Caedes Cruenta

Of Ritual Necrophagia And Mysterious Ghoul Cults

Helter Skelter/Regain (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/04/2021
Οι Caedes Cruenta με την τρίτη ολοκληρωμένη τους κυκλοφορία παρέχουν την ιδανική ευκαιρία για εισαγωγή στον κόσμο τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το σχήμα των εγχώριων blacksters Caedes Cruenta, αν και υφίσταται εδώ και κοντά 20 χρόνια, έχει κυκλοφορήσει μόλις δύο ολοκληρωμένες δουλειές. Με τα μέλη τους να δραστηριοποιούνται ενεργά στη σκηνή, η μπάντα αποτελεί επί της ουσίας μια συνειδητή σύναξη με σκοπό την απότιση τιμών στα μνημειώδη πεπραγμένα της ελληνικής black metal σκηνής των αρχών έως και τα μέσα του '90. Ο τρίτος τους δίσκος, "Of Ritual Necrophagia And Mysterious Ghoul Cults", δεν διολισθαίνει από αυτήν τους τη φιλοσοφία.

Οι Caedes Cruenta είναι μια από τις αρκετές αξιόλογες μπάντες που εμφανίστηκαν με την αναζωπύρωση της σκηνής τα τελευταία χρόνια. Τιμώντας σε σημείο υπερβολής, αλλά πάντα πιστά σε πνεύμα, τις πρώτες κυκλοφορίες των Varathron, Necromantia και Rotting Christ, αναπαράγουν τον ήχο, αναδιαρθρώνοντας τα κρίσιμα επιμέρους συστατικά του ώστε να δημιουργούν το δικό τους, αισθητικό αποτέλεσμα. Πράγματι, δίσκοι όπως το "Ερείπια Ψυχών", αν και γίνεται άμεσα αντιληπτό, αλλά και αποδεκτό, το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργούνται, δεν παύουν να είναι πειστικά καλοπαιγμένοι, και σε σημεία να ξεχωρίζουν από αντίστοιχες προσπάθειες εγχώριων σχημάτων.

Συνεπώς, η κυκλοφορία ενός νέου δίσκου των Caedes Cruenta, ήταν, δεδομένης και της έντονης κινητικότητας που υπάρχει πλέον στη σκηνή, μια ευχάριστη είδηση. Εδώ όμως υπεισέρχεται και ο παράγοντας που διαφοροποιεί εν μέρει την επιστροφή του σχήματος. Το "Of Ritual Necrophagia And Mysterious Ghoul Cults", λειτουργεί ως επί το πλείστον ως μια σύνοψη της έως τώρα πορείας της μπάντας. Στο μεγαλύτερο μέρος του, περιλαμβάνει επανεκτελέσεις προϋπαρχόντων συνθέσεων, με ένα ακόμη twist όμως. Η μπάντα, ηχογράφησε ζωντανά τον δίσκο στα αθηναϊκά Eleventh Tower Studios, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τροποποίησε ελαφρώς τις δομές (ή και τις διάρκειες ακόμη). Το αποτέλεσμα, ηχητικά τους δικαιώνει στο έπακρο, αφού διαθέτει τον καλύτερο ήχο που είχε ποτέ η μπάντα.

Η νέα προσέγγιση, φωτίζει πτυχές του ήχου των Caedes Cruenta που έμεναν παραμερισμένες στην έως τώρα lo-fi προσέγγισή τους. Το μπάσο βρίσκεται στο επίκεντρο, υπενθυμίζοντας γιατί οι πρώτες κυκλοφορίες των Necromantia είναι εμβληματικές. Το «συγκοπτόμενο» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) riffing, όταν ειδικά ανεβάζει ταχύτητες, ανασύρει στη μνήμη γιατί το ντεμπούτο των Rotting Christ στέκει αξεπέραστο σε όλο το ιδίωμα. Μάλιστα, στιγμές όπως το "From The Darkest Depths Of Golgotha", που αρχικά περιλαμβανόταν στο προαναφερθέν "Ερείπια Ψυχών", βρίσκουν την μπάντα να τιμά περιστασιακά το εμβληματικό "Passage To Arcturo", που οφείλει να μην αποχωρεί ποτέ από τη συζήτηση γύρω από τις σημαντικότερες στιγμές του εν λόγω ήχου. Η νέα μορφή της σύνθεσης μάλιστα, εκτεταμένη, περιλαμβάνει μια ταιριαστή εισαγωγή που εντείνει την αποκρυφιστική και παγανιστική διάθεση.

