν το χάρισμα να ανατριχιάσουν με μια νότα άπαντες παρόντες. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, οι Iron Maiden είναι ένα κορυφαίο συναυλιακό act, καταδικασμένοι να προσφέρουν το κορυφαίο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε συναυλία τους.

1. Release (Slipknot, Sepultura, Jinjer, Vended, Maplerun, Project Renegade) 23/07/22 (19.63%)

Οι Vended δεν «μάσησαν» από τον καύσωνα και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Οι Jinjer εντυπωσίασαν με την απόδοση και τον συνδυασμό τεχνικής και αμεσότητας που καθορίζει την φοβερή Tatiana Shmailyuk και την παρέα της. Οι Sepultura ήταν συγκλονιστικοί, με ήχο και απόδοση αντάξια του κτήνους που είναι η κληρονομιά τους. Οι εννέα όμως από την Iowa, έγραψαν ιστορία. Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Slipknot άλλαξαν, μεγάλωσαν και μαζί τους όσοι είχαν βιώσει το σοκ που προκάλεσαν στις αρχές του αιώνα. Παράλληλα όμως, αρκετές γενιές νεότερων οπαδών δεν είχαν ζήσει στα μέρη μας τί εστί μια εμφάνισή τους. Όλα όμως βρήκαν το δρόμο τους εκείνο το Σάββατο στην κατάμεστη Πλατεία Νερού, όπου, με μια καταιγιστική εμφάνιση, οι Slipknot συγκλόνισαν ένα φανταστικό κοινό που ακολουθούσε τις προσταγές τους αδιάκοπα, ενθουσιασμένα, ψυχωμένα. Η επιστροφή των Αμερικανών στη χώρα μας αναδείχθηκε από την ψήφο σας, δικαίως, ως η συναυλία του καλοκαιριού, θέτοντας τον πήχη ψηλά για όσα -ευχόμαστε πολλά- θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή σας στην ψηφοφορία και την εμπιστοσύνη σας. Την επόμενη εβδομάδα θα οργώσουμε τις παραλίες και θα επιστρέψουμε στις επάλξεις δυνατότεροι την Τρίτη 16 Αυγούστου. Καλές διακοπές σε όλους!

  • SHARE
  • TWEET