Kylesa

Spiral Shadow

Season Of Mist (2010)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 25/10/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το σχετικά πολύ πρόσφατο "Static Tensions" των Kylesa δημιούργησε πολλές προσδοκίες, τόσο πολλές ώστε υποδέχτηκα με σκεπτικισμό και αμφιβολίες την ανακοίνωσή τους να κυκλοφορήσουν ένα νέο άλμπουμ τόσο σύντομα. Κυρίως γιατί το περιεχόμενο του ολόφρεσκου "Spiral Shadow" δημιουργήθηκε ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, αρκετά επιτυχημένης περιοδείας, η οποία φυσικά τους έφερε και στη χώρα μας, για δύο μάλιστα εμφανίσεις.

Και ενώ ακόμα το "Static Tensions" ηχεί φρέσκο, μοντέρνο και με έναν αέρα ανανέωσης στον ήχο των Kylesa, το νέο τους άλμπουμ φαίνεται να συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο. Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, με κομμάτια σαν το φανταστικό "Unknown Awareness" του "Static Tensions", η μπάντα κινείται πλέον οριακά στον πρώιμο sludge ήχο και αγγίζει κατά πολύ άλλες ανεξερεύνητες, πιο ψυχεδελικές κατά βάση περιοχές. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά προκαλεί τις εντυπώσεις, καθώς μια μπάντα σαν τους Kylesa επιλέγει να κινηθεί σε διαφορετικά πλαίσια από τα αναμενόμενα και να προσδώσει στον ήχο της νέα στοιχεία, πιο πειραματικά, εξερευνώντας και νέα μονοπάτια. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια ειλικρινέστατη περίπτωση μπάντας, καθώς δεν επαναπαύεται στα ήδη κεκτημένα και επανέρχεται με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη για κάτι νέο και διαφορετικό.

Το "Spiral Shadow" είναι ένα άλμπουμ που σε κερδίζει κατευθείαν με τα δύο εισαγωγικά του κομμάτια και τις γνωστές riff-άρες, σε συνδυασμό με τα φωνητικά της Laura Pleasants. Είναι από τους δίσκους οι οποίοι ξέρεις μετά το πέρας των πρώτων ακροάσεων ότι σε έχουν κερδίσει. Στην περίπτωση των Kylesa, αν ζυγίσουμε και την παράμετρο του "Static Tensions" και τι ακριβώς είχαν να ξεπεράσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τότε το αποτέλεσμα ακούγεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Ένα αποτέλεσμα που ακροβατεί με βάση το γνώριμο doom/sludge υπόβαθρο, μεταξύ ψυχεδελικών επιρροών και πιο '90s alternative rock παραστάσεων, προσδίδοντας έτσι μια έντονη ποικιλομορφία. Οι συνθέσεις προσφέρουν μια περίπλοκη ομοιογένεια, πριν καταλήξεις στο ομώνυμο, εκπληκτικό "Spiral Shadow". Ένα κομμάτι το οποίο μας φανερώνει έξυπνα και με μαεστρία πού θα κινηθεί η μπάντα μελλοντικά; Πιθανότατα, καθώς συνδυάζει όλα τα παραπάνω με απόλυτη επιτυχία.

Από 'κει και πέρα, συνθετικά και εκτελεστικά η μπάντα φαίνεται να βρίσκεται σε συνεχή τρομερή φόρμα. Ακόμα και η ιδιαιτερότητα των δύο drummers, οι οποίοι παίζουν κατά βάση τους ίδιους ρυθμούς, περνάει σε δεύτερη μοίρα, αν και όλοι κάποια στιγμή θα 'θελαν έναν πειραματισμό με τους δύο τύπους να παίζουν σε άλλους χρόνους και άλλα πράγματα, έστω και για δοκιμή.

Το "Spiral Shadow" είναι ίσως το πιο περιπετειώδες, διαφορετικό, πειραματικό  άλμπουμ των Kylesa και οπωσδήποτε ένας δίσκος που δεν περιέχει fillers, αξίζει της προσοχής και των οπαδών της συγκεκριμένης μπάντας αλλά και του ήχου γενικώς. Οι Kylesa επέστρεψαν συντομότερα από το αναμενόμενο με ένα αρκετά ενδιαφέρον άλμπουμ και φαίνεται να κάνουν πλέον άλματα -και όχι βήματα- προς την καθιέρωση, με δίσκους που σταδιακά εξελίσσουν τη μπάντα και δεν την αφήνουν στάσιμη. Αυτό το άλμπουμ ενδεχομένως να τους κάνει ακόμα μεγαλύτερους. Ειδάλλως, αυτό θα το αναλάβει διαχρονικά το "Static Tensions".

  • SHARE
  • TWEET