Instant Boner

High Place Phenomenon

Self Released (2020)
Το σαξόφωνο που γιατρεύει τις πληγές μας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Instant Boner συγκροτήθηκαν το 2013 στη Θεσσαλονίκη παίζοντας μουσική που εναρμονίζεται με μελωδίες συγκροτημάτων όπως οι Elder και οι Samsara Blues Experiment. Κυκλοφόρησαν δύο EP, το "Perfect Sunday" το 2014 και λίγο αργότερα το "Outburst", το οποίο συγκαταλέγεται κατά τη γνώμη μου σ’ έναν από τους πιο αισθαντικούς και εκφραστικούς δίσκους της εγχώριας μουσικής σκηνής των τελευταίων χρόνων. Όλη η ατμόσφαιρα της μπάντας πήγαζε από την κρυστάλλινη βαθιά φωνή του τραγουδιστή και από το σαξόφωνο που βρίσκεται πάντα στην κατάλληλη θέση για να δαμάσει τα heavy rock ξεσπάσματα των υπόλοιπων οργάνων. Παλιότερα, είχαν δηλώσει ότι ήταν θέμα χρόνου να βγάλουν έναν full length δίσκο, μα μάλλον τα πράγματα δεν πήγαν έτσι όπως τα υπολόγισαν γιατί αποσύρθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2018 εμφανίσθηκαν ξανά στη σκηνή αλλά αυτή τη φορά με μια σημαντική αλλαγή. Τη θέση του τραγουδιστή πήρε μια γυναικεία φωνή προσθέτωντας μια διαφορετική υφή στην μπάντα και δίνοντας την ώθηση για τη δημιουργία μιας νέας κυκλοφορίας,

Τα γυναικεία φωνητικά αποτέλεσαν γι' αυτούς ένα πείραμα το οποίο λειτούργησε και χάρις σ’ αυτό έχουμε σήμερα στα αυτιά μας και ελπίζω και στα χέρια μας το "High Place Phenomenon". Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε να ακούσετε το δίσκο ανάποδα, δηλαδή από το τελευταίο κομμάτι "Perfect Sunday, revisited", το οποίο αποτελεί μια νέα έκδοση του τραγουδιού που υπήρχε στο ντεμπούτο τους και κατόπιν να αξιολογήσετε την εξέλιξη της μπάντας. Οι δυνατότητες αυτής της φωνής ξεδιπλώνονται στο κομμάτι "Mid Air", στο οποίο απολαμβάνουμε σχεδόν οκτώ λεπτά μελωδικής σαγήνης που αναδύεται μέσα από μυστηριακούς τόνους ψυχεδέλειας και stoner ήχου συνδυασμένου με τη μαεστρία του σαξοφώνου. Το άλμπουμ περιέχει τους πιο εύκολους και ταυτόχρονα πολύπλοκους στίχους που έχει εμφανίσει η μπάντα μέχρι σήμερα παρουσιάζοντας στον ακροατή τη διερεύνηση των μουσικών διαδρομών της όλα αυτά τα χρόνια. Ακούγοντας τα φορτισμένα λόγια τους στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου συμμεριζόμαστε την πίκρα και την οργή τους για τις ανούσιες μέρες που περνάμε, αποτινάσσοντας σιγά σιγά όλες τις απολαύσεις από πάνω μας και κρατιόμαστε από μία ισχυρή που μας έχει απομείνει, αυτή της μουσικής. Η ψυχική μας ανακούφιση απαντάται σε μακρόσυρτα jams τα οποία δίνουν την αίσθηση στον ακροατή ότι βρίσκεται στο στούντιο κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης.

Μπορεί η αρχιτεκτονική των Instant Boner να στηρίζεται στον ήχο του σαξοφώνου αλλά το συγκρότημα στελεχώνεται από αξιόλογους μουσικούς που προέρχονται από διαφορετικά ηχοτοπία ο καθένας. Παρατηρώντας το κομμάτι "Inside Your Head", γοητευόμαστε από τη δυναμική του μπάσου το οποίο παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ τα υπόλοιπα όργανα το ακολουθούν αναδεικνύοντας βαθιές stoner ρίζες. Ενώ όλα κυλούν ομαλά μπαίνει εμβόλιμα το "Big Bang" έχοντας στη διάθεσή του, heavy rock επιρροές αλλά και μικρές funk στιγμές καθιστώντας το ως το πιο παιχνιδιάρικο σημείο του δίσκου. Πρόκειται λοιπόν για μια λίστα ευρηματικών τραγουδιών τα οποία δουλεύτηκαν από κιθάρες κλασσικού ροκ, μπλέκονται με funk στοιχεία και καταλήγουν ακόμη και σε country ή doom μελωδίες. Όλα είναι εφικτά όταν υπάρχει τόσο καλό υλικό συνθετικά εντός του συγκροτήματος. Μην σταθείτε μόνο στο όνομα psychedelic/prog stoner rock, είναι πολλά περισσότερα.

  • SHARE
  • TWEET