Την ίδια λογική, ακολουθεί το συγκρότημα και στο "The Mystical Ritual Of The Dark Priests", παρμένο από το ίδιο άλμπουμ. Εδώ η σύνθεση φαίνεται να έχει ενσωματώσει μια, πιο ενδιαφέρουσα και κινηματογραφική παραλλαγή του "Ροκανίζουσιν κουκία" intro του δίσκου, μέχρι τη συνέχεια να ξεδιπλώσει τις εμπειρίες της από τη συνάντηση με την Εαυτού Μεγαλειότητα του Βάλτου. Στη συνέχεια θα ακουστεί η ενισχυμένη εκδοχή των συνθέσεων "Recitation Of Abyssic Necropsalms" από το ομώνυμο EP, με τα verse riffs να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, καθώς και το "The Wizard Of Yaddith" από το split με τους Cult Of Eibon. Ο δίσκος, θα ολοκληρωθεί με μια από τις καλύτερες στιγμές του (άρα και της δισκογραφίας του σχήματος), το υπέροχο "Under The Shadow Of Death".

Η επιστροφή των Caedes Cruenta όμως έπειτα από επτά χρόνια, δεν είναι μια στυγνή υπενθύμιση των έως τώρα πεπραγμένων τους. Ο δίσκος περιέχει και δύο νέες συνθέσεις. Το εναρκτήριο και καταιγιστικό ομότιτλο, το οποίο μαζί με το προαναφερθέν κλείσιμο ξεχωρίζουν αισθητά, και τον διάδοχό του, "Aura Of Immortal Souls". Σε αυτό το σημείο οφείλω να εκφράσω την ελαφριά μου απογοήτευση, όχι εξαιτίας της ποιότητας των δύο αυτών συνθέσεων, αλλά εφορμώντας από αυτή. Αντιλαμβανόμενος τη διάθεση της μπάντας να πραγματοποιήσει μια «τελετή» όπου ξεδιπλώνει την ταυτότητά της, δεν παύω να αισθάνομαι, ειδικά όταν ακούω το αγχωτικό lead και το "Non Serviam"-ικό κτίσιμο του "Aura Of Immortal Souls" (αξίζει να σημειωθεί το echo από μικρόφωνο που ακούγεται στο βάθος ανά σημεία), πως ένας ολοκληρωτικά νέος δίσκος, χωρίς να γνωρίζω αν είναι προ των πυλών στο άμεσο μέλλον, θα ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενος.

Το συγκρότημα έχει την ικανότητα να αναπαράγει μια ατμόσφαιρα με αξιοσημείωτο τρόπο. Συνυπολογίζοντας το χρονικό διάστημα που διαμεσολάβησε, το "Of Ritual Necrophagia And Mysterious Ghoul Cults", στη μία ώρα που διαρκεί, μπορεί να ικανοποιεί την πείνα αλλά δεν ευχαριστεί την όρεξη. Οι Caedes Cruenta είναι ταγμένοι σε έναν ανίερο σκοπό, και η νέα τους δισκογραφική στέγη ίσως είναι η ευκαιρία ώστε να επανέλθουν δυναμικότερα στο προσκήνιο. Προσωπικά, θεωρώ τις κυκλοφορίες τους, αλλά και των Ithaqua, έτερου βασικού project του mainman Ectheleos, που παίζει μπάσο πλέον και στους Kawir, ως επικοινωνούντα δισκοπότηρα στον βωμό του εγχώριου ήχου, που δίνουν βάση σε διαφορετικές πτυχές του. Συνεπώς, το επόμενο δισκογραφικό βήμα, όποτε και να έρθει, θα βρει θερμής υποδοχής. Έως τότε, το "Of Ritual Necrophagia And Mysterious Ghoul Cults" θα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εισέλθει κανείς στον κόσμο τους.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET